Hodorkovskis. Pirmās 48 stundas brīvībā

Mihails Hodorkovskis stāsta par to, kas slēpjas aiz viņa atbrīvošanas

„JUKOS” bijušais vadītājs Mihails Hodorkovskis, kuru apžēlojis Krievijas prezidents, jau atrodas Vācijā, kur sniedzis pirmās lielās intervijas un noorganizējis preses konferenci. Tā ir parādījusies pirmā informācija par visai aizraujošo viņa atbrīvošanu.

Kā Hodorkovskis nonāca Vācijā

Par Vladimira Putina lēmumu amnestēt viņu,  Hodorkovskis uzzināja televīzijas ziņās. „Kad es televīzijā izdzirdēju prezidenta uzstāšanos, es sapratu, ka Vladimirs Vladimirovičs runā par notikušu faktu. Es jau pietiekami sen vēroju mūsu prezidentu, un man tas bija acīmredzami. Es uzreiz devos savākt papīrus, tāpēc, ka galvenais, ko es gribēju paņemt līdzi no nometnes, bija papīri. Es savācu papīrus un nodomāju, ka mani droši vien izvedīs no nometnes diennakts laikā, kamēr nav paguvuši ierasties žurnālisti.”

Divos naktī Hodorkovski pamodināja kolonijas priekšnieks. „Viņš teica: „Mihail Borisovič, lūdzu, gatavojieties ceļam.” Es savācu mantas, izgāju koridorā, viņš piedāvāja man ienākt kabinetā. Tur sēdēja… Federālās pārvaldes spriedumu izpildīšanas Karēlijas pārvaldes priekšnieks,”  stāsta Hodorkovskis. „Mēs iesēdāmies dienesta mašīnā. Viņš sacīja: „Formāli mēs vedam jūs pa etapu, bet faktiski mēs vedam jūs uz mājām.”

Pēc Hodorkovska teiktā, viņu aizveda uz Petrozavodsku.  „Tur mēs pasēdējām līdz pusvienpadsmitiem, paskatījāmies televīziju, padzērām tēju. Aprunājāmies. Tā, kā mēdz teikt, — ne par ko. Pēc tam viņš (Federālās sodu izpildes dienesta pārvaldes priekšnieks) aizveda mani uz Petrozavodskas lidostu un iesēdināja lidmašīnā.”

No Petrozavodskas Hodorkovski nogādāja Sanktpēterburgā. „Kad mēs ielidojām Pēterburgā, puiši, kas bija kopā ar mani, sacīja: „Te ir jūsu pase. Un pasniedza man ārzemju pasi,” — bijušais uzņēmējs stāstīja. „Man bija jāparakstās. Parakstījos tajā pasē. Viņi teica: „Dodiet mums to pasi, mēs jums ieliksim atzīmi par izlidošanu. Viņai paņēma pasi, aizgāja, ielika atzīmi par izlidošanu un atdeva man dokumentu, kurā jau bija atzīme par izlidošanu no KF. Es sēdēju lidmašīnā un gaidīju.”

Pats izlidošanas process no valsts, pēc Hodorkovska teiktā, atgādināja disidenta izsūtīšanu padomju laikos. „Mēdza būt tāda visai teatrāla izsūtīšana: cieši pie lidmašīnas lūkas piedzen mikroautobusu, tuvumā slamstās vairāki cilvēki ar nopietnām sejas izteiksmēm, uz trapa pasniedz pasi… Tā šķīrāmies arī mēs,” — viņš stāsta.

 

Kāpēc Hodorkovskis nevarēja palikt Krievijā

Intervijā televīzijas kanālam “Дождь” bijušais uzņēmējs atzina, ka viņam nav bijis izvēles palikt vai nepalikt Krievijā. „Es varēju teikt jebko… Esmu pārliecināts, ka tas absolūti neko nemainītu Un, jāteic, ka tam nav nekādas nozīmes,” — bijušais „JUKOS” vadītājs paskaidroja.

„Es nevaru neminēt faktu, ka man vienalga būtu jāizbrauc uz ārzemēm, uz Berlīni. Tas nopietni ietekmēja (Putina) lēmumu. Ja mātei būtu perspektīva atrasties Maskavā, domāju, — tā ir mana hipotēze — Vladimirs Vladimirovičs ar lielām grūtībām pieņemtu lēmumu. Bet pastāvēja fakts, ka man jālido uz Berlīni, un es apzinājos, ka varu turp aizlidot tikai vienu reizi, tā kā tagad. Ja atgriezīšos (Krievijā), tad otru reizi mani var arī neizlaist no valsts, jo var uzrādīt pietiekami daudz formālu iemeslu. Īsāk sakot, es domāju, kas tas atviegloja Vladimiram Vladimirovičam lēmuma pieņemšanu par manu apžēlošanu,” viņš piebilda intervijā The New Times.

