Jānis Urbanovičs par “tautas valdību”

vēlēšanas

JĀNIS URBANOVIČS, politikas vērotājs

Cienījamais režisors Alvis Hermanis vērsies pie sabiedrības ar aicinājumu apspriest viņa ideju – veidot partiju/kustību “Tautas valdība”, lai panāktu izmaiņas Latvijas vēlēšanu sistēmā.

Ar talantīgiem cilvēkiem piemītošu jutīgu intuīciju viņš ir precīzi uztvēris problēmas būtību – vēlētā vara šobrīd nepārstāv tautu. Nedarbojas tautas interesēs, rauj Latviju atpalicības bezdibenī. Mēnešiem ilgi tiek spēlēta spēlīte “trīs par maz, četri par daudz”.

Ne jau “dinamiskai attīstībai” viņiem nepieciešams stiprināt varas koalīciju, bet gan dzelžainai balsošanas mašīnai, kas padara parlamentu nevis par lēmēju, bet fikciju, paklausīgu instrumentu varas elites rokās. Pašlaik topošā nav principu un programmu valdība. Šī ir labumu gūšanā savstarpēji ieinteresētu ļaužu grupa, kam deklarācijas, koalīcijas līgumi, priekšvēlēšanu solījumi – tas viss ir tikai papīra vērtībā.

Uzreiz gribu pateikt – es negrasos “pielīmēties” Hermaņa iniciatīvai. Tas nenāktu par labu ne viņam, ne man, jo jūtos labi politikas vērotāja pozīcijā, kas atbrīvo mani no aktīva politiķa atbildības nastas. Taču, ņemot vērā savu parlamentārieša pieredzi deviņos Saeimas sasaukumos, jūtu pienākumu atsaukties aicinājumam iesaistīties priekšlikuma apspriešanā.

To, uz ko savā publikācijā aicina Hermanis, sauc par mažoritāru vēlēšanu sistēmu. Esmu par to runājis visus sava parlamentārā darba 28 gadus, esmu savulaik gatavojis un iesniedzis likumprojektu par vēlēšanu sistēmas maiņu. Tas tika noraidīts, un vienīgais arguments bija – tauta neesot pietiekami gudra, nez ko savēlēs…

Latvijas valsts celmlauži pirms 100 gadiem Satversmē ierakstīja, ka Saeimu ievēlē vispārīgās, vienlīdzīgās, aizklātās un proporcionālās vēlēšanās. Proporcionālo vēlēšanu sistēmu Latvijā, kur nebija vēl izveidojušās noturīgas demokrātiskās tradīcijas, iedibināja ar cerību, ka tas nodrošinās iedzīvotāju interešu samērīgu pārstāvniecību Saeimā un mazinās spriedzi starp dažādiem sociāliem slāņiem.

Diemžēl Latvijas praksē tas tā nestrādā. Saeimā tiek «iebīdīti» partiju saraksti, ar melīgiem solījumiem, ar varas resursu, ar “draudzīgu mediju”, ar dažādu “dienestu” svētību tiek izmānītas vēlētāju balsis, lai pēc mandāta iegūšanas ātri paslēptos no tautas aiz drošā deputāta mandāta neatsaucamības mūra.

Tautai atliek vien četrus gadus atkal sūdzēties, cik viss ir slikti. Cilvēki zaudē ticību pārmaiņu iespējamībai.

Arvien mazāk balsstiesīgo vispār piedalās vēlēšanās, kas faktiski samazina varas leģitimitāti, bet netraucē valdošos runāt “tautas vārdā”.

Ir tikai viens veids, kā pārraut šo apburto loku. Varas kartelis ir jālikvidē. Jāmaina vēlēšanu sistēma: katram, kas sakās pārstāvam tautu, jātiek arī tautas ievēlētam. Nevis sarakstu siltajā vagoniņā, bet gan katram individuāli. Katram ir jāatskaitās savam konkrētam vēlētājam – Vaiņodē, Varakļānos vai Saulkrastos. Katram ir jāpierāda, ka tieši viņš ir vispiemērotākais. Godīga konkurence, kurā vēlētāji lemj, kam un kāpēc jāuztic mandāts. Vai kuram jāatņem.

