Satraucoši: aizvien vairāk balstiesīgo neplāno piedalīties vēlēšanās

vēlēšanas

No vēlēšanām uz vēlēšanām pieaug to vēlētāju skaits, kuri dažādu iemeslu dēļ neplāno piedalīties vēlēšanās, liecina Centrālās vēlēšanas komisijas (CVK) sadarbībā ar pētījumu centru SKDS februārī veiktā vēlētāju aptauja.

Kā informēja CVK pārstāve Laura Krastiņa, 2018. gadā pirms 13. Saeimas vēlēšanām 20% respondentu, bet šogad 36% norādījuši, ka šogad plānotajās 14. Saeimas vēlēšanās nepiedalīsies vai vairāk ticams, ka nepiedalīsies.

Nepiedalās, jo zūd ticība un nezina, par ko balsot

Pētījumā tika skaidroti iemesli, kas mudina vai kavē vēlētājus piedalīties Saeimas vēlēšanās. Kā iemeslus, kāpēc plāno nepiedalīties 14. Saeimas vēlēšanās, 25% vēlētāju norāda, ka nav ticības nekam, 20% nezina, par ko balsot, bet 9% atzina, ka viņus vispār neinteresē politika un ir vienaldzīgi šie jautājumi.

Uzskatu, ka viņu balss neko neietekmēs, pauda 3,4% vēlētāju, bet 5% apšauba vēlēšanu godīgumu. Salīdzinājumam 2018. gadā to, ka nav ticības nekam, pauda 21%, bet to, ka nav par ko balsot, 8% aptaujāto, kuri neplānoja piedalīties vēlēšanās, norāda Krastiņa.

Iet vēlēt ar cerībām uz labāku nākotni

Tikmēr visbiežāk minētie iemesli dalībai vēlēšanās bija pilsoņa pienākums (43%), cerības uz labāku nākotni, pārmaiņām (29%). Pirms iepriekšējām Saeimas vēlēšanām piedalīties vēlēšanās pilsoņa pienākuma vadīti plānoja 38% respondenti, bet ar cerībām uz labāku nākotni 16%. Šā gada aptaujā 10% norādīja, ka plāno piedalīties, jo vēlas atbalstīt noteiktu partiju vai kandidātu, bet 9% aptaujāto atzina, ka vienmēr piedalās vēlēšanās. Savukārt 7% aptaujāto ar dalību vēlēšanās vēlas paust savu viedokli un 3,6% – piedalīsies, jo uzskata, ka katrai balsij ir nozīme.

Atbilstoši aptaujas datiem šogad gaidāmajās Saeimas vēlēšanās plāno piedalīties 66% vēlētāju, kas ir mazāk nekā 2018. gadā, kad 77% respondentu pauda, ka plāno piedalīties 13. Saeimas vēlēšanās. No tiem 30% ir pārliecināti, ka vēlēšanās piedalīsies, bet 36% norādīja, ka vairāk ticams, ka vēlēšanās piedalīsies, informēja CVK pārstāve.

Savukārt pārliecināti par to, ka 14. Saeimas vēlēšanās nepiedalīsies, bija 12,6% respondentu, tikmēr 13,6% atzīmēja, ka vairāk ticams, ka vēlēšanās nepiedalīsies. Vienlaikus 7,8% iedzīvotāju vēl nav izlēmuši, vai vēlēšanās piedalīsies.

Aptauja tika veikta no 11. līdz 22. februārim visā Latvijā, un tajā piedalījās 888 Latvijas pilsoņi vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

14. Saeimas vēlēšanas paredzētas š.g. 1. oktobrī.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


29
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Ilga
Ilga

Pie šadiem sabiedriskajiem mēdijiem ar to bezcerību un nekompetenci iespējas jau vaitrs nav pat marģināļiem galīgajiem. Vel pāris gadu šadu saeimu un valdību un atliks jau pāriet uz pirkstu nospiedumiem kā atzīmi par dalību velēšanās. Mērķtiecībai un visaptverošai debilizācijai ir neiedomājami panākumi. Jāturpina te tikai prezidenta līmeņa domu graudu sēšana- “kas nebūs gājis un vēlēšanām, tas arī nebūs novēlējis” Gan jau radošākas atklāsmes piemeklēs vadoņus

Latvijas patriots
Latvijas patriots

Obligāto karadienestu, Kariņ!

Kloi
Kloi

Es nebalsoju jo vienkārši nav par ko. Visas šīs komecapvienības ir vienādas. Tiešām gribētos partiju vai politiķi, kas dara to ko apsola. Diemžēl nav. Tad ko var gribēt? Balsošana ir uzticības jautājums un ja nav kam uzticētie… Un tā starpība star partijām nekāda. Sola vienu, bet kad ir saeimā viss ir aizmirsies un bslso kā sarunājuši.

Latvijas patriots
Latvijas patriots

Obligāto kara dienestu vajag! Izlaidušies slaisti-Latvijas vara nepatīk?Uzreiz iepatiksies i Kariņš i Levits.

Nevārds
Nevārds

Iespraud to obligāto sev , vietā kur saule neiespīd !

Fedja
Fedja

Re, kā Ziemeļkorejā-visi kristu un celtos par Kimu.
Tā vajag ieaudzināt patriotismu!

Fedja
Fedja

Obligāto kara dienestu vajag, Levit!
Neapmierināto dīkdieņu un prātvēderu paaudze izveidojusies.

Fedja
Fedja

Šie katru rītu maršēs un dziedās strēlnieku dziesmas, izrādīs patriotismu.

Fedja
Fedja

Nevajadzēja dot balsstiesības iebraucējiem, tiem nekur, nekad nebūs labi.
Bolderaj, Pļqavņiki, Saļpilsm Stučka, Dvinsk, Zilupe protams, ka neies balsot.
Starp latviešiem arī daudz duraku, kas zaudējuši tautiskumu.

Vilis
Vilis

Nekas satraucošs, viss ir elementāri ja nav par ko balsot tad nav arī cerība un stimuls, cita lieta ja parādās kaut kas jauns tad pavisam cita lieta.

Fedja
Fedja

Ukrainā ir daudz jaunu parādību-krievu zaldātiņi.

Kārlis
Kārlis

Vajag ievēlēt pirmo patriotisko valdību, NA.

aaaa
aaaa

Kas ir NA? Negausīgie un Alkatīgie?

Nevārds
Nevārds

Tie jau tie , kuri visu laiku kliedz – krievieši nāk …. !!!

aa10aa
aa10aa

nāk jau ar

Arm
Arm

Ir jāiet un kā minimums un vislabākā versija iemest tukšu aploksni. Bslsošanā piedalās, bet neviens no zglēniem nedabūs tavu nodokļu naudu sacai partijai. Atceramies ka katra bals par kasu ta ir nauda no nodokļiem.

Dzeltenais aisbergs
Dzeltenais aisbergs

Tukša aploksne ir viens no labākajiem variantiem. Pie nosacījuma, ka pati vēlēšanu komisija netaisa jaunas aploksnes, kā tas bij Rīgas pašvaldības vēlēšanās.

Dedzinam pērno zāli
Dedzinam pērno zāli

Nu 1. oktobrī ir jāiet visiem!
Kautvai pa Gobzemu, kautvai pa Šleseru, bet šitām “Vienotībām” vairs nedrīkst dot vaļu!

satversmes likvidācijas birojs
satversmes likvidācijas birojs

Kāda daļa Centrālai vēlēśanu komisijai par to, cik cilvēku taisās piedalīties vēlēšanās? Ja vēlēšanas ir svarīga valsts iekārtas funkcija, kas noteikta satversmē, vai valsts svarīgāko funkciju reāla funkcionēśana nav satversmes aizsardzības biroja uzdevums? Tas, ka Latvijas Satversmes aizsardzības biroja bij. priekšnieks dod padomus satvermes ienaidniekam kucinam kā satversmi izmainīt, ir latviešu neveiksme. Bet par cilvēku motivēšanu vai nevajadzētu runāt izglītības ministrijai, kultūras ministrijai, vai kaukādiem sorosiešu birojiem? Tas, ka muižniecēm, puncuļiem vai pūcēm ir pie pakaļas, nenozīmē, ka lapiņu skaitītājiem jāsatraucas par to, ka cilvēki, vìlušies komunistos, grib komunistus pasūtīt dirst.

Stienis
Stienis

Es atvainojos, bet pasūtūt @ir$t gribās arī nekomunistus, piemēram Krišjāni, Egilu, Danielu u.c. šos mūslaiku varoņus.

SLB
SLB

Lūdzu nejaukt komunistus (māra zālīte – baumane, aivars lembergs, jānis reirs, andris ameriks u.c.) un marksistus – judofīlus (levits – kucins, kariņš, pauļuts, vīķe freiberga – hermanoviča u.c.)

Fedja
Fedja

Nu, durak, kāpēc? Pastāsti.

Nīke
Nīke

Atkal varēs smilkstēt un ņaudēt par stulbo valdību un deputātiem.

levitkucins
levitkucins

Vaidzētu piešķirt balstiesības visiem rosijaņiem, kas ir iegādājušies termiņuzturēšanās atļaujas. Jo vispār latvija ir viņu vēsturiskā zeme. Un visiem ukraiņiem, ebrejiem un gucuļiem, kas sabrauks no ukrainas. Jo latvija ir atvērta un moderna valsts.

par vienotu sabiedrību
par vienotu sabiedrību

Visas skolas valsts valodā ! Beidzot !

daniels krītamākaite pauļuts
daniels krītamākaite pauļuts

Es par bondaru. Jo viņš ir skaists.

mārtiņš muļķis bondars
mārtiņš muļķis bondars

Paldies

aaaa
aaaa

..un gudrs. Nolaida podā 15 miljonus USD, bet atdot vajag tikai 150 000 USD :))

sīkais smerdelis pļešs
sīkais smerdelis pļešs

Es balsošu par sevi