Nodokļu reforma: trūcīgās ģimenes ar bērniem paliks apdalīto kārtā

nodokļu reforma

Nodokļu reforma paredz būtiskas ienākumu šķēres starp minimālās algas saņēmējiem ar bērniem un tiem, kuriem nav apgādājamo.

Paaugstinot minimālo algu no 380 eiro līdz 430 eiro, strādājošais bez bērniem mēnesī uz rokas saņems aptuveni par 79 eiro vairāk nekā šobrīd. Turpretī mamma vai tētis ar diviem bērniem  aptuveni par 32 eiro vairāk, skaidro raidījums TV3 Ziņas.

Demogrāfs Ilmārs Mežs šo atšķirību sauc par netaisnīgu. „Nabadzības līmenis tiek mērīts nevis pēc strādājošo labklājības, bet pēc ģimenes labklājības. Tātad, cilvēkam ar minimālo algu, kam nav bērnu, dodam visus astoņdesmit [eiro], bet ģimenes, kurās ir tāds pats strādājošais ar minimālo algu – tur mēs atdodam 10 [eiro]. Un pasakām, ka viss ir kārtībā, vienlīdzīgi sadalām.  Muļķības! Tas ir netaisnīgi un būtībā tas ir galvenais šīs reformas trūkums.”

Tikmēr Finanšu ministrijā uzsver, ka dažādus demogrāfiju veicinošus pasākumus varot īstenot arī ārpus nodokļu politikas. „Visi labumi, kas šobrīd ir ģimenēm ar bērniem, tiks saglabāti. Un tā kā tie ir bijuši salīdzinoši plašāk nekā vienkārši strādājošiem, tad tas papildu labums ir mazāks nekā strādājošiem ar mazām algām,” skaidro finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola.

Premjera Māra Kučinska paspārnē izveidotā Demogrāfijas lietu centra vadītājs Imants Parādnieks  TV3 Ziņām uzsver, ka ir gatavs cīnīties par labākiem nosacījumiem ģimenēm ar bērniem. Viņš gan uzsver, ka nevajadzētu koncentrēties uz minimālās algas saņēmējiem. Daudz vairāk ir vecāku, kuri saņem vidējo algu – aptuveni 860 eiro „uz papīra”.

Par Finanšu ministrijas sagatavoto nodokļu reformu vēl gaidāmas asas diskusijas valdībā un Saeimā.

 

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: TV3 Ziņas

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


5
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
xx
xx

Lietuvā būs līdzīgi. Kā Latvijā? 8 Ls mēnesī ? Atļaujiet pasmaidīt.

xx
xx

Tātad plānotās izmaiņas no 1. jūlija Igaunijā:

1) ja viens bērns ģimenē – 50 EUR

2) ja divi bērni – 50 + 50 = 100 EUR

3) trīs bērni – 50 + 50 + 100 + 300 = 500 EUR

4) septiņi bērni: 50 + 100 + 50 + 100 + 100 + 100 + 100 + 400 = 1000 EUR

xx
xx

Tas Igaunijā.

xx
xx

No 2017.gada 1.jūlija ģimenes, kurās aug no trim līdz sešiem bērniem, papildus jau esošajam pabalstam par katru bērnu (50 EUR par pirmajiem diviem bērniem un 100 EUR par katru nākamo), papildus saņems 300 EUR mēnesī.

Savukārt, ja ģimenē ir septiņi vai vairāk bērniem, valsts sniegs atbalstu 400 EUR apmērā mēnesī.

A bet
A bet

Puaro.lv laikam švaki ar matemātiku. Ja ar nodokli apliekamā daļa jau startā ir krietni mazāka, tad jebkuras izmaiņas aritmētiski būs mazākas.
Tad jau jāsāk bļaut, ka vecākam ar 2 bērniem neapliekamais ir 270, bet vecpuisim/meitai tikai 70! Diskriminējam vientuļos.