Nedēļas nogalē jau klāt Lieldienas. Kādas Lieldienu olu krāsas izmantot, ja apnikušas sīpolmizas un negribas ķīmiju? Kā pagatavot olu, lai tā uzvarētu visās olu kaujās?
Kā nokrāsot Lieldienu olas, neizmantojot ķīmiju?
Sīpolu mizas nav vienīgais dabiskais olu krāsošanas veids. Ja vēlaties svētku rītā palielīties ar sārtām Lieldienu olām, vāriet tās ūdenī, kam pievienota biešu sula. Bet ja mājās ir sulu spiede, tajā var izspiest spinātu sulu. Pievienojot olu vārīšanas ūdenim to, Lieldienu galdā varēsit likt arī zaļas olas.
Dzeltenas krāsas olu iegūšanai ar dabiskām izejvielām ir divi paņēmieni. Tās var vārīt vai nu safrāna, vai kurkumas novārījumā. Tad olas čaumala būs tādā pašā krāsā, kādā olas baltums, tātad – dzeltena.
Vēl olas var vārīt arī sarkano kāpostu novārījumā. Tad tās iegūst interesantu, tumši violetu krāsu. Vai arī var tās vienkārši nokrāsot ar oglīti. Tad Lieldienu olas iegūs pelēku krāsu.
Kā iegūt raibu Lieldienu olu?
Pārsvarā, lai iegūtu glītus raibumiņus, krāsojot olas tiek izmantoti dažādi putraimi un zirņi. Noderēs lēcas, rīsi, griķi un citi putraimi. Bet galvenais ir izvēlēties tos atšķirīgus pēc izmēra. Labi izskatīsies arī šķelto zirņu veidotie raksti.
Liekot olu vārīties, čaumalai var pietīt klāt dažādus zaļumus un lapiņas. Var izmantot arī marli vai saites, kas nopērkamas aptiekā. Vai pirms vārīšanas uz olas uzlīmēt dažādu formu uzlīmes. Lieciet lietā savu fantāziju!
Kā izvārīt stipru olu, kas nesaplīst jau pirmajā kaujā?
Olas, izņemot no ledusskapja, pirms vārīšanas noteikti vajag ielikt siltā ūdenī, lai tām nebūtu šoks. Tad tās jāliek karstā ūdenī (nevis verdošā, bet siltā, gandrīz vai karstā), kas sajaukts ar sīpolu mizām vai kādu citu krāsošanai paredzēto izejmateriālu – spinātiem, bietēm vai ko citu.
Sīpolu mizu novārījums jāsagatavo jau iepriekš Bet, piemēram, spinātu sula jāspiež īsi pirms olu krāsošanas. Pretējā gadījumā tā mainīs krāsu.
Svarīgi atcerēties, ka olas jāvāra ļoti strauji. Jo straujāk vārīsiet, jo tā pēc tam vieglāk lobīsies.
Lai noteiktu, kad olas gatavas, ielieciet katlā vienu lieku olu. Kad tās vārījušās aptuveni astoņas minūtes, izņemiet lieko olu no katla, pārsitiet uz pusēm un apskatieties, vai tā ir izvārījusies. Olu vārīšanas ilgums var būt atšķirīgs, jo to ietekmē gan plīts, gan vārīšanās temperatūra.
Tāpat jāiegaumē, ka pēc vārīšanas olu vajag atdzesēt zem auksta un tekoša ūdens vai arī ielikt tās ledus ūdenī.
Ja esat nolēmuši šogad Lieldienām krāsot paipalu olas, nedrīkst aizmirst, ka tās atšķirībā no vistu olām jāliek verdošā ūdenī un jāvāra precīzi divas minūtes. Ļoti labi, ja to dzeltenums ir vidēji vārīts. Tātad, gandrīz vai šķidrs.