Nodokļu maksātāju naudu partijām plāno atļaut tērēt arī ekskluzīvām lietām

Gatavojoties ieviest partiju finansēšanas jauno modeli, kas paredz jau šogad būtiski tām palielināt valsts finansējumu, sagatavoti arī noteikumi, lai precizētu, kādiem mērķiem ļauts tērēt nodokļu maksātāju naudu. Lai gan partijām būs pienākums preces un pakalpojumus iegādāties par iespējami izdevīgāko cenu, nebūs liegts pirkt arī ekskluzīvas vai ļoti dārgas lietas.

Partijām, kuras saņem valsts finansējumu, to ir aizliegts izmantot privātām vajadzībām, dāvanu, cigarešu un alkohola pirkšanai. Valsts nauda ir tērējama lietderīgi, un preces vai pakalpojumi iegādājami par iespējami izdevīgāko cenu. Noteikti arī ierobežojumi par atalgojuma maksāšanu. To paredz Tieslietu ministrijas sagatavotie noteikumi.

Tomēr par nodokļu maksātāju naudu partijām plāno ļaut pirkt arī ekskluzīvas vai pārmērīgi dārgas lietas, ja to nepieciešamību iespējams pamatot.

Politoloģe Iveta Kažoka, kura piedalījusies noteikumu gatavošanā, uzskata, ka šāda norma ir vajadzīga: “Manuprāt, ir ļoti saprātīgi atļaut izņēmuma gadījumos partijām, ja tās labi spēj pamatot iemeslus, neizvēlēties pašu lētāko viesnīcu vai avioreisu, teiksim, kādas sadarbības partijas vadītāja atvešanai uz konferenci šeit pat Latvijā. Tāpat būtu nesaprātīgi gaidīt, ka partijām būtu jāatrod pašas lētākās telpas savam birojam tālu no pilsētas centra.”

Savukārt Tieslietu ministrijā pieļauj, ka vēl pirms noteikumu pieņemšanas valdībā, nosacījumi par ekskluzīvām un dārgām lietām varētu tikt mainīti.

“Šis jebkurā gadījumā ir projekta piedāvājums, kuru mēs vēl diskutēsim. Darba grupai savā starpā spriežot, apspriesti gadījumi, ka varbūt var būt pamatojums, ka šādu preci tomēr vajag, ja tā atbilst kopējiem mērķiem. Bet tāpēc arī noteikumos ir paredzēta kārtība, ka KNAB var vērtēt, vai izvēlētā cena ir bijusi tāda, kas pamato šādas preces iegādi,” teic Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece Laila Medina.

Noteikumu autori norāda, ka korupcijas apkarotājiem  jaunais regulējums papildu slogu neradīs un Iveta Kažoka nešaubās, ka KNAB spēs izvērtēt valsts finansēto partiju tēriņu lietderību.

“Man šķiet, ja ir kāda lieta, joma, kur KNAB attiecībā uz partiju finanšu kontroli ir bijis ļoti spēcīgs, tad tas ir pārbaudīt tur katra čeka atbilstību likumā noteiktajiem kritērijiem,” norāda Kažoka.

Tikmēr KNAB sagatavojis likuma labojumus, lai par pārkāpumiem partiju finansēšanas jomā turpmāk sodītu nevis partijas, bet konkrētas partiju amatpersonas. Kā skaidro birojā, izmaiņas nepieciešamas, jo līdzšinējā kārtība bijusi neefektīva.

“Mēs esam konstatējuši, ka pēc būtības likuma sodīšanas mērķis netiek sasniegts. Proti, mēs uzliekam, piemēram, sodus administratīvā pārkāpuma procesa ietvaros, bet to nav iespējams izpildīt tā iemesla dēļ, ka politiskajām partijām nav finanšu resursu. Galvenokārt tās ir tās politiskās partijas, kas šobrīd nav pie varas. Tās ir nosacīti mazās partijas,” saka KNAB pirmās pārvaldes priekšniece Anna Aļošina.

Partijas amatpersonu varētu sodīt ar diviem tūkstošiem eiro. KNAB ieskatā, tādu summu būtu iespējams piedzīt. “Es domāju, zvērinātiem tiesu izpildītājiem noteikti būs vieglāk, ja viņi vērsīsies pret fiziskās personas ienākumiem,” pauž Aļošina.

Galavārds par KNAB piedāvātajām likuma izmaiņām būs jāsaka Saeimai. Jau nākamgad partijas, kas Saeimas vēlēšanās ieguvušas vismaz 2% balsu, ik gadu no valsts budžeta saņems četrarpus miljonus eiro. Līdz šim tie bija aptuveni 600 000.

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir jauna sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un ministri, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook , Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: TV3 Ziņas

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


2
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Rudensroze
Rudensroze

Nu tālāk vairāk nav kur- uzturēsim ne tikai valstsvīrus , bet arī nekam nevajadzīgu dīkdieņu armiju…. Vai parastam darba cilvēkam vajadzīgs tāds partiju pulks? Neko viņi valstij nav devuši – tikai tukšus solījumus….

nu kā
nu kā

Bet kā tad savādāk, Minčuk? Ja reiz 6 reizes palielināja dāvājumu partejām- tad ne jau špickām, bet štellēm! Nu kā var nesolīt? Nu kā var nedāvināt? Eiropā taču esam! Vismaz maza daļiņa…. un tā pati atstrādā dāsniem sponsoriem