Par ietekmīgāko Latvijas EP deputātu pētījumā atzīst Kariņu

Kariņš

Par ietekmīgāko Latvijas Eiropas Parlamenta (EP) deputātu šā gada septembrī atzīts Krišjānis Kariņš, liecina «VoteWatch Europe» pētījums. Savukārt visietekmīgākie EP deputāti ir Martins Šulcs, Manfrēds Vēbers un Džanni Pitella.

Pētījumā aptaujāti 234 dalībnieki, no kuriem 42% ar Eiropas parlamenta (EP) deputātiem saskaras vismaz reizi dienā, bet 24% – vismaz reizi nedēļā. Vairums (42%) pētījuma dalībnieku strādā Eiropas Savienības (ES) institūcijās. Savukārt 17% pētījuma dalībnieku pārstāv privāto sektoru, 13% – akadēmisko vidi, bet 9% – nevalstiskās organizācijas.

Pētnieki norāda, ka rezultāti nav jāsaprot kā tādi, kas izceltu labus un sliktus EP deputātus. Ar terminu «ietekme» autori saprot to varu, kas ir EP deputāta rīcībā, lai viņš varētu sasniegt savu mērķi. Vienlaikus pētījumā nav norādīts, kā interesēs ir šāds deputāta mērķis – nereti parlamentārietis var būt «ietekmīgs» pašā parlamentā, bet viņa vārdu cilvēki praktiski nav dzirdējuši. Tāpat deputāts var būt «ietekmīgs» noteiktā sabiedrībā, bet sastopas ar grūtībām, lai paveiktu savus mērķus parlamentā. «Ietekme» nav statiska, bet mainās saskaņā ar izmaiņām deputāta pozīcijā, nacionālajā politikā vai arī ar jautājuma aktualitātes pieaugumu.

Pētījumā par visietekmīgāko EP deputātu ar 55 punktiem ticis atzīts EP priekšsēdētājs Martins Šulcs. Viņam ar 49 punktiem seko Eiropas Tautas partijas frakcijas vadītājs vācietis Manfrēds Vēbers un EP Sociālistu un demokrātu progresīvās alianses grupas vadītājs Džanni Pitella (44 punkti). Pirmo piecnieku noslēdz Vides, sabiedrības veselības un pārtikas nekaitīguma komitejas vadītājs Džovanni la Vita (42 punkti) un vāciešu sociāldemokrāts Bernts Lange (39 punkti), kurš EP pārstāv sarunās par Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības līgumu (TTIP).

No «Vienotības» saraksta ievēlētais Krišjānis Kariņš pētījumā atzīts par 11. ietekmīgāko EP deputātu (37 punkti). Pārējie Latvijas EP deputāti 70 ietekmīgāko parlamentāriešu topā nav iekļuvuši.

Bieži vien svarīgākos amatus EP ieņem lielo ES valstu deputāti. Tomēr pētnieki novērojuši, ka Vācijai un Itālijai EP ir lielāka ietekme nekā Francijai, Lielbritānijai vai Spānijai. To var skaidrot ar to, ka Vācijas deputāti veido vairumu no Eiropas Tautas partijas grupas, bet Itālijas – Sociāldemokrātu grupas.

Vienlaikus liela ietekme EP ir tiem deputātiem, kuri nāk no Baltijas un Ziemeļvalstīm (Igaunijas, Somijas un Zviedrijas), kā arī Beniluksa reģioniem. Šo valstu deputāti bieži vien ir aktīvi ziņotāji par topošajiem likumprojektiem, tādējādi aktīvāk iesaistās ES likumu tapšanā, nekā to ļautu viņu pārstāvēto valstu izmērs un ietekme.

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar