Kadžulis: „Jaunās Vienotības” valdība noslepenojusi ziņas par vēlēšanu gatavošanu, lai piesegtu līdz 30 miljonu eiro lielu zādzību

Evika Siliņa, Partiju apvienības "Jaunā VIENOTĪBA" valdes priekšsēdētāja, partijas "VIENOTĪBA" valdes locekle

Renārs Kadžulis

Pazīmes liecina, ka, iespējams, ar pēc pasūtījuma ierosinātiem, nepamatotiem kriminālprocesiem organizēts 20 – 50 kārtīgs sadārdzinājums pakalpojumiem vēlēšanās un valsts līdzekļu apgūšana aptuveni 12.7 – 30.0 miljonu € apmērā, bet informācija par to noslepenota kā neizpaužamas ziņas. Tas rada jautājumu: vai šobrīd notiek kārtējā valsts līdzekļu izlaupīšana lielos apmēros, kas, iespējams, organizēta ar pasūtījuma kriminālprocesiem?

Pirms minētajiem kriminālprocesiem pakalpojumi vēlēšanās izmaksāja aptuveni 150 000 – 430 000 € uz vienām vēlēšanām. Par šādām izmaksām programmēšanas uzņēmums SIA “SOAAR” nodrošināja 13 vēlēšanas 2011.-2022.g. periodā. Taču līdz ar kriminālprocesiem šie pakalpojumi pēkšņi kļuvuši desmitiem reizes dārgāki, ko amatpersonas nespēj izskaidrot, un redzams, ka tie izmaksās aptuveni 5.0 – 6.0 milj. € uz vienām vēlēšanām.

Šobrīd 12.7 miljonu € izmaksas programmēšanas pakalpojumiem Jaunās vienotības (JV) valdība atbalstījusi 2025.-2026.g. vēlēšanām, bet līdzekļu izlietojumu un iepirkumus noslepenojusi kā neizpaužamas ziņas valsts aizsardzībai, lai gan šī informācija iepriekš vienmēr ir bijusi publiska un nav slēpta no sabiedrības. Pie tam šie lielie izdevumi paredzēti tikai ~40% darbiem, bet pārējiem ~60% darbu izmaksas vēl nav aprēķinātas. Sagaidāms, ka 100% šo darbu izmaksās līdz pat 30.0 miljoniem €.

Korupcijas novērošanas un apkarošanas birojs (KNAB), Iekšējās drošības birojs (IDB) un Prokuratūra, iespējams, pēc pasūtījuma ierosinājušas nepamatotus kriminālprocesus pret mani saistībā ar mana programmēšanas uzņēmuma SIA “SOAAR” darbību vēlēšanās, kas par zemākajām izmaksām aptuveni 11 gadus nodrošināja vēlēšanas, veica to kvalitatīvi, pilnvērtīgi, atbilstoši standartiem.

Sākumā kriminālprocesi tika ierosināti par korupciju, kas izmeklēšanā neapstiprinājās. Tāpēc šobrīd tie pārveidoti par krāpšanu, kas esot izpaudusies tādejādi, ka SIA “SOAAR” nemaz nav sniedzis programmēšanas pakalpojumus 2021.-2022.g. vēlēšanās, bet izkrāpis no valsts līdzekļus. Minētais pats par sevi jau pirmšķietami liecina, ka šīs tiesībaizsardzības iestādes nav izmeklējušas reālus noziegumus, bet, iespējams, pēc pasūtījuma piemeklējušas pantus kriminālprocesu uzturēšanai.

Kriminālprocess Nr. 11860004322 par krāpšanu, kurā apgalvots, ka SIA “SOAAR” nav izstrādājis Elektronisko tiešsaistes vēlētāju reģistru (ETVR sistēmu), ar kuru tika nodrošinātas 2021.-2022.g. vēlēšanas, ka šāda sistēma neeksistē un par to no valsts izkrāpti līdzekļi. Vienlaicīgi virkni rakstveida pierādījumu, kas minēto atspēko, Prokuratūra ir noslēpusi arhīva materiālos ar norādi, ka šie pierādījumi nav attiecināmi uz kriminālprocesu, nav jāņem vērā tiesai un lietas izskatīšanā nav jāizmanto.

Patiesībā pēc PMLP pasūtījumiem SIA “SOAAR” izstrādāja ETVR sistēmu un ar to organizēja balsošanas procesus 2021.g. pašvaldību vēlēšanās un 2022.g Saeimas vēlēšanās, ko izmantoja visas vēlēšanu komisijas, vēlētāji un sabiedrība. Bez šīs ETVR sistēmas un SIA “SOAAR” pakalpojumiem minētās vēlēšanas nebūtu notikušas, tās fiziski nebija iespējamas.

Uzņēmuma izstrādātā ETVR sistēma nodrošina personas dokumentu (pases, ID kartes) momentānu nolasīšanu ar jebkuru viedtālruni, balsošanas tiesību zibenīgu noteikšanu, balsošanas notikumu automātisku reģistrēšanu un ļauj vēlētājiem ērti nobalsot jebkurā brīvi izvēlētā vēlēšanu iecirknī gan Latvijā, gan ārvalstīs.

Minēto SIA “SOAAR” nodrošināja par kopējo līgumcenu 161 044 € un tā ietvaros veica sekojošo:

izstrādāja jaunu ETVR informācijas sistēmu (Elektronisku tiešsaistes vēlētāju reģistru);

nodrošināja 2022.g. Saeimas vēlēšanas un balsošanas procesus visos vēlēšanu iecirkņos.

Ministru kabinets 26.02.2020. rīkojumā Nr. 76 bija paredzējis ~4.05 miljonu € izmaksas ETVR sistēmas izstrādei un balsošanas procesu organizēšanai 2022.g. Saeimas vēlēšanās. Taču SIA “SOAAR” šo ETVR sistēmu izstrādāja kā internetbanku un maksājumu operāciju sistēmu, ar atbilstošu drošību un veiktspēju, ko veica par viszemāko, iespējamo līgumcenu – 161 044 €, pie tam šajā cenā vēl nodrošināja balsošanas procesus 2022.g. Saeimas vēlēšanās, kas valstij ietaupīja ievērojamus līdzekļus. Taču minētā līgumcena jau ~2 gadus uzņēmumam nav samaksāta. Savukārt šo nesamaksāto līgumcenu, ko uzņēmums līdz pat šim brīdim nav saņēmis, konkrētās tiesībaizsardzības iestādes nosaukušas par noziedzīgi iegūtiem līdzekļiem, aplikušas ar nodokļiem un arestējušas uzņēmuma kontos.

Par ~300 000 € izmaksām valsts nolīga starptautisku auditoru SIA “Ernst & Young Baltic” (EY) izvērtēt SIA “SOAAR” sniegtos pakalpojumus un izstrādāto ETVR sistēmu, ko uzņēmums veica par zemo līgumcenu. Auditors EY 03.11.2023. pabeidza pārbaudi un sagatavoja noslēguma ziņojumu, kurā norādīts, ka SIA “SOAAR” kvalitatīvi izpildījis visus darbus atbilstoši prasībām. Šo ziņojumu, kas pilnībā atspēko izvirzīto apsūdzību krāpšanā, konkrētās iestādes noslepenojušas kā neizpaužamas ziņas un noslēpušas arhīva materiālos ar norādi, ka ziņojums nav attiecināms uz kriminālprocesu un nav jāņem vērā tiesai lietas izskatīšanā.

