Gaidīta nopietna atbalsta vietā no Mediju atbalsta fonda “saņēmuši kapeikas”- beidz iznākt, iespējams, vissvarīgākais pierobežas laikraksts “Ludzas Zeme”

Sākot ar jūliju, vairs neiznāk reģionālais laikraksts “Ludzas Zeme”, liecina avīzes redaktores Laimas Linužas paziņojums pēdējā laikraksta numurā 28. jūnijā.

Avīze iznāca divas reizes nedēļā latviešu un krievu valodā.

“Esam visus šos gadus centušies turēt informatīvo un žurnālistisko kvalitāti, taču pienāk mirklis, kad spēku un resursu trūkst. Un jāpieņem radikāli lēmumi,” uzsver Linuža.

Viņa apgalvo, ka gaidītā nopietna atbalsta vietā no Mediju atbalsta fonda “saņēmuši kapeikas”. “Arī pašvaldības līdzšinējais līdzfinansējums, ko dome informēšanai sniedza uzņēmumam, ir nepietiekams darbības nodrošināšanai,” skaidro laikraksta redaktore.

Laikraksta redaktore Laima Linuža, kas pēdējos gados vairākos gadījumos bijusi arī tāda kā “Latgales balss pārējā Latvijā”, apstiprina, ka jūlijā redakcija reorganizēsies, tāpēc avīze abās versijās neiznāks. Ja abonenti gribēs, viņi, protams, varēs saņemt naudu par jūliju atpakaļ.

Mēneša laikā kļūs skaidrs, kā mainīsies “Ludzas Zeme”, bet līdz tam “lasītājiem būs atvaļinājums no lasīšanas, bet redakcijai — no darba”.

Viņa uzsver, ka SIA “Ludzas Zeme” nav maksātnespējīga un netaisās tāda kļūt, tāpēc plāno reorganizāciju tagad — vasaras vidū, nevis gaida neatvairāmu problēmu iestāšanos. Iespējams jauns darba modelis, nav izslēgta arī līdzīpašnieku maiņa.

“Viena lieta, kas mūs nepatīkami pārsteidza, ir valsts atbalsta dalītāju attieksme pret Latgales medijiem. No vienas puses — visi runā par “informatīvās telpas stiprināšanu”, bet praksē, kad vajag kaut ko darīt, tad nekā.

Mūsu avīze visu latvisko saturu vienmēr tulkojusi arī krieviski, jo Ludzas rajonam ir garāka robeža ar Krievijas Federāciju nekā pārējo Latviju, un krievi te tiešām vēsturiski dzīvojuši, lielākā daļa no viņiem nav nekādi ienācēji. Vienmēr esam uzskatījuši par pašsaprotamu, ka apgādājam savu auditoriju ar kvalitatīvām ziņām par Latvijā notiekošo, jo Krievijas informatīvā sfēra šeit pierobežā joprojām ir stipri jūtama.”

Par situāciju ar presi pierobežā L. Linuža informējusi arī valsts augstākās amatpersonas, tajā skaitā prezidentu Edgaru Rinkēviču, kad viņš jūnija vidū apmeklēja robežas izbūves vietas. Vairākas no dažādu līmeņu amatpersonām apsolījušas reaģēt uz informatīvās telpas pasliktināšanos Latgalē, taču pagaidām konkrēti soļi nav novēroti.

Kā rāda statistikas dati, tādiem pierobežas laikrakstiem kā “Ludzas Zeme” vai Balvu “Vaduguns” ir mazāka potenciālā “barības bāze” nekā daudzu citu reģionu medijiem: tā Ludzas novadā (ieskaitot tā trīs pilsētas) pavisam ir 20,7 tūkstoši iedzīvotāju, bet Balvu novadā — nedaudz zem 20 tūkstošiem, toties Rēzeknes pilsētā ar apkārtējo novadu kopā ir aptuveni 55 tūkstoši iedzīvotāju. Turklāt jāņem vērā, ka daudzi no šiem cilvēkiem tikai deklarēti Latgalē, kamēr faktiski dzīvo Rīgā vai ārzemēs un nekādi nepieder reģionālo mediju auditorijai.

Prakse ar reģionālā satura veidošanu rāda, ka ikvienā teritorijā nepieciešams kāds satura veidošanas “smagsvars”, kas ilgtermiņā veicina publisko diskusiju dienaskārtību. Ja tāds pazūd, tad “valsts informatīvajai stiprināšanai” paredzētā nauda kļūst neefektīva un dažādas sporādiskas aktivitātes, kas parasti organizētas no Rīgas, nespēj dot tik lielu efektu kā tad, ja darbu veic vietējo apstākļu pārzinātāji.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Subscribe
Paziņot par
guest

43 Comments
jaunākie
vecākie populārākie
Inline Feedbacks
View all comments
Andris
Andris
2 mēnešus atpakaļ

Lasu, ka Ludzas zemes “ģimene” atkal ārdās komentāros. Kā gan savādāk, ja atrauj no Ludzas pašvaldības pupa, kurš ik gadu garantēja virs 50 000 EUR. SIF neiedeva naudu? Tak izlasiet nolikumu, laikrakstam jābūt 60% oriģinālsatura. Vai Ludzas zemei tas tika nodrošināts 2022.,2023.gados? Nav, jo 80% pašvaldības pasūtījuma rakstu. Vai tik nesanāk tā, ka jau saņemtais atbalsts nebūs jāatgriež? Ceru, ka arī citās pašvaldībās aktīvistiem, kur vietējā vara nopirkusi presi, būs piemērs, kā pārraut šo nabas saiti. Cilvēkiem vajag patiesu notikumu atspoguļojumu, uzklausīt viņu viedokli, nevis pašvaldības “labo darbu čempionu” propogandu. Vai jau aizmirsās, ka bija laiks kad līgumā ar pašvaldību,… lasīt vēl »

Anita
Anita
18 d. atpakaļ
Reply to  Andris

Tā iepludināja, ka Valsts Kasei “netīšām” nodokļu parāds sanāca :)

Solvitiņa
Solvitiņa
3 mēnešus atpakaļ

Solvita Navicka nu ielīdusi pie Šlesera partijā Latvija pēdējā vietā. Drīz vedīs Ludzu uz masu kapiem.

nīlzirgs
nīlzirgs
3 mēnešus atpakaļ

Izskatās, ka mediju atbalsta fonds ierauga tikai lielos, centrālos laikrakstus un sen aizmirsis savu misiju.

zirgs
zirgs
3 mēnešus atpakaļ
Reply to  nīlzirgs

Labās idejas SIFs izkropļojis līdz nepazīšanai. Kultūras ministrija nonākusi Progresīvo noviržu gūstā un iznīcina pierobežas avīželes. Kas stāv aiz Progresīvo partijas? Sen man bija slikta aizdoma…

atklātība?
atklātība?
3 mēnešus atpakaļ

Daudz te raksta par Toporiku. Viņš mani, kad mēģināju izteikt pretēju viedokli viņa blogā, vienkārši nobloķēja. Arī citi to saka. Un to, ka viņš lobē un slavina Gendeli, bet apzākā ZZS, arī ir redzams. Ne kripatas objektivitātes. Tagad atkal Maslovski ar tēriņiem parāda kā sliktu, bet, redz, Gendele ir varone. Zinām jau zinām, cik un ko viņa darīja krievu uzņēmēja vadībā. Un vispār es domāju, ka Latgales partija ir kremļa ideju un šķēlēju partija.

Ko darīt?
Ko darīt?
3 mēnešus atpakaļ

Avīzi vairs neviens neglābs, bet valdībai taču būtu jādomā par pierobežu un Latgali! Tāda sajūta, ka mūs te visus atstāj likteņa varā. Vai tad Rīgas kungi nesaprot, ka Latgalei vajadzīgs atbalsts visās jomās!? Bizness iznīkst, cilvēki aizbrauc, izmirst. Kas sargās robežu? Vai tikai robežsargi un militārās personas?

hou
hou
3 mēnešus atpakaļ
Reply to  Ko darīt?

Varbūt tā vajag? Latvijai nekāda labuma un drošības no krieviskās Zilupes un krieviskās pierobežas. Vismaz būs buferzona.

????
????
3 mēnešus atpakaļ
Reply to  hou

Mēs negribam būt buferzona! Zilupē un Latgalē ir arī latvieši un patrioti! Mūs grib laist uz gaļu?

Par pļūtīzeru
Par pļūtīzeru
3 mēnešus atpakaļ

Ludzas domes deputāti un juristi baidās no Andra ar segvārdu Cālmans iesniegumiem domei un naida runas Ludzas foruma FB grupā. Šizoīds katru nedēļu raksta savas kļauzas uz domi un citām valsts institūcijām. Tādu pļūtīzeru ar juridiskām novirzēm un vajāšanas māniju vēl jāpameklē!!!

Aldis
Aldis
3 mēnešus atpakaļ

Bet Andris raksta patiesību un ceļ augšā domes “darbus”. Pateicoties Andrim ir panākti daudzi uzlabojumi, piemēram, sapuvušo malku neizmantos apkurē. Žēl, ka Ludzes Zeme pievēra acis uz negatīvajām lietām un rakstīja tikai par domes pozitīvajiem darbiem.

he he
he he
3 mēnešus atpakaļ
Reply to  Aldis

Toporkova sieva Dzintra , kas skolotāja, šo komentrāru raksta, vai? :) Citu atbalstītāju jau mazajam dīvainītim neveiksminiekam, kuru domē par juristu nepaņēma, jau nu nav.

Aldis
Aldis
3 mēnešus atpakaļ
Reply to  he he

Mekša un Agafonova tandēms nevelk! Ludzā vajag pārmaiņas. Neesmu Dzintra, esmu no Kārsavas puses.

Valdis
Valdis
3 mēnešus atpakaļ
Reply to  Aldis

Tas, ka Mekšs nevelk, drīzāk jā… Paši ZZS biedri saka, ka viņš ir politiskais līķis. Par deputātu jau nu tiks, bet neko vairāk.

Aldis
Aldis
3 mēnešus atpakaļ
Reply to  Valdis

Par Mekšu nebalsošu. Iepriekš atbalstīju Silicku. Par Andri varētu balsot, bet neesmu dzirdējis, ka viņš būtu kādas partijas biedrs. Vatņiks viņš tiešām nav. Galvenais, lai netiek saskaņa un kopā.

Olga
Olga
3 mēnešus atpakaļ
Reply to  Aldis

Ak ta pļūtīzers uz domi mērķē? Oho. Tā nu gan karsta ziņa, kas Ludzai nozīmē totālu norakšanu un bankrotu, jo visas Andra daudzo firmu vadītāja biznesa lietas izputējušas, pat ķiplokus audzēt nesanāca. Bēdu brālis!

patiesībā
patiesībā
3 mēnešus atpakaļ

Tagad paliek vietējais medijs Ludzas forums, kur smirdina Solvita un Andris no Ciblas. Pukināšanas smārds sasniegs katru feisbukieti :) Un visi vēl, protams, pierobežā skatīsies Putina TV.

par nožēlu
par nožēlu
3 mēnešus atpakaļ
Reply to  patiesībā

Sociālie tīkli nav nekāds medijs, bet dīvānsēdētāju sarunas, ko tauta uztver kā ziņas. Vatņiki tagad, kad nav avīzes, var izpausties pilnā sparā kopā ar Krievijas aģentiem.

domes darbiniece
domes darbiniece
3 mēnešus atpakaļ

Lasīju to Ludzas Zemes vēstuli, ko nosūtīja domei. Nevarēju pat iedomāties, ka dome nepalīdzēs ar finansēm. Vilšanās mūsu deputātos. Pati strādāju domē un zinu ka no tās vadības gaidīt neko nevajag. Impotenti. Par to sūkāšanu šaubos. Redaktorei vīrs daudz labāks uz tā pundura fona. Varbūt viņa pārāk labi viņu reklamēja, ka sajutās varonis. Pļāpa. Neviens viņu neciena domē un no viņa nebaidās. Zina, ka cilvēks neko risināt negrib. A melot un manipulēt meistars. Tas jau kā profesionāla slimība. Cik tos mērus esmu redzējusi, tik jābrīnās, kā viņiem izdodas apdullināt vēlētājus. Gendele ar neko labāka nebija, varbūt vispirms pāris gadus. Kaut… lasīt vēl »

lasītāja
lasītāja
3 mēnešus atpakaļ

Bija tā Ludzas zeme patriotiska avīze ar nostāju. Kā valsts un pašvaldība varēja neatbalstīt?????????? Un tagad raksta, ka kāds īpašnieks jauns var nākt. Noziedznieki visos līmeņos politikā? Par robežsargiem rakstīja zemessargus popularzēja. Tagad kā melnā caurumā atstās novadu, kur jau tā viss slikti un skatās Krievijas TV. Neticu šai valstij ne kripatas. Ka tik šie no putina paši naudu nesaņem par informatīvās telpas graušanu. Es latviete, bet te apkārt ir latvieši ar krievu izskalotām smadzenēm. Ludzas Zeme vismaz kādai daļai smadzeni lika vietā.

Aldis
Aldis
3 mēnešus atpakaļ
Reply to  lasītāja

Bet kāpēc avīze krieviski? Kāpēc Ludzā jāuztur divvalodību un krieviskumu? Tā nav patriotiska avīze ar nostāju!

ludzasspiegs
ludzasspiegs
3 mēnešus atpakaļ
Reply to  Aldis

Andrīt, bijušais privātdetektīv ar noplukušu dupsi, par tevi jau interesējas attiecīgas iestādes. Un es pētu tavas gaitas!

Andris
Andris
2 mēnešus atpakaļ
Reply to  ludzasspiegs

Bija te tāds policijas inspektors Lotko no Mekša dzimtās Pildas, pratināja, brīdināja pēc Mekša iesnieguma. Kad tas bija? 2021.gadā. Kāda rezultāts? Nulle! Izdari secinājumus, pirms draudēt ar iestādēm.

Dainis
Dainis
3 mēnešus atpakaļ

Latgales partijas uzdevumā veiksmīgi darbojās Andris Toporkovs, kuru jau sen bija jāpārbauda VDD. Aizdomīgs vatņiku ievirzes tips, kurš nomelnoja avīzi kopā ar šleseristi Solvitu Navicku. Kāpēc avīze ar šiem netiesājās? Cilvēki no malas visu saprata, ko pārītis šis darīja.

Aldis
Aldis
3 mēnešus atpakaļ
Reply to  Dainis

Kāpēc Ludzā joprojām stāv piemineklis centrā sarkanarmiešiem pie baznīcas? Kāpēc stāv piemineklis sarkanarmiešiem parkā? Kuru vatņiku dēļ šie pieminekļi nav novākti? No Andra nav redzēti un dzirdēti vatņika izgājieni.

he he
he he
3 mēnešus atpakaļ
Reply to  Aldis

Andreits Bartaševiču aktīvi atbalstīja savos komentāros ne tikai savā forumā, bet pat Rēzeknes sociālajos tīklos. Ļoti centīks kremlins.

par pieminekļiem
par pieminekļiem
3 mēnešus atpakaļ
Reply to  Aldis

Visus sarkanos pieminekļus Ludzā gan jānovāc. Nesaprotu, ko deputāti gaida.

es
es
3 mēnešus atpakaļ
Reply to  Dainis

Nu kurš ta Ludzā nezina lielāko un lisāko darba devēju, kurš vadīta caur Gendeltanti domi. Ne vārda, starp citu, nerunā bijušais oligarhs latviski. Un Gendeltante tagad karo ar Ludzas Zemi, pateicoties kurai šie fakti arī uzpeldēja un viņas reitingi krita. Tā nu Gendeltante beidzot svin avīzes nāvi un dziļi skūpsta Cirvi žaunās :)

SIFA
SIFA
3 mēnešus atpakaļ

Tas, ka tas starpnieks starp valsti un medijiem kā SIF, ir jāslēdz, ir fakts. Liekēži, kas, iespējams, cerēja kādu kukulīti sagaidīt…

Ludzānietis
Ludzānietis
3 mēnešus atpakaļ

Tas pats laikraksts, kas atbalsta ZZS un Saskaņu, bet nosauc Latgales partiju par latvāņiem. Ludzānieši priecīgi, ka šitā trakā ZZS pēcpuses laizītāja būs projām.

Andrim no Miltu vates biedrības
Andrim no Miltu vates biedrības
3 mēnešus atpakaļ
Reply to  Ludzānietis

Kremlis lika nodot pateicību, ka panāci avīzes slēgšanu

vietējā
vietējā
3 mēnešus atpakaļ

Cirvjgalvis. Tik druķelē savas kļauzas. Kaut kā taču jāattaisno no sievas algas dabūtās pusdienas. Zinu cilvēku, kas ar viņu vienā klasē mācījās. Saka, ka vienmēr bijis pelēks un pretīgs tips. Laikam tā pašapliecinās.

baumo ka
baumo ka
3 mēnešus atpakaļ
Reply to  vietējā

Viņa brālis cietumā sēdējis… viss ap šo tipu neglīts, vispār kaimiņi arī saka, ka nepatīk šis juristiņš, vietējos ar saviem iesniegumiem un aizrādījumiem un kūdīšanu tikai tracina, savai sievai algu no domes grib izraut, savai biedrībai naudu pieprasījis no domes. Ne par tautu, bet par sevi cīnās. Nožēlojami, ka daži šim tic un lasa viņa penterus.

gribu izteikties
gribu izteikties
3 mēnešus atpakaļ
Reply to  baumo ka

Pazīstu šito Ciblas žurku ar brillēm. Bija saskare. Viņš pret itin visiem cilvēkiem ir riebīgs. Uz mani arī sūdzību rakstīja. Skolā viņa sūdzības bija saņemtas. Nu tāds slims cilvēks.

Valdis
Valdis
3 mēnešus atpakaļ
Reply to  Ludzānietis

Solvita ar Andri sēž un naktīm drukā komentārus Gendeles un Latvijas tautu šķelošās Latgales partijas uzdevumā. Vai Gendelei par saviem atbalstītājiem nav kauns? Saeimā ētikas kodekss neeksistē?

Džonis
Džonis
3 mēnešus atpakaļ

Latvijas valdība vairāk ieinteresēta ārzemju latviešu skolu un kultūras un mediju atbalstīšanā no valsts budžeta, nekā Latgales informatīvās telpas saliedēšanā un stiprināšanā, jo tur nav viņu vēlētājs. Kad beidzot Latvijas iedzīvotājs sāks pieprasīt no valdības atbildību par skolu, pasta nodaļu, veselības centru un t.t.t likvidēšanu, kamēr paši peldas naudā, kā labākie bizmesmeņi Latvijā……. Mēs esam Eiropā, bet liela daļa dzīvo sudīgāk nekā Padomju laikos. Ielas pieder mums un katru mēnesi iziet ielās un protestēt pret valdības patvaļu un bezatbildību. Kas ir gatavs uzņemties sakordinēt lietas un uzsākt veidot Tautas fronti 2. Jādibina kāda starptautiska nevalstiskā organizācija, cīnai par brīvu demokrātisku,… lasīt vēl »

harriss
harriss
3 mēnešus atpakaļ
Reply to  Džonis

Latgales informatīvo telpu jāstiprina tikai un vienīgi latviešu un latgaliešu valodās! Ne centa nodokļu maksātāju naudas laikrakstiem krieviski!!! Latgale jau tā ir pārāk krieviska. Latgalē no iedzīvotājiem 50% ir krievi. Ludzas novadā latviešu ir ap 60%, Zilupē, kas atrodas Ludzas novadā, latvieši pārkrievoti un Zilupes latvieši savā starpā runā krieviski. Zilupi nepieciešams atkrievot un nevis stiprināt krieviskumu ar avīzēm krievu valodā. Tāpat visā Latgalē nevajadzētu avīzes krievu valodā! Prieks, ka bankrotē krievu valodā izejošā avīze “Ludzas zeme”! Lai Ludzas krievi mācās latviešu valodu!

QQQQQQQQQQQ
QQQQQQQQQQQ
3 mēnešus atpakaļ
Reply to  harriss

Eu, Ludzas Zeme iznāca latviešu un krievu valodā, tu te, draugs, nemuldi!

latvian
latvian
3 mēnešus atpakaļ
Reply to  harriss

Nu tik nevajag latgaliešu valodu bāzt visos caurumos, jo no tā ceļas runas par Latgales autonomiju. Šo kārti un ideju iesējis kremlis, bet dumjie letiņi pagrāba un tik muļļā tēmu pat īstajiem latviešiem, kas ir latgaļi.

Laimis
Laimis
3 mēnešus atpakaļ
Reply to  latvian

Tu, no cauruma nākušais, uzskati, ka latgaliešu valodu jāiznīcina, lai tā beidz pastāvēt un neskan Latgalē? Bet tas, ka Ludzā krievu valoda skan visur un krieviskums pārmāc latviskumu, ir pieļaujami?

latvian
latvian
3 mēnešus atpakaļ
Reply to  Laimis

Nepārspīlē, latgaliešu valoda lai ir kā sarunvaloda mājās un uz ielas, bet nevajag tur atsevišķu karogu un vēl sākt ieviest sen aizmirsto rakstību. Latviešu tautai jābūt vienotai, tikai tā var uzvarēt rusifikāciju.

Čūlis latgaļu draugs
Čūlis latgaļu draugs
3 mēnešus atpakaļ
Reply to  latvian

latvian, tu raksti kā īsts šovinists un nacists. Lai latgaliešu valoda dzīvotu, tad to jāmāca skolās un publiski jālieto pasākumos. Kā latgaliešu valoda nomirs, tā krievi pieprasīs reģionālās valodas statusu krievu valodai. Latgaliešu valoda aizšķērso ceļu krievu valodai.

tiešām?
tiešām?
3 mēnešus atpakaļ

Ja tu esi tik milzīgs latgalis, tad kāpēc neraksti latgaliski? Atbilde zināma – nemāki un nemācies arī. Nu kas tu par tīrasiņu latgali latvieti? :)))))