KNAB apstiprina Orleāna apsūdzības: “Vienotībā” pastāvējusi “pelēkā kase”, piemērots sods par degvielas mahinācijām kampaņas transportam

Vienotība

N.ANDERSONS

Kamēr “Jaunā Vienotība” cenšas notušēt partijas kādreizējā biroja priekšnieka Normunda Orleāna sniegto informāciju par nelikumīgiem norēķiniem skaidrā naudā, mantisku vai naudas ziedojumu neuzskaitīšanu un finansējumu no nezināmiem avotiem, tikmēr Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) apstiprina: jā, informācija atbilst patiesībai, un partija sodīta jau pagājušogad.

Kā 7. aprīlī ziņoja LTV raidījums “de facto”, KNAB nesen publicējis pārskatu par 2022. gada partiju iesniegtajiem pārskatiem un deklarācijām. Tātad tās attiecas uz Saeimas vēlēšanu gadu, ko KNAB pārbaudījis 2023. gadā, lai kopsavilkumu publicētu šopavasar, kad visas lietvedības pabeigtas.

KNAB konstatējis, ka 2022. gada Saeimas vēlēšanu kampaņas laikā “Jaunās Vienotības” busi braukājuši pa reģioniem, lietojot nezināmu personu skaidrā naudā apmaksātu degvielu. KNAB dokumentos teikts, ka partija īrējusi transportlīdzekļus no SIA “Rent Point” un SIA “Interbus”, lai brauktu pie vēlētājiem Rīgas un Zemgales vēlēšanu apgabalos: “Grāmatvedības reģistros un dokumentos netika norādīta informācija par patērēto degvielas izlietojumu (ne EKA čeki, ne rēķini – pavadzīmes).”

Par to “Jaunā Vienotība” sodīta ar 250 eiro naudassodu, paturot iespēju uzsākt nelikumīgi saņemtās kampaņas finansējuma daļas piedziņu valsts budžetā. Cik summas īstenībā bijušas lielas un kurš par degvielu faktiski maksājis, nav zināms.

Signe Jantone, toreizējā kampaņas koordinatore Zemgales reģionā, kas tagad paaugstināta par “Jaunās Vienotības” ģenerālsekretāri, cenšas vainot pašu trauksmes cēlāju Normundu Orleānu, kurš arī esot bijis atbildīgs par kampaņu. Tomēr sarakste, kas saglabājusies telefonā no 2022. gada 3. oktobra, parāda: Signe Jantone pati rakstījusi – “Cau! Tos degvielas čekus, ko Tev iedeva Kristians, atdod tad man.” Trīs čeki, katrs aptuveni 75 eiro vērtībā, apmaksāti skaidrā naudā. Kas tas par “Kristianu”, vairs nav noskaidrojams, un nav arī zināms, vai tas vispār ir šīs personas īstais vārds.

Tagadējos S. Jantones mēģinājumus vainu nogrūst uz N. Orleānu šī sarakste apgāž. S. Jantones versiju par to, ka degvielu it kā esot lējuši paši Zemgales apgabala kandidāti, neapstiprina kādreizējais Jēkabpils mērs Leonīds Salcēvičs, kurš bija viens no šiem kandidātiem. N. Orleāns savukārt ir tiešs: “Signe melo!”

KNAB uzliktais sods par 2022. gada kampaņas pārkāpumiem atspēko “Vienotības” galveno aizstāvības līniju, kura ir apmēram šāda: “Ja reiz mūsu izslēgtais vecbiedrs Normunds Orleāns sastapies ar korupciju un nelikumīgu finansējumu no “melnās kases”, tad kāpēc viņš nevēršas kompetentās iestādēs, bet gan pie sabiedrības un medijiem?”

KNAB uzliktais sods šāda veida izteikumus pilnībā apgāž: pirms informēt plašu sabiedrību, N. Orleāns griezies iestādēs jau aizpagājušogad, kad konstatējis “melnās kases” pazīmes, un KNAB uz to tiešām reaģējis, pārbaudot un sodot partiju tieši par to, ko partija tagad cenšas dažādos veidos noliegt.

Avots: Pietiek

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


7
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
345543
345543

Жесть . Латвией правит партия с ЧЕРНОЙ КАССОЙ
Хороший пример подают предприятиям😂😂😂😂😂

ПОЗОРИЩЕ

Jeblonskis
Jeblonskis

Dauņu cirks

Glezna
Glezna

Beidzot , Vienotības bandas karalis ir kails , un smird pirms vēlēšanām !

Pīters
Pīters

Vienotība jātiesā par melošanu, kas viņi sliktāki par Gloriju Grevcovu. Vienotības banda apdraud Latvijas drošību un demokrātiju.

Niknais
Niknais

JV lokās kā zutis uz pannas jo tajā noziedznieku bandā visi ir tīri un pūkaini to jau pierādīja kankars pats,,nevainības simbols ”.🤮🤮🤮.

paviāns
paviāns

Sveiki Jaunā vienotība mūsu būrī!

Gaidām
Gaidām

Arī iesaistīto Vienotības bandas valdes loceklīti Edgariņu Rinkēviču !