Ātrās ēdināšanas iestādes ir daudzu iecienīta pusdienošanas vieta vai viens no brīvdienu izklaides pasākumiem bērniem. Mūsdienās daudzi izvēlas ātrās uzkodas, taču cik tas ir droši? Bieži vien šīs nozares pārstāvji apiet šķēršļus, lai iegūtu ātru peļņu. Viens no šķēršļiem ir apmeklētāju veselība.
Izdevums Metro savulaik publicēja neglaimojošus faktus par Amerikas ātrās ēdināšanas restorāniem. Visticamāk, daudzi no minētajiem punktiem sastopami arī tajos makdonaldos, hesburgeros un citos ātrās ēdināšanas tā sauktajos restorānos arī pie mums. Pavisam noteikti, šīs lietas ātrās ēdināšanas iestādes negrib lai mēs zinātu.
1. Grila restītes raksts uz gaļas tiek uzlikts gaļas apstrādes laikā fabrikā.
2. Frī kartupeļi bieži vien nav pirmā svaiguma. Ja pasūtīsi tos bez sāls, būs nepieciešams sagatavot jaunu porciju. Sāli vari piebērt vēlāk pats.
3. Čilli bieži vien tiek gatavots no vakardienas pāri palikušās gaļas.
4. Lielākajā daļā ēstuvju pasniegtajos salātos ir tikpat daudz kaloriju, cik vienā BigMac burgerī.
5. Nākamreiz, kad liesi dzērienu no automāta, ieskaties ledus padevējā. Bieži vien tajā ir pelējums.
6. Ātro uzkodu reklāmās izmantotie burgeri ir pārveidoti un uzlaboti ar stikla šķiedru. Viena burgera sagatavošanai reklāmas vajadzībām ir nepieciešamas divas stundas.
7. Ātro uzkodu ēstuvēs vairums darbinieku ievēro 10 sekunžu likumu. (Uz grīdas nokritušais ēdiens tiek pacelts 10 sekunžu laikā, uzskatot, ka tas vēl ir ēdams).
8. Katru dienu ātro uzkodu ēstuves izmet atkritumos iespaidīgu apjomu neizmantotā ēdiena.
9. Daudzās ēstuvēs iepriekšējā dienā sagatavotais ēdiens tiek pārdots arī nākamajā dienā.
10. Vienas ēstuvju ķēdes iestādēs var būt ļoti dažādi kvalitātes standarti. Tas lielākoties ir atkarīgs no konkrētā uzņēmuma vadības.
11. Visiem ātro ēstuvju darbiniekiem gatavojot maltītes ir jāvalkā cimdi, taču bieži vien neviens neievēro šos noteikumus.
12. Aplūko ēstuves autostāvvietu, tualeti vai ēdamzonu. Ja šīs vietas ir netīras, iedomājies, kā izskatās telpas, ko tu neredzi. Īpaši virtuve.
13. 1970. gadā ātrajām uzkodām ASV tika patērēti 6 miljardi dolāru. Tagad tie jau ir 200 miljardi.
14. Dzērienu uzcenojums ir 1200%. Tavā kolā ielietais sīrups ēstuvei izmaksāja tikai dažus centus.
15. Dažos šo ēstuvju pasniegtajos piena kokteiļos var būt pat līdz 50 dažāda veida ķīmisko vielu.
16. Daudzas ātrās ēstuves izmanto kukurūzas sīrupu ar augstu fruktozes saturu, jo tas ir lēts saldinātājs. Tas arī piemāna organismu, liekot tam domāt, ka vajag vēl.
17. Esi uzmanīgs, ja dzērienā liec citronu. Bieži vien darbinieki pirms tā griešanas nemazgā rokas.
18. Kasiera pienākums nav klientam pateikt, cik ēdienā ir kaloriju arī tad, ja viņš to zina. Apkalpotāju pienākums ir teikt, ka visa informācija ir pieejama mājaslapā.
19. Ātro uzkodu ēstuvju omletes ir pagatavotas no olu pulvera un ūdens.
20. Bieži vien ātrajās ēstuvēs pieejamie salāti tiek sagatavoti vairākas dienas iepriekš un glabājas ledusskapī, pirms tos vispār kāds pasūta.
21. Vienā hamburgerā var būt gaļa no 100 dažādām govīm.
22. Ātro ēstuvju uzņēmumi ir viens no līderiem lēta darba spēka izmantošanā.
23. Ātro uzkodu ēstuves pieliek papildu cukuru ēdienos bērnu komplektos, lai tie sīčiem labāk garšotu. Cukurs picas pamatnē nav nekas neparasts.
Nākamreiz, pirms ēst burgeru un malkot kolu kādā no šīm iestādēm, padomā labi! Vēl jo vairāk, ja ved uz turieni mieloties bērnus.
Avots: Metro
Vēlies kaut ko papildināt? Dalies raksta komentāros un seko mums Facebook un Twitter !