Gribu atgādināt, ka tieši Latvijai svarīgākais lēmums – Latvijas neatkarības atjaunošana – notika pēc mažoritāra vēlēšanu principa. 1990.gada 18.marta Latvijas PSR Augstākās Padomes vēlēšanas norisinājās 201 vienmandātu vēlēšanu apgabalā. Tieši šī Augstākā Padome maijā pieņēma Deklarācijas par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu. Mažoritārajā sistēmā ievēlētie deputāti skaidri zināja, ko grib viņu vēlētājs, un nešaubīgi īstenoja viņu gribu. Un nebija iedomājams, ka netiktu pildīts tautai dotais solījums.

Vēlēšanu sistēmas maiņa nav pašmērķis. Tas ir veids, kā Latvijā kopīgiem spēkiem var veicināt cilvēku aktivitāti, atjaunot tautas uzticēšanos Saeimai un valdībai, panākt to daudzināto dinamiku valsts attīstībā.

Manuprāt, tiešās vēlēšanās jāievēlē arī valsts prezidents. Pat nepaplašinot viņa amata pilnvaras, šāds mandāts ļautu neatkarīgi un droši līdzsvarot parlamenta varu, nebaidoties “nepaklausības” gadījumā zaudēt izredzes uz pārvēlēšanu. Levita/Rinkēviča gadījums ir skaidrs piemērs, ar ko var beigties prezidentu “sarunāšana”.

Man nav ilūziju, ka Alvis Hermanis ir izdomājis un spēs tūlīt likt lietā universālas zāles Latvijas politikas atveseļošanai, vēlētāju aktivitātes un prasīguma uzlabošanai. Taču jau tas vien, ka radošā inteliģence atkal sāk pieprasīt atmodu, vieš cerības. Daudzos politiskos jautājumos es Hermanim drīzāk esmu oponents, ne domubiedrs. Bet par to, ka tautai atkal ir jāatgūst vara – pilnībā piekrītu. Atbalstīšu, kā vien spēšu.

Cienījamais režisors Alvis Hermanis vērsies pie sabiedrības ar aicinājumu apspriest viņa ideju – veidot partiju/kustību …

Posted by Jānis Urbanovičs on Pirmdiena, 2023. gada 21. augusts

Avots: Facebook

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


7
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Sadists
Sadists

Tagad jau ķēkša ir nominēta par potenciālo valdītāju, tātad tauta rullē.

ruksis ruksovičs
ruksis ruksovičs

Tas resnītis ir vairāk Ivans nekā Jānis.

Nelatviets, bet lojāls
Nelatviets, bet lojāls

tas sodāmais resnis nebutu ntik pretīgs,ja būtu mūsu ivans

Elementāri
Elementāri

Par tautas gudrību varētu būt taisnība. Patiešām Saeimā savēl vells zin ko. Nav saprotams par ko jāuztraucās. Nez vai var kļūdīties vēl vairāk kā pašreiz.

Alfa tēviņš
Alfa tēviņš

Stulbākais apggalvojums paši tak ievēlējāt! Minat kādu partiju vai cilvēku, kas būtu visu izmainījis. Pēc visa sanāk, ka visus 30 gadus esam balsojuši girsā un nevienu reizi nav bijusi cūcene, kad ir ievēlēti pareizi cilvēki. Tas tikai pierāda, ka vēli ko gribi rezultāts ir šāds.
Vaina ir sistēmā, pat ja kādi normāli cilvēki tiek ievēlēti, viņi momentā tiek pārkalti par pidarasiem.

Gusts
Gusts

Problēmas ir divas – pirmā, intrigās un savtībā gudrās partiju spices galvas un otrā, debilizētās vēlētāju un valsts darbā nopirktās/iebiedētās galvas.

fantāziju putra
fantāziju putra

Loģiski, ka daļa “bijušo” sāk strādāt uz “dienu pēc”, tikai viena neskaidrība – rietumu vai austrumu interesēs. Vai austrumi tik vāji, kas nespēj “argumentēt”, jeb rietumi tik stipri, ka spēj piesegt arī Latvijas teritorijā? Jeb mēģinājums būt interesantam abiem.