Turklāt Hodorkovskis atzina, ka viņu neviens nav izsūtījis, tikai faktiski „palūdza pamest valsti”. „Mūsu valdība godīgi var teikt, ka es to lūdzu. Bet, zinot mūsu realitāti, mēs pilnīgi droši varam apgalvot, ka mani izraidīja no valsts. Šajā situācijā es, visu saprotot, piekritu tam. Tāpēc, ka lieta (mātes slimība) ir pārāk nopietna. Taču, ja būtu jākaitē kādam cilvēkam, es neiznāktu brīvībā.”

Kā galveno nosacījumu, pie kura viņš būtu gatavs atgriezties Krievijā, „JUKOS” bijušais vadītājs nosauca nākotnē garantētu iespēju izbraukt uz ārzemēm. Pēc Hodorkovska teiktā, viņš vēlētos atbraukt uz Krieviju, ja viņam to atļautu.

 

Kurš piedāvāja uzrakstīt lūgumu par apžēlošanu

Hodorkovskis arī paziņoja, ka lūgums par apžēlošanu esot bijis bijušā Vācijas ĀM vadītāja Hansa Dītriha Gentšera iniciatīva, bet viņš pats par to uzzinājis 12. novembrī no saviem advokātiem.

„Genšera kunga loma visā šajā procesā man bija labi zināma, tāpēc ka tieši no viņa man pienāca priekšlikums uzrakstīt to, ko es uzrakstīju,” Hodorkovskis atklāja televīzijas kanālam „Дождь”.

„Es saņēmu Genšera kunga vēstules kopiju, kuru tam bija atdevis Vladimirs Vladimirovičs — tas notika jau tuvāk šā gada pēdējiem datumiem. Tajā bija izteikts priekšlikums uzrakstīt lūgumu par apžēlošanu bez vainas atzīšanas, bet pamatojoties uz tiem apstākļiem, kādi diemžēl ir radušies manā ģimenē. Es teicu, ka, protams, uzrakstīt to tādā formā man nav nekādu problēmu, un es to uzrakstīju,” — viņš piebilda.

Runājot par savu amnestijas lūgumu, „JUKOS” bijušais vadītājs uzsvēra, ka neviens nav spiedis viņu to rakstīt. „Es nekad neesmu teicis, ka man tas ir kaut kas nepieņemams — uzrakstīt formālu papīru par apžēlošanu,” — Hodorkovskis sacīja.

Nežēlastībā kritušais oligarhs uzsvēra, ka pārrunu process par viņa atbrīvošanu noritējis bez viņa ziņas. „Tas (pārrunu process) notika, man nezinot, un kādā formā varētu tikt pieņemts lēmums par manu atbrīvošanu, tobrīd neviens nezināja,” paziņoja Hodorkovskis.  „Domāju, ne Vladimirs Vladimirovičs zināja, kādā formā viņš pieņems, un vai vispār pieņems lēmumu, ne es, ne Genšera kungs. Bija tikai kopīgs mērķis: kaut kā pakāpeniski izbeigt „JUKOS” lietu”.

 

Kam Hodorkovskis nekad nepiekristu

Hodorkovskis uzsvēra, ka vienīgais solis, kuru viņš nebija gatavs spert, bija atzīt savu vainu. „Tas man bija nepieņemami ļoti praktiska iemesla dēļ. Ne tāpēc, ka man būtu interesanti paraudzīties, kā šo jautājumu vērtēs žurnālisti, bet tāpēc, ka vainas atzīšana no manas puses nozīmētu, ka, ņemot vērā to pieeju, kāda bija mūsu izmeklēšanas un tiesas orgāniem, viss „JUKOS”, jebkurš cilvēks no „JUKOS” formāli varētu tikt atzīts par ienaidnieku kā bezizmēra organizētas grupas dalībnieks, pamatojoties uz to, ka Hodorkovskis ir atzinis, ka viņš vispirms nesamaksāja visus nodokļus no pārdotās naftas, bet pēc tam nozaga šo naftu,” — uzņēmējs paskaidroja.

Kā apgalvo Hodorkovskis, viņam nebija nekādu problēmu uzrakstīt lūgumu par apžēlošanu. „Tiesa (par otro lietu) bija šovs, un visi to lieliski saprata. Kā atbildi uz vienu viltus papīriņu uzrakstīt otru viltus papīriņu — šajā sakarā es neizjutu nekādu morālu diskomfortu. Mēs apmainījāmies viltus papīriņiem, un to saprotu gan es, gan vara. Kopumā mums viss ir pilnīgi caurspīdīgi. Un šajā viltus papīriņā bija tikai viena īsta problēma — vainas atzīšana,” — viņš teica intervijā The New Times.

 

„JUKOS” bijušais vadītājs par nākotnes plāniem

Runājot televīzijas kanāla „Дождь” ēterā par personīgo vēstuli Putinam, kuru minējis Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, Hodorkovskis atklāja, ka tajā bija runa par viņa ģimenes problēmām un nākotnes plāniem. „Es tajā deklarēju arī to, ko es ne reizi vien esmu paziņojis masu medijiem, — ka man nerūp „JUKOS” aktīvu liktenis,” — uzņēmējs sacīja.

Hodorkovskis uzsvēra, ka neuzskata „JUKOS” lietu par pabeigtu. „Kamēr Platons Ļebedevs un Leonīds Pičugins ir cietumā, „JUKOS” lietu nevar uzskatīt par pabeigtu. Tā būs man nopietnu pārdomu un centienu objekts,” — bijušais „JUKOS” vadītājs atzina.

Hodorkovskis atklāja arī to, ka viņam nav nolūku „skatīties atpakaļ” un atriebties kādam par cietumā pavadītajiem gadiem. „Droši vien es grēkotu pret patiesību, sacīdams, ka es neko neizjūtu šajā sakarā, bet es ļoti nopietni strādāju ar sevi. Jāskatās uz priekšu. Ir cilvēki, kuru darbības, tiešās, procesuālās darbības, ir novedušas pie patiešām smagām sekām — ar to es domāju notikumu ar Vasiliju Aleksaņanu. Cilvēks aizgāja bojā. Acīmredzot, par to jārunā. Tikai jābūt pilnīgai pārliecībai par to, kurš tieši un ko tieši izdarīja,” — viņš sacīja.

 

Kā apžēloja Hodorkovski

Atgādināsim, ka „JUKOS” bijušais vadītājs uzrakstīja lūgumu par apžēlošanu 19. decembrī, pēc lielās preses konferences paziņoja Vladimirs Putins. Pagājušajā piektdienā Krievijas prezidents parakstīja dekrētu par Hodorkovska apžēlošanu. Tajā pašā dienā bijušais uzņēmējs izlidoja uz Berlīni. Viņš apmetās pieczvaigžņu viesnīcā „Adlon” pašā Vācijas galvaspilsētas centrā.

Sestdien Hodorkovskis satikās ar dēlu Pāvelu un pirmo reizi ieraudzīja savu četrus gadus veco mazmeitu Diānu. Intervijā The Telegraph Pāvels Hodorkovskis pastāstīja, ka tēvs visvairāk sapņojis satikties ar ģimeni. „Viņš teica man: „Paldies, ka tu mani nepameti, man tas ir ļoti svarīgi,” — Hodorkovskis jaunākais pauda.

Hodorkovska dēls apliecināja arī to, ka tēva atbrīvošana bijusi absolūts pārsteigums visai ģimenei un advokātiem. Viņš piebilda, ka tēvs nemaz nav mainījies. „Viņš ir lieliskā formā, izskatās gandrīz tāpat kā pirms desmit gadiem, kad es viņu pēdējo reizi redzēju. Viņš ir tikpat iznesīgs, ļoti enerģisks. Viņš ir atguvis savu „darba stāvokli”. Viņš cenšas iegūt priekšstatu par visu un pārņemt kontroli pār visu,” — bijušā uzņēmēja dēls pastāstīja.

Pēc viņa teiktā, pirmais, ko tēvs izdarījis Vācijā, — paņēmis iPhone un iPad. „Viņš nevarēja gaidīt. Viņš bija lasījis par tiem cietumā, bet nekad nebija redzējis. Viņu nesatrauc ēdiens vai greznuma lietas, bet turēt rokā iPad, kā viņš teica, — „tas ir brīnišķīgi”. Viņam vienmēr ir patikušas tehnoloģijas,” — Hodorkovska dēls sacīja.

Savukārt Bundestāga deputāte Mariluize Beka pēc tikšanās ar Hodorkovski paziņoja, ka viņš pagaidām neplāno atgriezties Krievijā. „Tāda punkta viņa darba kārtībā nav,” — sacīja viņa, piebilstot, ka bijušais uzņēmējs ir lieliskā fiziskā formā.

 

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: The Telegraph

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar