Darbaspēka izmaksu pieaugums Latvijā straujāks nekā ES un eirozonā vidēji

Foto: Pixabay.com

Vidējās stundas darbaspēka izmaksas Latvijā šogad otrajā ceturksnī, salīdzinot ar attiecīgo ceturksni pērn, pieauga par 11,1%, kas ir straujāks kāpums nekā Eiropas Savienībā (ES) un eirozonā vidēji, liecina ES statistikas biroja “Eurostat” pirmdien publiskotie dati.

Straujāks darbaspēka izmaksu pieaugums otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo laika periodu reģistrēts Horvātijā (+17,6%), Bulgārijā (+15,4%), Rumānijā (+15%), kā arī Ungārijā un Polijā (abās valstīs +12,9%). Lietuvā darbaspēka izmaksas pieaugušas par 11%, bet Igaunijā – par 4,3%.

Darbaspēka izmaksu kāpums reģistrēts visās ES dalībvalstīs.

ES vidējās stundas darbaspēka izmaksas otrajā ceturksnī gada izteiksmē palielinājās par 5,2%, bet eirozonā – par 4,7%.

Rūpniecībā vidējās stundas darba izmaksas ES otrajā ceturksnī gada salīdzinājumā pieauga par 5,3%, bet eirozonā kāpums bija par 4,8%. Latvijā rūpniecībā stundas darbaspēka izmaksas aprīlī-jūnijā bija par 9,6% lielākas nekā pirms gada, Lietuvā pieaugums bija 9,5%, bet Igaunijā reģistrēts 6,7% kāpums.

Savukārt būvniecībā vidējās darbaspēka izmaksas stundā ES aprīlī-jūnijā gada izteiksmē palielinājās par 5,8%, bet eirozonā – par 5,3%. Latvijā reģistrēts izmaksu pieaugums par 13,7%, Lietuvā bijis kāpums par 14,7%, bet Igaunijā – par 3,2%.

Otrajā ceturksnī darbaspēka stundas izmaksas pakalpojumu nozarē ES bija par 4,9% lielākas, bet eirozonā par 4,5% lielākas nekā pirms gada. Latvijā darbaspēka izmaksas pakalpojumu sektorā aplūkotajā periodā pieauga par 11,5%, Lietuvā – par 10,6%, bet Igaunijā – par 3,9%.

Darbaspēka uzturēšanas izmaksas veido tēriņi darba algām, prēmijām un piemaksām, kā arī nodokļu un sociālās apdrošināšanas maksājumi.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Subscribe
Paziņot par
guest

1 Comment
jaunākie
vecākie populārākie
Inline Feedbacks
View all comments
vienmēr
vienmēr
1 d. atpakaļ

G. Bērziņa tipa ekonomisti… bet vēl jau ir ko izlaupīt un notrallināt. Padomes vienmēr gatavas