Valdības nekompetences dēļ ceļu remontiem iet gar degunu Eiropas nauda

Eiropas nauda

Valdības nekompetences dēļ ceļu remontiem šogad iet gar degunu Eiropas nauda – astoņi nozīmīgi iepirkumi par aptuveni 96 miljoniem eiro, informējusi biedrība “Latvijas Ceļu būvētājs” (LCB), norādot, ka nosūtījusi vēstuli Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (NA) un Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS).

“Latvijas Ceļu būvētājs” lūdz noskaidrot, vai likumu izstrādāšanas un stāšanās spēkā aizkavēšana ir apzināta sabotāža vai tomēr tā ir tikai jau ierasta un akceptēta Latvijas valsts pārvaldē strādājošo darba prakse. Tāpat biedrība aicina arī sodīt vainīgos, lai nākotnē neatkārtotos līdzīgi precedenti.

Biedrība paudusi arī aicinājumu likt lietā visas augstāko valsts amatpersonu rīcībā esošās pilnvaras, lai steidzami atrisinātu katastrofālo situāciju un ātrāk radītu iespēju Latvijai pieejamos ES līdzekļus investēt valsts attīstībā.

Šī nolaidība neļaus veikt jau tā katastrofālā stāvoklī esošo ceļu remontus, vēl vairāk palielinot savlaicīgi neveikto darbu apjomu, atgādina biedrība. Pēc tās aprēķiniem, nepaveikto darbu apjoms uz valsts un pašvaldību ceļiem jau ir pārsniedzis astoņus miljardus eiro.

Arī LCB rīcībā nonākusi Finanšu ministrijas Administrācijas vadītājas Ievas Braunfeldes šā gada 8. aprīļa vēstule valsts sekretāra vietniekam Armandam Eberhardam, Iepirkumu uzraudzības birojam, Latvijas Pašvaldību savienībai un Latvijas Lielo pilsētu asociācijai, kurā publiskiem iepirkumiem, kuru paredzamā līgumcena ir virs 5 225 000 eiro, bet piegāžu un pakalpojumu līgumiem virs 418 000 eiro, tiek ieteikts iepirkumus uzsākt līdz 17. aprīlim.

Savukārt pēc 18. aprīļa Finanšu ministrija, “lai mazinātu iespējamos riskus, ka veiktie iepirkumi tiek atzīti par veiktiem neatbilstoši Eiropas Savienības tiesiskajam regulējumam” (un pakļauti finanšu korekcijai), iesaka atlikt iepirkumus līdz nezināmam laikam, visdrīzāk – šā gada rudenim.

Ceļu būvnieki skaidro, ka šāds bezprecedenta priekšlikums ir izteikts tāpēc, ka 17. aprīlī zaudēja spēku viena Eiropas Parlamenta un Padomes direktīva, bet tās vietā sāka darboties cita.

Lai iepirkumus varētu organizēt atbilstoši jaunās direktīvas prasībām, līdz 18. aprīlim bija jāstājas spēkā jaunajam Publisko iepirkumu likumam un Sabiedrisko pakalpojumu iesniedzēju iepirkuma likumam, kas nav noticis.

 

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: delfi.lv

 

 

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar