Iekšlietu ministrijas kļūdas dēļ tīmekļvietne Covidpass.lv tiek tirgota Krievijā

Vietni “Covidpass.lv”, kas agrāk bija rīks, ar ko reģistrēt Latvijā iebraukušos ceļotājus un kontrolēt Covid-19 izplatību, patlaban var iegādāties ar Krieviju saistītā mājaslapā “DomainParking.ru”, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums “Panorāma”.

Atverot saiti “Covidpass.lv”, parādās fakts, ka interneta adresi var iegādāties vietnē “DomainParking.ru”. Mājaslapu “Covidpass.lv” iegādei piedāvā kopš 29.septembra. Ailītē “cena” norādīts, ka tā esot apspriežama.

Saskaņā ar raidījumā teikto šādas situācijas rašanās skaidrojama ar Iekšlietu ministrijas (IeM) tehnisku kļūdu. Kā “Panorāmai” skaidro IeM pārstāvji, tehnisku nianšu dēļ esot nokavēta konkrētā domēna abonēšanas pagarināšana, kā rezultātā šo domēnu uz sava vārda reģistrējusi cita persona.

IeM Informācijas centra Kvalitātes kontroles nodaļas vadītājs Artūrs Baltacis ‘”Panorāmai” atzīmēja, ka IeM patlaban sadarbojas ar “.lv” domēna vārdu reģistra uzturētāju, lai pārtrauktu situāciju, ka privātpersona lieto ar normatīvajiem aktiem valsts pārvaldei noteiktu domēnu. “Kā arī vēršam uzmanību, ka domēna vārda “Covidpass.lv” lietošanas tiesību maiņa nekādā veidā nenodrošina piekļuvi sistēmai, kura joprojām ir Iekšlietu ministrijas Informācijas centra pārvaldībā un drošībā.”

Vietne “DomainParking.ru” piedāvā iegādāties vēl desmitiem citu mājaslapu domēnu, kas reģistrēti ar Latvijai piesaistīto atzīmi “.lv”.

Par Latvijā augstākā līmeņa domēna “.lv” reģistru un elektroniskās numurēšanas sistēmas uzturēšanu atbild Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Tīkla risinājumu daļa jeb NIC. Iestādes pārstāve Dana Ludviga “Panorāmai” atzina, ka šāda veida domēnu pārpirkšana ir pietiekami izplatīta arī Latvijā, tomēr ne visi tirgotāji ir godīgi.

NIC pārstāve LTV raidījumā arī norādīja, ka tāpat pastāvot vēl citi riski, kurus izraisa nepietiekami rūpīga apiešanās ar domēna adresēm. Tostarp krāpnieki var šīs adreses izmantot naudas izkrāpšanai, iegūt bankas vai personas datus, pārņemt uzņēmumu vai iestāžu sociālo tīklu kontus, kā arī izplatīt viltus ziņas.

Vietne “Covidpass.lv” funkcionēja kopš 2020.gada oktobra līdz šā gada martam. Līdz 2022.gada martam visiem iebraucējiem Latvijā bija jāreģistrējas vietnē “Covidpass.lv”, lai varētu uzraudzīt 10 dienu karantīnas ievērošanu.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: LTV

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


3
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
para
para

nevajag vispārināt līdz ministrijai – te ir atbidīga ļoti konkrēta persona

virgo
virgo

Nav sevišķi veiksmīgs Iekšlietu ministrs. Diez kāds būs nākošais?

cija
cija

ir taču vēl kaut kas ko pārdot… nu tā rsu produkcija iekšlietu sistēmā ir pilnīgā bezfilmā, pirmsklīniskā zituācija