Iesniegums LR Ģenerālprokuratūrai par kriminālprocesa sākšanu pret valsts amatpersonu – pašreizējo iekšlietu ministru Sandi Ģirģenu

Ģirģens
LV Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens

Kā informē sabiedriskie mediji, šā gada 5. februārī iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens, uzstājoties Latvijas Radio pirmās programmas raidījumā „Krustpunktā”, izteica atklātus, neslēptus draudus personām, kuras, nepārkāpjot normatīvajos aktos noteiktos ierobežojumus, izsaka savu viedokli par dažādiem jautājumiem, tostarp par Valsts drošības dienesta darbību.

Sabiedriskie mediji informē, ka minētā amatpersona ir publiski izteikusi šādus draudus „dažādu komentāru rakstītājiem”, kuri veicot „nozākāšanu”: „Vēlētos norādīt cilvēkiem, kuriem niez pirksti rakstīt komentārus – jūs monitorē. Mēs jūs atradīsim.”

Izsakot šos publiskos draudus, minētā amatpersona, kas pašlaik ieņem iekšlietu ministra amatu, tos neattiecināja konkrēti uz, piemēram, personām, kas kurina nacionālo naidu, aicina uz vardarbību utml.

Tieši pretēji, no minētās amatpersonas uzstāšanās radās iespaids, ka tā šādus draudus izsaka visu tai, tās domubiedriem un tās pārziņā esošām valsts iestādēm netīkamu viedokļu izteicējiem.

Latvijas Republikas Satversmes 100. pants nosaka: „Ikvienam ir tiesības uz vārda brīvību, kas ietver tiesības brīvi iegūt, paturēt un izplatīt informāciju, paust savus uzskatus. Cenzūra ir aizliegta.”

Izsakot šādus publiskus draudus personām, kas izmanto savas Satversmē noteiktās tiesības paust savus uzskatus un nepārkāpj normatīvajos aktos, valsts amatpersona – iekšlietu ministrs S. Ģirģens – manā ieskatā ir veikusi noziedzīgu nodarījumu, kas minēts Krimināllikuma 317. pantā „Dienesta pilnvaru pārsniegšana”.

Šis pants nosaka kriminālatbildību par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, kas acīmredzami pārsniedz valsts amatpersonai ar likumu vai uzliktu uzdevumu piešķirto tiesību un pilnvaru robežas, ja šīs darbības radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm.

Aprakstītie valsts amatpersonas – iekšlietu ministra publiski izteiktie draudi neapšaubāmi ir bijuši tīši, izteikti ar skaidru nodomu.

Normatīvie akti valsts amatpersonai – iekšlietu ministram, Ministru kabineta loceklim – nepiešķir tiesības un pilnvaras izteikt publiskus draudus personām, kuras vēlas izmantot savas Satversmē noteiktās tiesības paust savus uzskatus.

Izsakot šādus publiskus draudus, valsts amatpersona – iekšlietu ministrs acīmredzami ir pārsniedzis valsts amatpersonai ar likumu vai uzliktu uzdevumu piešķirto tiesību un pilnvaru robežas.

Ņemot vērā iekšlietu ministra amata tiesības un pienākumus, S. Ģirģens, izsakot šādus publiskus draudus personām, kuras vēlas izmantot savas Satversmē noteiktās tiesības paust savus uzskatus, neapšaubāmi ir radījis būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai un jo īpaši ar likumu aizsargātām personas interesēm un tiesībām.

Līdz ar to, ņemot vērā šos faktus, aicinu sākt kriminālprocesu pret minēto S. Ģirģenu, noteikt minētajam S. Ģirģenam šī kriminālprocesa ietvaros aizdomās turētā statusu un informēt sabiedrību par kriminālprocesa virzību.

Lato Lapsa

Rīgā 2020. gada 6.februārī

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


9
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
cieņa viņam
cieņa viņam

ĢIRĢENS ir viens no sakarīgākajiem ministriem valdībā

Anda Zahovska
Anda Zahovska

Girgens juutaas varens,domaa,ja vins ir ministrs,tad var visu atlauties.

Kristaps Gulbis
Kristaps Gulbis

Nesaskatu nekādu draudu sastāvu. Varbūt viņš domāja, ka mēs Jūs atradīsim un iedosim būču, vai ziedus vai varbūt paspiedīs roku kad atradīs un iedos simtnieku un samīļos laižot mājās. Kamēr nav noticis precedents reāli dzīvē ar reālu tiesībsargājošo iestāžu reālu izrēķināšanos par viedokļa paušanu, tikmēr neuzskatu, ka tiek pārkāpts 100. satversmes pants. Bet tik tālu nedrīks aizmirst, ka uz S. Ģirģenu arī attiecas 100. satversmes pants arī par viņa pašā vārda brīvības aizstāvību, un tad uz šiem pašiem prasības iesniedzējiem varētu virzīt prasību par kriminālprocesa ierosināšanu. Interpretācijām nav un nekad nevar būt vietas šādos iesniegumos pret augsta ranga amatpersonām, lato… lasīt vēl »

v666
v666

kādam niez pirksti, jo tiek aizskarts. Pareizi lai runā ministrs. Uztraucās tas , kas sasmērējies.

Andris
Andris

No tās Kaimiņa partijas nākušie visi ar kaut kādām nobīdēm, Ğirğens vēl draudēt sācis. Ja cilvēks cenzēti izsaka savas domes un viedokļus, tad iznāk, ka drošības iestādēm viņš jāņem ciet. Arvien trakāk mūsu Latvijā, bet to iekšlietu ministru vajadzētu noņemt, kas viņš galu galā ir? Nekas…

Una
Una

Ministre Viņķele publiski aizskāra godu un cieņu mācìbu vadības ārstu Fūrmani , pasakot , ka katrs ar garāko KRĀNU būs vadības ārsts , kā šo epizodi vērtēt no krimināli procesuāla viedokļa ? Vai tādi var strādāt par ministriem , nevelti caurkrituši Saeimas vēlēšanās ?

Una
Una

Bet ja Veselības ministrei krāniņi tikai galvā !

Stienis
Stienis

Nekā krimināla tajā nav. Kundze ir ne tik daudz ļauna, kā vienkārši muļķīte, kura nespēj sevi savaldīt, kas, kā izrādās, raksturīgi vairākiem šīs valdības ministriem.

Aldo
Aldo

Tātad Viņķele zina cik kuram garš. Un tā jau nav aizskaršana, tā ir uzslava.