Latvijas uzņēmēju noskaņojums kritisks, nākotnes redzējums – pesimistisks

uzņēmēji

Jaunākais Citadeles indekss, kas balstīts uz pētījumu centra SKDS aptaujas datiem, liecina, ka Latvijas uzņēmēju kopējais noskaņojums ir kritisks un nākotnes redzējums – pesimistisks.

Indekss, ar kuru tiek mērīts uzņēmēju optimisms, šobrīd ir 45,67 punkti. Ja tas ir zemāks par 50 punktiem, tas liecina par negatīvu noskaņojumu.

Jaunākais Citadeles indeksa pētījums rāda, ka 48% uzņēmēju ir kritiski noskaņoti par vispārējo ekonomikas izaugsmi un tikai 12% ir optimisti. Šo tendenci apstiprina arī indikatori par aptaujāto uzņēmumu apgrozījumu, rentabilitāti un finansiālo stāvokli, kur kritiski noskaņoto uzņēmumu īpatsvars – 31% – ir lielāks nekā nākotni pozitīvā gaisotnē redzošo īpatsvars – 21%.

SKDS direktors Arnis Kaktiņš, komentējot šos skaitļus, paredz, ka tie varētu iet vēl uz leju, jo sazīmēts pārāk optimistisks budžets. Turklāt aptauja veikta laikā, kad vēl nezinājām, kādā nelāgā gultnē iepeldēs valdība, ņemoties ar mikrouzņēmumu nodokli un sociālajām iemaksām.

Tikmēr premjers Māris Kučinskis dažādos medijos par nākamo gadu ir centies izteikties moži. Ministru prezidents paredzējis, ka pašreizējais depresīvais noskaņojums, kas īpaši konstatēts būvniecības nozarē, ceļas no tā, ka pašlaik bremzējusies Eiropas fondu apguve. Toties pavasarī, kad nauda atnāks un būs atkal aktīva būvēšanās, būvnieki jutīšoties priecīgāki.

Citadeles nākotnes indeksa vērtība ir 46,60 punkti, kas liecina par uzņēmēju pesimismu arī attiecībā uz tuvāko nākotni. Sociologi izjautājuši vairāk nekā 700 uzņēmēju.

Lielais uzņēmēju kopējais pesimisms rāda, ka viņi ir nedroši par nākotni. Būs kūtri aizdot, aizņemties, investēt, piesaistīt investīcijas. Ka trūkst naudas, ka uzņēmēji drīzāk sašaurinās, nevis paplašinās darbību, drīzāk atlaidīs, nevis pieņems darbaspēku.

Starp nozarēm salīdzinoši labāk veicas pakalpojumu jomā, tirdzniecība un ražošana jūtas sliktāk, bet būvniecība jau pavisam slikti.

Optimistisks noskaņojums vērojams tikai lielajos uzņēmumos, uzņēmumos ar lielāko apgrozījumu un tādos, kur ir tikai ārvalstu kapitāls.

Tikmēr mazajiem un mikrouzņēmumiem optimisms ir strauji placis. Salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, mikrouzņēmumos optimisms ir samazinājies ļoti strauji – par 3,40 punktiem. Dabiski, ka pēdējā gada ceturkšņa datos gaidāms vēl lielāks samazinājums, jo valdība šo uzņēmumu grupu pašlaik dzen nevis vairs tikai depresijā, bet jau panikā. Neko labāk nejūtas arī mazie uzņēmumi, kuru noskaņojums pasliktinājies par 2,27 punktiem.

Uzņēmēju pesimistiskā noskaņojuma dēļ Finanšu ministrijas cerētā 3,5% ekonomikas izaugsmes paātrinājuma, visticamāk, nākamgad nebūs.

 

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

 

Avoti: Citadele Index, nra.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar