Jurģis Liepnieks. Par pulksteņa grozīšanu

Liepnieks

Reizi gadā grozīt pulksteni un pāriet uz tā saukto vasaras laiku ir deviņpadsmitā gadsimta ideja, kuru pirmo reizi piedāvāja vīrs, vārdā Džordžs Hudzons, kurš aizrāvās ar vaboļu un insektu kolekcionēšanu. Hudzonam ļoti gribējās, lai pēc darba viņam atliek vairāk dienasgaismas stundu savam hobijam.

Eiropā laika grozīšana tika plaši ieviesta, lai ekonomētu ogles Pirmā pasaules kara gados, kad trūka visu izejvielu. Pēc pirmā pasaules kara šī prakse iznīka, taču atdzima septiņdesmito enerģētiskās krīzes ietekmē, kad šī pati ideja tika attiecināta uz nepieciešamību taupīt elektrību. Ideja bija, ka šie resursi tiek tērēti mazāk, ja cilvēki efektīvāk izmanto saules gaismu.

Mūsdienās no šīm idejām vēl aizvien aktuāla varbūt ir vienīgi tā, kas attiecas uz vaboļu kolekcionāriem. Kas attiecas uz visu pārējo, tad nekādu pārliecinošo pierādījumu, ka pāreja uz vasaras laiku ekonomētu jel kādus resursus, padarītu dzīvi lētāku vai būtu dabai draudzīgāka, no ekoloģiskā viedokļa nav. Tādu patiesībā nekad nav bijis, jo ja jau ziemas laiks ir tas, kurš ir optimāls no resursu taupīšanas viedokļa, tad nav skaidrs, kāpēc no tā ir jāatsakās pavasarī, lai pēc tam atkal atgrieztos vēlā rudenī.

Stundu agrāka vai vēlāka celšanās vasarā taču acīm redzami nekādā veidā neietekmē elektrības vai ogļu patēriņu, – vienīgais ko tā it kā dod, ir vienu stundu vairāk vaboļu vākšanai pēc darba. Taču šis arguments ir visai apšaubāms, ņemot vērā, cik ilgi vasaras periodā ir gaišs.

Sociālajos tīklos es lasīju anekdoti par to, kā vecs indiāņu virsaitis groza galvu un secina, ka vienīgi baltais cilvēks var izdomāt: ja segai vienā galā divus centimetrus nogriež un piešuj otrā galā, tad sega kļūst garāka.

Argumentu par labu pulksteņa rādītāju grozīšanai vai nu nav vispār, vai tie ir ļoti apšaubāmi. Toties ir zināms, ka pulksteņa grozīšana nevajadzīgi sarežģa daudzu jomu funkcionēšanu, sākot ar starptautiskajiem norēķiniem un transportu un IT sistēmu darbību, beidzot ar nevajadzīgu nepieciešamību regulāri pārregulēt visdažādākās ierīces – no sarežģītām medicīnas diagnostikas iekārtām, līdz pat automašīnām un cepeškrāsnīm.

Vēl svarīgāk ir tas, ka laika grozīšana negatīvi ietekmē cilvēka miega kvalitāti, kas ir būtiski, īpaši, ja cilvēki jau citādi cieš no kādām veselības problēmām. Nerunāsim nemaz par dažādiem sadzīviskiem pārpratumiem un neērtībām, kuri tāpat vienmēr pavada šo bezjēdzīgo valsts noteikto kārtību. 

Laika grozīšana divreiz gadā vienkārši nav vajadzīga, tas ir pilnīgi lieki un nav nekādu pierādījumu, ka šīs nevajadzīgās pulksteņa rādītāju grozīšanas rezultātā tiktu ekonomēti resursi vai uzlabota cilvēku dzīves kvalitāte.

Tas, ka šāda kārtība pastāv, ir kliedzošs pierādījums, cik ļoti politiskais process var būt atrauts no zinātniska, faktos balstīta pasaules redzējuma un, ja reiz akceptētas, cik daudzas desmitgades var pastāvēt muļķīgas, nepamatotas normas, kā, piemēram, ziemas laiks, marihuānas aizliegums, psihodēliķu pētījumu aizliegums psihiatrijā un līdzīgi. 

