Žoga uzstādīšanai uz Latvijas-Baltkrievijas robežas traucējot reputācija

Marija Golubeva
Iekšlietu ministre Marija Golubeva (A/PAR)

Kamēr Latvijas–Baltkrievijas robežai pāri cenšas pārkļūt nelegālie migranti un valsts tērē līdzekļus šīs krīzes novēršanai, ceļu būves sabiedrības “Igate” noliktavā ir pieejami 30 kilometri gatava žoga, kuru būtu iespējams uzstādīt, vēsta lsm.lv. Iekšlietu ministrija nevēlas izmantot šo žogu kriminālprocesa mesto aizdomu dēļ.

Kopumā 30 kilometri uz Latvijas-Baltkrievijas robežas uzstādāmā žoga šobrīd gulst Tīrainē, Mārupes novadā, uzņēmuma “Igate” noliktavā. Šis žogs, balstoties 2019. gadā ar Valsts robežsardzi parakstītā līgumā, tika gatavots uzstādīšanai uz austrumu robežas, taču darbi tika uzteikti. Tas notika pēc tam, kad 2019. gadā Iekšējās drošības birojs (IDB) aizturēja bijušo Valsts robežsardzes priekšnieku Normundu Garbaru, kurš tika aizturēts aizdomās par iespējamiem pārkāpumiem Latvijas-Krievijas robežas izbūvē. Vērtējot ar iespējamajiem pārkāpumiem saistītās lietas, IDB aizturēja četrus cilvēkus, kuriem kriminālprocesā piemērots aizdomās turētās personas statuss. Starp tiem ir arī “Igates” valdes priekšsēdētājs Māris Peilāns.

Peilāns otrdien Latvijas Radio uzsvēra – līgums starp atbildīgo ministriju un uzņēmumu nav lauzts, tas ir vien apturēts. Žogs ir gatavs uzstādīšanai, un ar viņa vadīto uzņēmumu sadarbība apturēta vien uz aizdomu pamata. Peilāns uzskata, ka aizdomas nav pamatotas.

“Tika apturēta Baltkrievijas [robežas] būve. Ir aizdomas, ka bija kaut kas it kā izkrāpts. Tās aizdomas ir jau divus gadus. Vēl joprojām ir tikai aizdomas,” stāstīja uzņēmuma vadītājs. Viņš norādīja, ka nekādas apsūdzības nav uzrādītas.

“Žogs pilnā sastāvā, kāds ir paredzēts pilnā specifikācijā, kāds ir paredzēts uz Baltkrievijas [un Latvijas robežas]. Tas joprojām stāv sagatavots. Un mēs augusta sākumā, kad jutām un redzējām, kas notiek Lietuvā, jau laicīgi ierosinājām Iekšlietu ministrijai.

Brīdinājām, ka mums ir žogs, ka mēs esam gatavi tūlīt, momentā atsākt īstā žoga izbūvi,” norādīja Peilāns. No ministrijas atbilde neesot saņemta.

Tāpēc mums vēl joprojām ir neizpratne, kāpēc tiek meklēti alternatīvi risinājumi, nevis tas, kas bija plānots. Bet domā par alternatīviem risinājumiem, neizmantojot jau esošo, paredzēto līgumu, kurš bija jau. Principā jau uz šodienu tam žogam bija jāstāv uz robežas,”

viņš izteicās.

Preses konferencē uzņēmuma vadītājs norādīja, ka nevēlas tiesāties ar valsti, bet ir gatavs sadarbībai.

Tikmēr, vaicāts par to, kādēļ valsts meklē jaunu žoga būvnieku, ja ar esošo nav lauzts līgums, ministru prezidents Krišjānis Kariņš (“Jaunā Vienotība”) atbildēja izvairīgi:

“Jūs nedaudz uzdodat jautājumu, kas faktiski ir drīzāk juridiskās dabas, ne politiskās dabas. Politiskās dabas lēmums ir skaidrs – nauda ir piešķirta, žogs ir jāuzbūvē. Kādā veidā Iekšlietu ministrija to izdara – es esmu pārliecināts, ka viņi ir kompetenti, viņi pārvalda savus līgumus. Es esmu pārliecināts, ka viņi to procesu arī veiks korekti.”

Iekšlietu ministrija “Igates” piedāvājumam uzstādīt žogu par iepriekš līgumā noteikto cenu nesteidz piekrist. Turklāt žoga būvniecību patlaban pārrauga Nodrošinājuma valsts aģentūra, lēmis Ministru kabinets.

“Protams, ka viens no iespējamiem iemesliem, kāpēc Ministru kabinets ir pieņēmis tādu lēmumu ir arī tas, ka tiešām pastāv vairāki kriminālprocesi. Un ir arī Valsts kontroles ziņojums par to, kādas iespējamās nelikumīgas darbības tika pieļautas, būvējot austrumu robežu ar Krievijas Federāciju un arī sākot darbus pie Baltkrievijas robežas,” izteicās iekšlietu ministre Marija Golubeva (“Attīstībai/Par!”).

Situāciju ministrijas skatījumā izklāstīja ministres padomnieks juridiskajos jautājumos Jānis Veide: “Starp uzņēmumu “Igate” un Valsts robežsardzi joprojām ir noslēgta vispārēja vienošanās. Šī vienošanās joprojām ir spēkā. Tā neliedz pasūtīt darbus ne no “Igates”, ne no cita uzņēmuma.”

Viņš neatbildēja uz jautājumu, kā pamatojama sadarbības pārtraukšana uz aizdomu pamata ar “Igati”, ja apsūdzības nav uzrādītas. Veide sacīja: “Es nevaru komentēt atsevišķus kriminālprocesus. Ministre un ministrija uzticas saviem dienestiem. Dienesti veic visas nepieciešamās kriminālprocesuālās darbības.”

Iekšlietu ministrijas augusta vidū sniegtais ziņojums valdībai liecina – uz Latvijas-Baltkrievijas robežas paredzēts uzstādīt dzeloņdrāšu žogu vairākos posmos, kopumā 37 kilometru garumā, tam atvēlot teju 1,73 miljonus eiro.

Lai darbus veiktu, Nodrošinājuma valsts aģentūra jau ir izsludinājusi cenu aptauju pagaidu jeb dzeloņdrāšu žoga izbūvei. Nākamās nedēļas sākumā tiks izsludināts arī konkurss standarta žoga izbūvei.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: nra.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


7
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Dusja
Dusja

vai tomēr parijas sponsori, kas neļauj aptvert,kas tad ir jādara un nevis kaut kad, bet tagad

Zuze
Zuze

Ņemot vērā, ka Igate nebija iesaistīta būvnieku kartelī, tad tā varētu būt, ka viņiem ir slikta reputācija politiķu vidū- nu kas tas par nomālu būvnieku LV, kas nemaksā divsimt vai kaut vai divdesmit tūkstošus rižajai lapsai, kvadrātam, visādiem jaunpupiem utml Būtu sen pratušies, nebūtu ne kriminālprocesa, ne sliktas reputācijas.

Eva
Eva

Ja Latvijā tiesas procesi neievilktos uz entajiem gadiem (kā Lemberga lietā utt.) tad daudzas problēmas tiktu atrisinātas daudz ātrāk, arī šī žoga jautājumi būtu jau atrisināti un žogs būtu jau uzstādīts.

Natālija
Natālija

neticu , ka ministres reputācija traucētu žoga būvei !

aha
aha

Igate, šķiet, ir ar kumosiņu atbalstījusi arī viendzimumniekus Vilcē, bet izrādās, lai arī bija no citas partijas-sociāldemokrāti, bet dzīvesdraugi ar vērienu. Tad jau atliek tikai ministres reputācija?

Andrīts
Andrīts

Kādam izdevīgi lai žogu neuzliek. varbūt jāizmeklē arī tas?

Stienis
Stienis

Šī sistēma ir dzīvotnespējīga, trula un ir likvidējama! Tā vietā, lai ļautu uzņēmumam pabeigt steidzami svarīgu objektu par nolīgto summu, valsts tagad tērēs papildu naudu un galvenais laiku, lai tikai darījums izskatītos “godīgs”. Kas tā par sistēmu, kad sods būtībā iestājas tiklīdz kāds uzrauksta kaut kādu iesniegumu policijai??? To Igati varētu sūtīt dillēs attiecībā uz turpmākiem līgumiem, ja tiesā pierādītos, ka ir paveikts noziegums, bet tas, kā lietas tiek risinātas pašlaik, ir vienkārši bērnudārzs.