Labklājības ministrija rosina noteikt pienākumu darba devējiem informēt VID par algu izmaksām skaidrā naudā

Uldis Augulis
Labklājības ministrs Uldis Augulis Foto: Gatis Rozenfelds, Valsts kanceleja

Lai mazinātu ēnu ekonomiku, Labklājības ministrija (LM) rosina noteikt, ka darba devējam ir jāinformē Valsts ieņēmumu dienests (VID) par faktu, ka darba alga tiek izmaksāta skaidrā naudā, liecina ministrijas sagatavotais noteikumu projekts.

Kā norāda LM, pašreiz neviens normatīvais akts neparedz darba devējam pienākumu deklarācijās vai paziņojumos norādīt informāciju par darba algas izmaksu skaidrā vai bezskaidrā naudā. Līdz ar to VID nav iespējas iegūt precīzu informāciju gan par konkrētiem darba devējiem, kuri darba samaksu izmaksā skaidrā naudā, gan arī par darba ņēmējiem, kuri darba ienākumus saņem skaidrā naudā.

Lai atspoguļotu darba algas izmaksas veidu, viens no atbilstošiem risinājumiem ir darba devēja ziņojumā datus par katra konkrēta darba algas saņēmēja ienākumiem papildināt ar aili, ko darba devējs aizpildītu tikai gadījumā, ja darba samaksu izmaksā skaidrā naudā. Noteikumu projekta autori cer, ka tas mazinātu administratīvo slogu ienākuma izmaksātājiem, jo skar vien nelielu darba ņēmēju skaitu.

Saskaņā ar iesniegtajiem darba devēju ziņojumiem 2023.gada augustā 76,9% jeb 63 463 darba devēju nodarbina līdz pieciem darbiniekiem, un to vidū 55% darba devēju konstatēti būtiski “aplokšņu algu” riski, teikts noteikumu projekta anotācijā.

Līdz ar to, ņemot vērā lielo “aplokšņu algu” īpatsvaru ēnu ekonomikā, nepieciešams izstrādāt tiesisko regulējumu, kas nodokļu administrācijai ļautu iegūt datus, kuru analīzes rezultātā būtu iespējams konstatēt iespējamu “aplokšņu algu” maksāšanu, neveicot laikietilpīgas pārbaudes iespējamo risku konstatēšanai, projekta aprakstā norāda LM.

Pēc ekonomikas doktora Arņa Saukas veiktā pētījuma “Ēnu ekonomikas indekss Baltijas valstīs 2009.-2023.gadā” rezultātiem, 2023.gadā nedeklarētās darba samaksas jeb “aplokšņu algas” komponente veidojusi 48,2%, bet 2022.gadā “aplokšņu algas” komponente bijusi nedaudz mazāka – 46,7%. Tas liecina, ka ēnu ekonomika joprojām ir izplatīta parādība Latvijā, neskatoties uz daudziem ieviestajiem pasākumiem tās ierobežošanai, secināts noteikumu projekta anotācijā.

Noteikumu projekts, kas izstrādāts, lai īstenotu ēnu ekonomikas ierobežošanas plāna pasākumus, nodots saskaņošanai līdz 27.septembrim.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Subscribe
Paziņot par
guest

10 Comments
jaunākie
vecākie populārākie
Inline Feedbacks
View all comments
Jefiņš
Jefiņš
2 d. atpakaļ

Kāds naivums! Neviens, kas nelikumīgi maksā neies kaut ko uzrādīt, deklarēt vai citādi darīt to zināmu.

Pēteris
Pēteris
3 d. atpakaļ

mahinātori,shēmotāji aplokšņu algās šūpājās, nodokļus valstij nemaksā augstsprieguma šņores tin un kokus dārzā stāda darba spēks,bet VALES LOCEKLIS jansons vigo NAUDINA NAUDINA NAUDINA PATI ROKĀS LEC un nodokļi garām Talsu VID

Vita
Vita
3 d. atpakaļ

Ja darba likums primāri paredz algas izmaksu skaidrā naudā, vai ta vispirms nebūt jāveic izmaiņas arī Darba likumā?

Vita
Vita
3 d. atpakaļ

DARBA LIKUMA 70.pants nosaka:

70.pants. Darba samaksas izmaksas veids

Darba samaksa aprēķināma un izmaksājama skaidrā naudā. Darba devējam ir tiesības izmaksāt darba samaksu bezskaidrā naudā ar pārskaitījumu tikai tad, ja darbinieks un darba devējs par to ir noteikti vienojušies.

nagla
nagla
3 d. atpakaļ

Tikai viens jautājums: Kā tas samazinās ēnu ekonomiku un nedeklarēto darba samaksu?

Jeblonskijs
Jeblonskijs
3 d. atpakaļ

Tik pat labi viņi varētu rosināt diennakti un kalendāru.
Algas izmaksa skaidrā naudā nekad nav atcelta. Konta esamība pilsonim nav uzspiesta.
Jebkuram darbiniekam ir tiesības saņemt algu normālā (“papīra”) valsts valūtā.
Augulis 1kārši ir debīls un tā “ministrija” ir lieka.

Rita
Rita
4 d. atpakaļ

Līdz šim domāju , ka ZZS ministri ir gudrāki !

Jeblonskijs
Jeblonskijs
3 d. atpakaļ
Reply to  Rita

Tātad tu līdz šim biji stulbāka?

AndrisR
AndrisR
3 d. atpakaļ
Reply to  Rita

Kopš ZZS no zaļiem kļuva par progresīvi ziliem zemniekiem, viņu prāta nespēja ir strauji pieaugusi.

Andris Lagzdiņš
Andris Lagzdiņš
2 d. atpakaļ
Reply to  AndrisR

Kas teu pārkļuva? ZZS nekad nau mainijuši nostāju/nosaukumu! Ka tavu m..
nē es tādus netaisu.