Elektroenerģijas cenas būtiski sarukušas, bet ne rēķinos iedzīvotājiem – kāpēc tā?

elektrības cenas
Foto: Pixabay

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem būtiskākais cenu kritums gada griezumā bija elektroenerģijai. Šobrīd tā ir par teju trešdaļu lētāka nekā pirms gada.

Kā TV3 raidījumā ”900 sekundes” skaidro asociācijas “Saules enerģija Latvijai” valdes loceklis Jānis Bethers, tā tas ir ar situāciju vairuma tirgū, nevis mājsaimniecību rēķinos.

“Šeit jautājums ir, vai skatāmies uz to, kādu elektrības cenu maksā mājsaimniecības jeb gala lietotāji, vai to, kas notiek vairuma tirgū, kas lielā mērā ietekmē gala cenas klientiem, it īpaši tiem, kas izvēlējušies dinamisko pieslēgumu,” raidījumā norādīja Bethers.

Viņaprāt, visticamāk, šis kritums par trešdaļu attiecināms uz vairuma tirgu. Tirgus gan ļoti sagaidīja būtisku cenu samazinājumu, jo patlaban ir lielāka uzstādītā saules un vēja jauda Baltijas reģionā, taču kopš janvāra no ierindas ir izgājis “Estlink” savienojums starp Somiju un Igauniju, kā rezultātā par divas trešdaļas ir samazinājušās eksporta un importa jaudas starp Somiju un Baltiju. Līdz ar to vēsturiski lētā Skandināvijas elektroenerģija nenokļūst Baltijā.

Situācija, šķiet, vairs nav tik rožaina, un tomēr – vai uz saules un vēja parku paplašināšanas rēķina nevaram gaidīt cenu kritumu arī mājsaimniecību maciņos? “Gan saule, gan vējš ir tā saucamie resursi, kurus nav iespējams uzkrāt, bet tie jāiztērē uzreiz. (..) Tāpēc tirgus tūlītēji tiek pārpludināts ar elektroenerģiju, kas konkrētajās stundās samazina vairuma tirgus cenu,” skaidro Bethers.

Tajā pašā laikā vidējā un ilgākā periodā cena tiks spiesta uz leju, kas notiek jau konkrētās stundās. “Taču nākamajā gadā Latvijas enerģētikas tirgus sinhronizēsies ar Centrāleiropu, kas liks pārskatīt, kādas ir sistēmas uzturēšanas izmaksas, lai tā būtu stabila, lai nebūtu risku apgādes problēmām, kas kopējās izmaksas varētu būtiski nesamazināt,” norāda eksperts.

Visu sižetu var noskatīties šeit.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Subscribe
Paziņot par
guest

4 Comments
jaunākie
vecākie populārākie
Inline Feedbacks
View all comments
Jefiņš
Jefiņš
1 mēn. atpakaļ

Baļķim skaidu līdz sanāk dēlis noņem Sadales un citu zirnekļu tīkli.

kaka
kaka
1 mēn. atpakaļ
Reply to  Jefiņš

Nepareizi, ir jāraksta – zirnekļi no Sadales un citiem tīkliem.

pienākas
pienākas
1 mēn. atpakaļ

Ieziemiešu pasaulē elektroenerģijas uzņēmumu kaskāde – katrs savs kantorīts ar savām apdomēm, valdēm sapūsto birokrātiju taču nozīmē tikai vienmēr augstas un tikai augs. Padomju vara nodrošina zaļo dzīvi padomju nomenklātūrai un visiem pārējiem – goda pienākumu maksāt

Andris Lagzdiņš
Andris Lagzdiņš
1 mēn. atpakaļ

Atbilde ir cvk.lv vēlēšanu rezultātos.