KNAB grib sodīt Rīgas domes deputātus par izšķērdību basketbola kluba TTT finansēšanā

Staķis

TV3 raidījums “Nekā personīga”

Pagājušā gada vasarā Rīgas domes deputāti ar lielu balsu vairākumu atbalstīja 450 tūkstošu eiro no Rīgas Satiksmes peļņas dāvināt basketbola klubam TTT. Bez šīs naudas klubam būtu liegta iespēja piedalīties prestižos Eiropas turnīros, ziņo raidījums “Nekā personīga”.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs pret pozitīvi balsojušajiem deputātiem, tostarp Rīgas mēru Mārtiņu Staķi, uzsācis administratīvā pārkāpuma lietas. Izrādās – naudas piešķiršanā pārkāpts likums.

Latvijas spēcīgākais sieviešu basketbola klubs TTT šobrīd par augstākajām vietām Eiropas turnīros necīnās, tomēr stabili saglabā vietu starp stiprākajiem. Lai sasniegtu vairāk, nepieciešams piesaistīt pasaules talantīgākās spēlētājas, bet tas maksā lielu naudu.

Šobrīd klubs algo četras viesspēlētājas, pārējo komandu veido Latvijas meitenes. Tas spēlē ne vien Latvijas un Baltijas čempionātā, bet arī prestižajā FIBA Eirolīgas turnīrā. Vienība pieder Rīgas Domes un Rīgas Satiksmes nodibinājumam “Basketbola klubs “TTT-Rīga””. Kluba budžets ir ap 750 tūkstošiem eiro.

Basketbola kluba TTT ģenerālmenedžeris Artūrs Štālbergs sacīja: “Tā kopējā aina ir tāda, ka 600 tūkstoši ir dibinātāju iemaksas, kā es teicu, mums nav svarīgi kādās proporcijās, un 150 līdz 200 tūkstoši ir tas, ko mēs savācam strādājot ar privāto sektoru, strādājot ar atbalstītājiem.”

Budžeta savākšana leģendārajam basketbola klubam problēmas sagādā katru sezonu. Tagad nepatikšanas ir arī kluba īpašniekam Rīgas domei. KNAB uzsācis administratīvā pārkāpuma lietu pret domes deputātiem, jo naudas piešķiršanā konstatēta izšķērdēšana.

Publiskās naudas gādāšana profesionālajiem sporta klubiem bieži ir necaurspīdīgs process. Tāpēc liela nozīme ir personīgiem menedžeru un politiķu kontaktiem. Tā kā gan Rīgā, gan tās uzņēmumos no 2019.gada rudens ir nomainījušies vadītāji, sagādāt galvaspilsētas naudu sportam ir problemātiski.

Iespējams, tas ir iemesls, kāpēc pagājušajā gadā klubs nav spējis laikus iegūt nepieciešamo naudu darbības turpināšanai. Klubam pietrūka 150 tūkstošu, lai noslēgtu sezonu un vajadzēja vēl 300 tūkstošus, lai sagatavotos nākamajai.

“Tur bija tāds, es pat neteiktu pat ne dienu, tur bija stundu jautājums, kad klubs nebūtu vairs pastāvējis. Jo nebija iespējas – mēs nevarējām vairs uzsākt jauno sezonu, jo tas jau bija vasaras vidus, kad visiem procesiem jau bija jānotiek un bija pirmajiem līgumiem jābūt,” norādīja Štālbergs.

Palīdzēt pieteicās Rīgas satiksme. Ilgus gadus pašvaldības dotētais uzņēmums strādājis ar zaudējumiem, taču 2019. gadu tas beidza ar 7,7 miljonu peļņu, bet 2020 .gadā nopelnīja miljonu. Likums ļauj dāvināt 20 procentus no iepriekšējā gada peļņas. Rīgas satiksme bija gatava klubam dāvināt trūkstošos 450 tūkstošus.

Par dāvinājumu 7. jūlijā nobalsoja Rīgas dome. PAR balsoja ne vien pozīcijas deputāti bet arī vairākums no opozīcijas. Kopā 42 deputāti. Šonedēļ viņi sāka saņemt vēstules no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja. Izrādās, lēmums bijis nelikumīgs.

Rīgas domes deputāts Miroslavs Mitrofanovs : “Es tikai uzzināju no kolēģiem, vakar man piezvanīja, ka būs tāda nepieciešamība skaidroties šajā jautājumā un teikt, kāpēc mēs nobalsojām par TTT klubu un tā tālāk. Es jums godīgi atzīšos, es neatceros to balsojumu.”

Rīgas domes deputāts Vladimirs Buzajevs : “Pagaidām neko nesaņēmu un saskaņā ar to neko nevaru komentēt. Es ceru, ka ar mūsu basketbolu viss būs kārtībā.”

Raidījums : “Par to KNAB lēmumu, vai jūs arī esat saņēmis?”

