Reformas izglītībā: nolemts iznīcināt labās skolas ar padziļinātu svešvalodu apguvi

reformas izglītībā

Svešvalodu pedagogus satraukušas Izglītības un zinātnes ministrijas reformas izglītībā – iecerēts likvidēt līdzšinējo kārtību, kas ļāva prestižajām tā dēvētajām valodu skolām pretendēt uz lielākiem līdzekļiem. Cietēji būs bērni, kas apzināti izglītojas skolās, kurās padziļināti māca valodas.

Rīgā astoņas, bet visā Latvijā ir ap divdesmit skolu, kurās padziļināti tiek mācīta svešvaloda. Tas nozīmē, ka skolēni tiek sadalīti divās vai pat trijās grupās, lai labāk apgūtu valodu un ikviens stundā varētu izteikties.

Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotais projekts par pedagogu darba samaksas reformu paredz, ka vēl tikai nākamgad būs līdzekļi padziļinātai svešvalodu mācīšanai.

„Ja projekts tiks pieņemts, tad tas būs noziegums pret cilvēces inteliģences centieniem palīdzēt nākamajām paaudzēm attīstīties”, tieša ir Rīgas Vācu valsts ģimnāzijas direktore Sandra Sīle.

„Ja šo koeficientu uz gadu grib samazināt par 0,1 procentu, bet pēc diviem gadiem noņemt vispār, tad nu mēs mācīsim skolēniem valodu klasēs ar 50 cilvēkiem, visiem vienā grupā, un jādomā, ka runāšanas kompetence tiks ļoti ietekmēta”, kolēģei piebilst arī direktores vietnieks Gunārs Tomass.

Pedagogi neslēpj, ka svešvalodu apguvei vajag vairāk līdzekļu, un arī ir jāpiesaista visbiežāk divi pedagogi, tādēļ šī iecere vissmagāk skars tā dēvētās valodu skolas.

Ministrija raidījumam „Panorāma” norāda, ka bērni visā Latvijā esot vienādi un svešvaloda tiekot mācīta jau sākot no pirmās klases.

Pieļauj, ka pašreizējā iespēja sadalīt skolēnus grupās varētu palikt spēkā vēl dažus gadus.

„Šādām valodu skolām tad nu būtu jāskatās, ko varētu darīt tādu īpašu, lai valsts varētu turpināt finansējumu. Vai tas būtu lielāks skaits mācību priekšmetu, ko var apgūt svešvalodā, vai tā būtu cita pieeja klašu dalījuma principam grupās, nosakot kādu mērķi šim dalījumam”.

Svešvalodu skolu pedagogi aicināti šonedēļ iesniegt savus priekšlikumus izmaiņām jaunajā pedagogu atalgojuma modelī.

 

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: LTV

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


2
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
MILDA BREIVA
MILDA BREIVA

ASV jau tagad ir plāns nākotnē atstāt tikai trīs priekšmetus- būs milzu masas augstprātīgu, bet pilnīgi nejēdzīgu jauniešu, kuri būs pārliecināti, ka viņiem skolā iemācīja augstākās gudrības, kādas vien iespējamas. Uz to pašu tiek dzītas ASV draudzeņu tautas….Šobrīd skolu programma ir daudz aprobežōtāka, nekā manā jaunībā, taču jaunieši vēl iedomīgāki ar savām niecīgajām zināšanām, faktiski tikai profesionālajām, lai ar tādām būtu derīgi vergošanai priekš miljonāriem. Cilvēciņš nav redzējis plašākas zināšanas un domā, ka tādas neeksistē.

bebe
bebe

Viss cool, tas viss sakrīt ar valsts plānu un uzdevumu apturēt emigrāciju – priekš kam latvietim svešvalodas mācīties? iemācīsies un pēc tam aizbrauks uz citām zemēm labāku dzīvi meklēt. Nēeee, nekādā gadījumā. P.S. vispār, Pakule ir interesants kadrs, pelēkais kardināls, vienmēr ir izmanījusies nenokļūt uzmanības centrā, bet tur ir daaaaudz ko parakt, savilkt plusus ar mīnusiem un padomāt, kā “dažiem” sanāk iegūt labus IZM pasūtījumus un rīkot apmācības, un vai tas tieši neietekmē to, ka nav finansējuma un pedagogi plēš dir*as ar katru gadu arvien vairāk un vairāk (citējot “Šādām valodu skolām tad nu būtu jāskatās, ko varētu darīt tādu… lasīt vēl »