Mediķi aicina apturēt budžeta skatīšanu, Bondara vadītā budžeta komisija lūgumu noraida

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija Mārtiņa Bondara (AP) vadībā šodien noraidīja medicīnas darbinieku un opozīcijas deputātu lūgumu pārtraukt nākamā gada valsts budžeta izskatīšanu un uzdot Ministru kabinetam atrast mediķu atalgojumam solīto finansējumu.

Uz komisijas sēdi šodien ieradās Latvijas Ārstu biedrības prezidente Ilze Aizsilniece. Viņa informēja deputātus par sākto ārstu aptauju par medicīnas darbinieku streiku, vienlaikus uzturot prasību pārtraukt 2020.gada valsts budžeta skatīšanu līdz brīdim, kamēr netiks rasti mediķiem solītie līdzekļi.

Aizilniece uzsvēra, ka, caurskatot budžeta pozīcijas, viņai ir radusies virkne jautājumu par daudzām pozīcijām, kuru lietderība ir apšaubāma.

“Es atradu brīnišķīgu budžeta līniju Zemkopības ministrijai – valsts atbalsts dzīvnieku ierakstīšanai ciltsgrāmatā, kam paredzēti 16 miljoni eiro. Varēsim ierakstīt brūno cūku,” teica Aizsilniece.

Komisijas priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars (AP) pārtrauca Aizsilnieci, uzsverot, ka saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli tiek skatīti budžetam iesniegtie priekšlikumi, nevis runāts par visu.

Reaģējot uz minēto, deputāts Vjačeslavs Dombrovskis (S) rosināja komisiju balsot par budžeta izskatīšanas pārtraukšanu, taču komisijas koalīcijas deputāti šo priekšlikumu neatbalstīja.

Koalīcijas deputāti neatbalstīja nevienu opozīcijas priekšlikumu, kas saistīts ar līdzekļu meklēšanu mediķu algām.

Asāka vārdu apmaiņa saistībā ar Veselības ministrijas budžetu komisijā radās kontekstā ar nepieciešamo finansējumu rezidentu apmācībām. Deputāte Evija Papule (S) rosināja nepilnu miljonu eiro paredzēt rezidentu apmācībai, taču šis priekšlikums netika atbalstīts. Komisija atbalstīja valdībā iepriekš akceptēto priekšlikumu par nepilnu trīs miljonu eiro iedalīšanu rezidentiem. Papule vaicāja, vai valdībā atbalstītais priekšlikums faktiski ietver arī viņas piedāvāto pozīciju.

Vairākas reizes mēģinot saņemt atbildi, Bondars norādīja, ka Papule vaicā neatbilstošus jautājumus. “Jūs uzdodat jautājumus, uz kuriem nevar atbildēt. Jūs vienkārši jaucaties iekšā. Paldies jums par to,” teica Bondars.

“Tas ir mans priekšlikums,” atbildēja Papule.

“Jūs kaut ko esat kopumā sajaukusi – labo kurpi uzvilkusi kreisajā kājā,” ironizēja Bondars.

“Man kurpes nespiež. Jūs jau vienu reizi bijāt novilcis kurpi un sitāt pret tribīni,” Bondara uzstāšanos Saeimas sēdē atgādināja Papule.

Jauno ārstu pārstāve Krista Brūna uzsvēra, ka komisijā, lemjot par nākamā gada budžetu un runājot par prioritātēm, notiek farss, tā kā jau sākotnēji zināms, kā nobalsos koalīcijas deputāti.

“Jums ir vienalga, ko mēs darām, pašiem norādot, ka neatliksiet budžetu. Jūs paši vēlaties, lai mēs streikojam un atlaižam Saeimu. Tas, kas te notiek, ir farss. Jums ir vienalga, ka cilvēki mirst,” teica Brūna.

Šodien mediķi atnāca uz budžeta komisiju ar saviem priekšlikumiem par to, kur atrast trūkstošo naudu likuma izpildei….

Gepostet von Julija Stepanenko am Montag, 11. November 2019

Kā zināms, mediķi aicina atlikt valsts budžeta pieņemšanu un turpināt sarunas par papildu finansējuma piešķiršanu veselības aprūpes nozarei, jo tā sagatavojusi priekšlikumus, kas paredz vairāku miljonu eiro no Zemkopības ministrijas budžeta un Padomju okupācijas piemiņas memoriālam paredzēto 6,6 miljonu eiro pārdalīšanu.

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir jauna sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt arī šajā publikācijā minēto tautas kalpu izglītību, parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, “partiju tūrismu” un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook ,Twitter,  Youtube un Instagram!

Foto: Saeima.lv

Avots: LETA

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


5
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Latvijā naudas netrūkst
Latvijā naudas netrūkst

Diemžēl, valsts nav sakārtota. Vēl arvien nav ievests progresīvais ienākuma nodoklis, kā tas ir rietumvalstīs. Latvijā, diemžēl, vēl pastāv krievu modelis.

Kristaps Ziemelis
Kristaps Ziemelis

Nu re. Mana teorija par Latvijā notiekošo tikai rod apstiprinājumu. Bravo!
P. S. Nekas nav nejaušība.

Mona
Mona

Satversmes Tiesai bùs jāvērtē, cik likumīgi valdošās partijas palielina sev finansëjumu astoņas reizes !

Ojārs
Ojārs

Vai tas budžeta komisijas narciss nav par Krājbankas izlaupīšanu apsūdzētais Bondars , tas tikai muļķu zemes parlamentā iespējams !

Polšs
Polšs

Brīnišķīgs priekšlikums- tad tieši to pašu vajag attiecināt arī uz pacientu kaut kādu nevajadzīgu fiksāciju pilnīgi liekās reģistratūrās. Un tur vēl sievietēm prasa vecumu! Jāārstē taču visus. Kas būs- to arī ārstēs! Viss vienkārši un saprotami. Un paskat- kādi miljoni atbrīvosies pašā medicīnā! Var jau būt ka te bez dakterīšu alkatības ir arī savs veģetāriešu iznāciens? Jo bez šādiem reģistriem dzīvniekus nedrīkst lietot pārtikā. Protams, ka visu šādu pārtiku var importēt, viena nelaime- algas jau grib sev celt tikai vienā nozarē… Atliek veģetārisms totālais. Var jau būt, ka tā ir kaut kāda jauna politiska iniciatīva – un valsti poziconēt kā… lasīt vēl »