​Rīgas domes deputāts Oļegs Burovs : “Nē, nesaņēmu.”

Raidījums : “Kā jūs to vērtējat? Jūs tajā balsojumā piedalījāties?”

Burovs : “Es nezinu par ko ir stāsts. Es zinu, ka daži deputāti saņēma. Es nesaņēmu, man pastkastītē nav.”

Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis : “Es biju viens no četrdesmit diviem deputātiem, kas par to balsoja, protams.”

KNAB vēstulē deputātiem teikts, ka uzņēmums Rīgas Satiksme sporta klubam drīkstēja dāvināt tikai daļu no 2020.gada peļņas – 196 tūkstošus eiro. Lēmums par 254 tūkstošu dāvināšanu no 2019.gada peļņas ir pārkāpums, jo likums neatļauj dāvināt naudu, kas nopelnīta vairāk kā pirms gada. Līdz ar to deputāti pārkāpuši valsts mantas izšķērdēšanas novēršanas likumu.

“Deputātiem nav bijis slikta nodoma, deputāti vēlējās glābt titulētāko Latvijas basketbola klubu, deputāti nebija brīdināti, ka šīs lēmums varētu būt juridiski nekorekts. Šo lēmumu bija sākuši strādāt un apstiprinājuši sākot no Rīgas Satiksmes juristiem, Rīgas Satiksmes valde, tad padome, tad Juridiskā pārvalde, Komercnodrošinājuma pārvalde, kapitāldaļu turētājs, visi ir iedevuši atzinumu.

Tātad deputāti nav to darījuši apzināti. Un treškārt, deputāti noteikti nav apmācīti profesionāli juristi, kuri var izvērtēt paši, katrs, jebkuru juridisko lēmumu,” norādīja Staķis.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs neskaidro, kāpēc administratīvā pārkāpuma lieta sākta pret deputātiem. Lēmumus sagatavoja ierēdņi, pārskatīja domes juristi. Neviens likuma pārkāpumu nepamanīja un pirms balsojuma deputātus nebrīdināja. Līdz ar to iespējas viņus sodīt ir apšaubāmas.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs atbildēja: “Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs apstiprina, ka pašlaik veic pārbaudi par valsts amatpersonām noteiktā ierobežojuma rīkoties ar publiskas personas finanšu līdzekļiem ievērošanu. KNAB līdz pārbaudes beigām atturas no plašāku komentāru sniegšanas.”

Līdz nedēļas beigām ne Juridiskās pārvaldes, ne Komercnodrošinājuma pārvaldes vadība nebija saņēmusi ziņas, ka pret viņiem KNAB būtu sākta lietvedība. Ja apstiprināsies, ka tiešām deputātiem bijis jābalso par nelikumīgu lēmumu un ierēdņi to nav pamanījuši, viņu atbildību būs jāvērtē domes vadībai.

Ziedojuma iniciatoriem – Rīgas Satiksmei, gan nāksies skaidroties ar Korupcijas apkarotājiem. Rīgas satiksmes vienlaikus arī basketbola kluba valdes loceklis Jānis Golubevs ir pārliecināts, ka ne viņš, ne arī citi Rīgas satiksmes vadītāji neko sliktu nav izdarījuši. Taču KNAB vēstules saņēmuši.

SIA “Rīgas satiksme” un nodibinājuma “Basketbola klubs “TTT-Rīga”” valdes loceklis Jānis Golubevs sacīja: “Rīgas satiksmē mums visa valde ir saņēmusi. Visa valde, visa padome un visa Rīgas vadība. Laikam es tomēr atturēšos komentēt, es uzskatu, ka tur nav pārkāpuma.”

Uzņēmumā norāda, ka lēmuma rezultātā nav radīti zaudējumi un nav nodarīts kaitējums publiskas personas mantai. Domē savukārt spriež, ka var nākties apstrīdēto daļu 254 tūkstošus atprasīt no basketbola kluba. Tam uzkrājumu nav, tāpēc, visticamāk, atgūtās naudas vietā pašvaldībai būs jāatrod klubam finansējums no citiem avotiem un nauda vienkārši jāizgriež pa apli.

Deputātiem un atbildīgajām amatpersonām par pārkāpumu draud administratīvais naudas sods līdz 700 eiro.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


3
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Ziepe
Ziepe

Kapēc tikai grib, bet nesoda? Un tad pēc kārtas pa ppunktiem par visa’m citām moikam

Stienis
Stienis

Šī ir visas tā dēvētās jaunās paaudzes politiķu problēma – viņi nelasa likumus un neko nespēj izdarīt pareizi. Un bez šaubām – TTT ir jāpastāv un tam ir jāpalīdz, bet, nolādēts, izdariet to atbilstoši likumam!

Frankenšteins
Frankenšteins

Hā! Un kur tad sodi par staķīšiem palika?