Portāla Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti  un ministri, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


17
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Daniels
Daniels

Es atbalstu, ja mēs paliekam vasaras laikā. Ja nē, tad labāk turpinām grozīt. Bet, cik dzirdēju, tad daļa ES valstu tieši apsver domu palikt vasaras laikā-tās valstis, kas ziemeļos. Bet tās, kas dienvidos, labāk grib palikt ziemas laikā

Visvaldis Grāveris
Visvaldis Grāveris

Jurģi, pirms rakstāt šo: “…cik daudzas desmitgades var pastāvēt muļķīgas, nepamatotas normas, kā, piemēram, ziemas laiks,…”, Jums vajadzēja painteresēties, kas un kādas ir laika joslas. Ka Latvija atrodas uz Vidus-Eiropas un Austrum-Eiropas laika joslu robežas, šķirtne iet kaut kur pa Kolkas-Talsu-Saldus līniju (meridiānu). Par cik lielākā daļa Latvijas tomēr atrodas austrumos no šīs līnijas, tad visā Latvijā tiek pieņemts Austrum-Eiropas laiks, kas būtībā ir ZIEMAS LAIKS! Vasaras laiks atbilst Maskavas laika joslai, kas ir apmēram 1000 un vairāk km uz austrumiem, sākoties no Maskavas un stiepjas gandrīz līdz Urāliem. Savādi sanāk, šie pulksteņa grozīšanas pretinieki tomēr vairāk mīl vasaras laiku,… lasīt vēl »

Daniels
Daniels

Es atbalstu, ja mēs paliekam vasaras laikā. Ja nē, tad labāk turpinām grozīt. Bet, cik dzirdēju, tad daļa ES valstu tieši apsver domu palikt vasaras laikā-tās valstis, kas ziemeļos. Bet tās, kas dienvidos, labāk grib palikt ziemas laikā.

ZZZ
ZZZ

” …ja jau ziemas laiks ir tas, kurš ir optimāls no resursu taupīšanas viedokļa,…”
Tieši otrādi, vasaras laiks ir tas, kurš ir otpimāls, un ES domā pieņemt lēmumu palikt pie vasaras laika.

Visvaldis Grāveris
Visvaldis Grāveris

Vasaras laiks vienmēr un visur par 1 stundu atšķiras no attiecīgā patiesā joslas laika…. Dīvainīši tajā ES…

Andris
Andris

Kā indiānis teica,- tikai baltais spēj sadomāt tādas gudrības, kad nogriež segai gabalu no viena gala un piešuj otram galam, tad sega paliek garāka.

Vāciets
Vāciets

Nu nekādi nesaprotu, kam ir kāds labums, kad saule šodien riet jau 17.?
Pilnīgs idiotisms

Maira
Maira

Jūs pilnīgi aizmirsāt pieminēt nabaga dzīvniekus – govi, kuru pēkšņi nez kāpēc slauc stundu vēlāk, un suni, kuru izved pačurāt un pakakāt stundu vēlāk.

Dina
Dina

Man vairāk šajā kontekstā patiktu saruna par ES birokrātisko smagnējību un lielkapitāla interešu dominanci pār cilvēku. Narkoreklāma gan ir dubultmorāle muļķiem

Adelīde
Adelīde

Nobīdes jau ir, vientiešos jau nereti kolektīvās, regulārās fiksē ar laikrādi

Lolita
Lolita

Kā es nomocījos vārtoties bez miega, gaidot beidzot pienākam rītu.

Grozītājs
Grozītājs

Jurģim žel..

Temīda
Temīda

tu esi raustītājs??????

Laiks
Laiks

Cik lietderīga ir laika grozīšana mūsu reģionā, ja vasarā tāpat ir gaišs līdz pusnaktij. Bezjēdzīga sekošana rietumu idejām, kas mūsu reģionā nekādu pievienoto vērtību nedod.

Vārds
Vārds

2000. gadā izmeģinājām nepāriet vasaras laikā. Diez kas nebija. Vasara nav tikai vasaras vidus, un ne jau vakara stunda ir ieguvums, bet gan ka no rīta nav tik gaišs.

Vaira
Vaira

Lai atceltu šīs muļķības , vai jāgaida līdz ES sabrukuma ?

Vārds
Vārds

Ne jau ES to ieviesa. Beidziet tēlot muļķīti.