Tajā pat laikā kriminālprocesa materiālos tiesai nodots eksperta atzinums ar pilnīgi pretējiem secinājumiem, kuru vienpersoniski sagatavojis Edgars Savčenko no uzņēmuma SIA “ZZ Dats”, kas ir tiešais konkurents SIA “SOAAR” un kas šobrīd pretendē uz pakalpojumiem vēlēšanās par daudzkārt lielākām izmaksām. Turklāt minētais eksperts vienlaicīgi strādā arī Latvijas Ģenerālprokuratūrā. SIA “ZZ Dats”, kas pazīstama kā e-veselība.lv sistēmas izstrādātājs, kopš 2014.g. tieši veidā konkurē ar SIA “SOAAR” programmēšanas pakalpojumos vēlēšanās. Konkrētais eksperts par samaksu uzrakstījis tiesībaizsardzības iestādēm nepieciešamo atzinumu, ka ETVR sistēma neeksistē un ka SIA “SOAAR” nav veicis darbus 2021.-2022.g. vēlēšanās, ar ko pamatota apsūdzība krāpšanā.

Ministru kabinets 16.06.2023. akta 23-TA-1417 anotācijā par SIA “SOAAR” izstrādāto ETVR sistēmu norādījis:

ETVR sistēma valstij ir kritiski svarīga un nozīmīga.

ETVR sistēmas izmantošana 2022.g. Saeimas vēlēšanās ir sekmīga.

Turpmāk vēlēšanas organizējamas ar ETVR sistēmu, nav pieļaujama to organizēšana bez ETVR sistēmas.

Nupat par ~2 299 789 € izmaksām, ar SIA “SOAAR” izstrādāto ETVR sistēmu un materiāliem, par ko joprojām nav veikta samaksa, PMLP ar citu uzņēmumu organizējis 2024.g. Eiropas Parlamenta vēlēšanas. Tātad ETVR sistēmas atkārtota izmantošana izmaksājusi par vismaz 14 reizes dārgāk nekā tās izstrāde un 2022.g. Saeimas vēlēšanu nodrošināšana, viss kopā, kas ir ievērojami komplicētāks uzdevums, nekā esošas sistēmas atkārtota izmantošana. Par šādām izmaksām SIA “SOAAR” būtu izstrādājis 14 šādas sistēmas un nodrošinājis 14 vēlēšanas.

Tiesībaizsardzības iestāžu un PMLP rīcība novedusi pie vēlēšanu sadārdzinājuma, kur viens un tas pats process pēkšņi organizēts par atšķirīgām izmaksām:

~ 0.17 €/balsojums 2022.g. Saeimas vēlēšanās, nodrošināja SIA “SOAAR”;

~ 4.41 €/balsojums 2024.g. Eiropas Parlamenta vēlēšanās, nodrošināja PMLP ar citu pretendentu.

Centrālās vēlēšanu komisija paziņojusi, ka pateicoties ETVR informācijas sistēmai Latvija ir kļuvusi unikāla visā Eiropas Savienībā, jo nevienā citā valstī nav tika modernas un efektīvas informācijas sistēmas vēlēšanu organizēšanai kā Latvijā.

Latvijas Informācijas un komunikāciju tehnoloģiju asociācija (LIKTA) ETVR informācijas sistēmai piešķīrusi augstāko novērtējumu IT nozarē – Platīna peli.

Turpretī tiesībaizsardzības iestādes šo ETVR sistēmu uzskata par krāpšanu un noziegumu, bet vienlaicīgi turpinot to izmantot.

Kriminālprocess Nr. 16870003022 par krāpšanu, ka SIA “SOAAR” nav veicis darbus
2021.g. Pašvaldību vēlēšanās – nav nodrošinājis kandidātu sarakstu iesniegšanu vēlēšanu komisijām, nav nodrošinājis vēlēšanu biļetenu sagatavošanu, nav nodrošinājis kandidātu sarakstu publicēšanu (https://pv2021.cvk.lv/pub/kandidatu-saraksti, autoru skatīt apakšā), bet izkrāpis no valsts līdzekļus.

Patiesībā SIA “SOAAR” kvalitatīvi ir izpildījis visus minētos darbus, jo neviens cits tos nav veicis, un tam ir tūkstošiem rakstveida pierādījumu. Bez SIA “SOAAR” minētajiem darbiem konkrētās vēlēšanas nebūtu notikušas un fiziski nebija iespējamas. Taču jau atkal rakstveida pierādījumus, kas atspēko apsūdzību un pierāda, ka nekāda krāpšana nav notikusi, šīs tiesībaizsardzības iestādes noslēpušas arhīva materiālos ar norādēm, ka tie nav attiecināmi uz konkrēto kriminālprocesu un nav izmantojami tiesai.

Kriminālprocess Nr. 68700001323 par uzkūdīšanu uz e-veselība.lv sistēmas neapstiprināta dokumenta sagataves izpaušanu, kas tiesībaizsardzības iestāžu ieskatā ir neizpaužamas ziņas.

Patiesībā Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāvis konsultējās pie SIA “SOAAR”, kas sniedza ieteikumus, kā risināt e-veselība.lv sistēmā pastāvošās problēmas, ko pie tam veica bez maksas. Savukārt tiesībaizsardzības iestādes minētajā saskatījušas noziegumu kā uzņēmuma vadītāja atbildību.

Šī apsūdzība ir tiešā pretrunā gan ar kompetentās institūcijas – Iepirkumu uzraudzības biroja atzinumu, gan ar likuma prasībām, gan NVD tiesību aktiem, kas atspēko apsūdzību. Taču tiesībaizsardzības iestādes šos dokumentus jau atkal noslēpušas arhīva materiālos ar norādēm, ka tie nav attiecināmi uz konkrēto kriminālprocesu un nav jāizmanto tiesai. 

Apsūdzību ierosinājusi AS “Rail Baltic” ilggadēja iepirkumu eksperte Rita Grigāne, kas šobrīd kļuvusi par prokurori un kurai kā iepirkumu ekspertei minētie aspekti ir labi zināmi. Taču vēl dīvaināk ir tas, ka apsūdzībā 2020.g. notikumu šī prokurore pamatojusi ar 2023.g. tiesību aktu, kas notikumu laikā nemaz nepastāvēja. Šāda rīcība ir juridisks absurds un tiesiska pretruna.

Nedz SIA “SOAAR”, nedz Renārs Kadžulis nekad nav piedalījies nevienā e-veselība.lv iepirkumā un neko nav izstrādājuši e-veselība.lv sistēmai, jo uzņēmums darbojas atšķirīgās programmēšanas tehnoloģijās – Microsoft .NET, bet e-veselība.lv sistēma izstrādāta Oracle, Java tehnoloģijās, tās nav savstarpēji savietojamas.

Nevienam nav noslēpums, ka e-veselība.lv sistēma ir brāķis. Taču nedz tās izstrādātājiem, nedz konsultantiem, nedz kvalitātes uzraugiem, kam samaksāti ~20.0 miljonu € valsts līdzekļu, nav kriminālprocesu. Turpretī man, kas nav pat pieskāries e-veselībai, ir šis dīvainais kriminālprocess saistībā ar e-veselība.lv sistēmu.

Kriminālprocess Nr. 29100000523 par uzkūdīšanu uz mobilā tālruņa numura izpaušanu, kas patiesībā ir brīvi pieejams ikvienam internetā, ko pats tālruņa īpašnieks jau daudzus gadus iepriekš ir publicējis internetā savai sasniedzamībai, bet tiesībaizsardzības iestādes to uzskata par neizpaužamām ziņām.

Divus pēdējos kriminālprocesus tiesībaizsardzības iestādes ierosinājušas, lai diskreditētu Renāru Kadžuli un radītu par viņu nepamatotu priekšstatu kā noziedzīgu personu, un tādā veidā traucētu darboties programmēšanas jomā kā arī izsmeltu viņa laiku un līdzekļus.

Daudz nopietnāks jautājums, vai šo kriminālprocesu aizsegā uz vēlēšanu rēķina patiesībā netiek izlaupīti valsts līdzekļi apt. 12.7 – 30.0 miljonu € apmērā? Jo, kad tiek atklāta krāpšana, tad attiecīgo pakalpojumu izmaksas samazinās, jo krāpšana saistīta ar līdzekļu iegūšanu par neveiktiem darbiem. Taču šajā gadījumā pēc tā dēvētās “krāpšanas” atklāšanas darbiem pēkšņi 20 – 50 kārtīgā apmērā pieaugušas izmaksas, kas ir fenomenāls sadārdzinājums, ko neviena amatpersona nav spējusi izskaidrot, bet tā vietā noslepenojusi minēto informāciju kā neizpaužamas ziņas valsts aizsardzības nolūkos.

14.Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēdē 13.03.2024. plkst.10:00 deputāts Oļegs Burovs lūdza skaidrot, kas izraisījis tādu sadārdzinājumu pakalpojumiem vēlēšanās, uz ko Valsts reģionālās attīstības aģentūras (VRAA) direktora vietnieks Edgars Cīrulis kā kompetentā amatpersona skaidroja, ka minēto izraisījis iepriekš pastāvējušais SIA “SOAAR” monopols vēlēšanās un nepieciešamība darbu izpildē iesaistīt vairākus, lielākus uzņēmumus. Taču minētais šķiet apzināta sabiedrības maldināšana, jo monopols panāk augstas izmaksas, bet to likvidējot izmaksas krīt. Savukārt šajā gadījuma situācija ir pilnīgi pretēja – pēc “monopola” likvidēšanas pakalpojumu izmaksas pieaugušas 20 – 50 kārtīgā apmērā. Kā arī darbus, ko iepriekš izpildīja viens neliels uzņēmums, pēkšņi to izpildē nepieciešams iesaistīt 3 lielākus uzņēmumus, kas liecina vai nu par manipulācijām ar lielu darba apjomu vai arī šo uzņēmumu neefektīvām darba metodēm.

KNAB, Prokuratūras mērķis ir apkarot noziedzību, nosargāt valsts līdzekļus, nepieļaut to izšķērdēšanu. Taču šo iestāžu rīcība vēlēšanās izraisījusi pilnīgi pretēju efektu – vieni un tie paši darbi, kas iepriekš izmaksāja apt. 150 000 – 430 000 €, šobrīd izmaksā aptuveni 12.7 – 30.0 miljonus €. Šo iestāžu rīcība ir izraisījusi 20 – 50 kārtīgu sadārdzinājumu, kas savukārt rada nopietnus jautājumus:

Vai aptuveni 12.5 – 29.5 miljonu € starpība, kas veidojas izmaksās par tiem pašiem darbiem, nav zaudējumi un nodarīts kaitējums valsts budžetam, ko izraisījušas minētās iestādes?

Vai, iespējams, ar pasūtījuma kriminālprocesiem nav organizēta valsts līdzekļu izlaupīšana lielos apmēros kādas pagaidām nenoskaidrotas personu grupas interesēs?

Ar kādu nolūku pēkšņi noslepenoti iepirkumi, izmaksas un pretendenti darbiem vēlēšanās par augstajām izmaksām? Vai tas nav mēģinājums slēpt ieinteresētās personas? Vai vēlēšanās nav visam jābūt maksimāli caurspīdīgam un pārbaudāmam?

Atbilstoši Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likuma prasībām ikviena plašsaziņas līdzekļa un žurnālista kā “ceturtās varas” pārstāvja pienākums ir:

Informēt sabiedrību par svarīgiem notikumiem, sniegt precīzu, patiesu un kvalitatīvu informāciju par notikumiem un procesiem, kas skar sabiedrības intereses.

Uzraudzīt valdības un citu ietekmīgu institūciju darbību, lai nodrošinātu, ka tās darbojas sabiedrības interesēs un ievēro likumus.

Veicināt sabiedrisko diskusiju par svarīgiem jautājumiem un nodrošinot viedokļu dažādību.

Aizstāvēt sabiedrības intereses, izceļot netaisnības un problēmas, kas prasa risinājumu.

Izglītot sabiedrību, sniedzot situācijas kontekstu un analīzi, lai palīdzētu sabiedrībai labāk izprast sarežģītus jautājumus un notikumus.

Lūgums

Pamatojoties uz augstāk minēto lūdzu žurnālistus un plašsaziņas līdzekļus izmeklēt pēkšņo 20 – 50 kārtīgo sadārdzinājumu aptuveni 12.7 – 30.0 miljonu € apmērā programmēšanas pakalpojumiem vēlēšanās, ko amatpersonas noslepenojušas kā neizpaužamas ziņas, kas organizēts ar simulatīviem kriminālprocesiem, kuri, iespējams, organizēti nepamatoti pēc pasūtījuma, tādā veidā deformējot godīgu un atklātu konkurenci valsts iepirkumos, kā arī detalizēti un objektīvi informēt sabiedrību par minēto, jo vēlēšanas ir viens no sabiedrībai svarīgākajiem procesiem, kā arī valsts pastāvēšanas pamats, ar minēto šobrīd tiek gatavotas 2025.g. pašvaldību vēlēšanas un 2026.g. Saeimas vēlēšanas.

Vērienīgas tiesvedības saistībā ar skandāliem par vēlēšanu sistēmu (SOAAR) un CVK, PMLP, kas varētu interesēt sabiedrību (avots: e-lieta):

1. Artis Kampars pret Kadžuli – par cieņas aizskaršanu un apmelošanu.
15.10.2024. plkst.10.30, Zemgales rajona tiesa Tukumā
Civillieta Nr.C73428624

2. IDB pret Kadžuli
31.01.2025. plkst.13.00
 Mazā Nometņu ielā 39, Rīgā
kriminālprocess Nr.11860004322
Apsūdzētais: Renārs Kadžulis, Uldis Apsītis, Svetlana Biseniece, Oļegs Fiļipovičs
Panti:177.p.3.d.

3. KNAB pret Kadžuli  
10.02.2025. plkst.13.00
 Abrenes ielā 8, Rīgā
kriminālprocess Nr.16870003022

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Subscribe
Paziņot par
guest

4 Comments
jaunākie
vecākie populārākie
Inline Feedbacks
View all comments
marsa iedzimtais
marsa iedzimtais
2 d. atpakaļ

Sajūta, ka JV(JL, V) drīzumā nāksies atbildēt uz jautājumu, vai administratīvās spējas ir/nav izmantotas cīņai ar politiskajiem oponentiem (partijām, atsevišķiem politiķiem, izpildvaras indivīdiem, uzņēmējiem), vai politiskā korupcija ir/nav partijas finansēšanas ikdiena, vai saiknes ar krievijas biznesu saglabājas un tiek pieņemti lēmumi (politiskie un “tehniskie” pakalpojumi) austrumu kaimiņa interesēs un vai šis viss ir/nav politiskās 20 gadīgās noturības pamats. Varbūt ir arī krietni trakāk – stratēģisko projektu neveiksmes un valsts atpalicības balstās uz koruptīvo darījumu prioritāti, atstājot dekoratīvu vietu valsts attīstībai. Nez kādēļ liekās, ka stratēģiskiem partneriem pareizās atbildes ir zināmas un saliktas jaukās mapītēs, kas nepareizu atbilžu gadījumā sāks ceļot… lasīt vēl »

Jampamps
Jampamps
3 d. atpakaļ

Vislielākā kļūda ir kungam prasīt samaksu, jo viņam liekas, kas viss pienākas par velti. Tikai te kungs nav redzams, bet ar varu aizrijusies kompānija.

Mia
Mia
3 d. atpakaļ

Nu tad jau jāiet uz Eiropas tiesu. Neko darīt, arī šajā jomā nāksies izsmērēt Latvijas vārdu.

AndrisR
AndrisR
3 d. atpakaļ

Vienotības sprukstiņu un astoņkāja pasūtījums!
Nezinu cik gadus Itālijā mafiju apkaroja, bet Latvijā mafiju neviens neapkaro, jo tā ir pie varas.