Guntars Vītols: Ministrijas uz nodokļu maksātāju naudu skatās kā tērējoši un nepiesātināmi tarakāni

Ministru Kabineta sēde.
Foto: Valsts kanceleja/ Flickr

Sabiedrisko izdevumu mazināšana būs, iespējams, neizbēgama. Nevis tāpēc, ka tas ir labi vai slikti, bet tāpēc, ka tik lielā mērā dzīvot pāri saviem līdzekļiem nevaram atļauties. Bet ne ar to jāsāk. Vispirms jāizdara kas cits, kur var, pēc manas aplēses, „atrast” orientējoši vismaz miljardu eiro gadā. Jāsāk ar pamatīgu jebkuras ministrijas izdevumu revīziju. Nevis kā tagad, kad krāmē katru gadu klāt. Jāsāk ar pamatīgu jebkuras ministrijas izdevumu revīziju. Nevis kā tagad, kad krāmē katru gadu klāt.

Vai zinājāt, ka ministrijas katru gadu prasa papildus plus 1,5-3 miljardus? Viņiem iedod kopā pārsimt miljonus, jo vairāk neatļauj Brisele, bet tas „mindset” tur ir kā karaļiem. Kā tērējošiem un nepiesātināmiem tarakāniem.

Tālāk jādomā, kuras valsts pašlaik administrētās funkcijas var nodot (ne obligāti 100% apmērā) privātās rokās. Jā, būs visādi iebildumi un brēkšana, bet jāsaprot, ka privātais tomēr ir neapstrīdēti labāks „menedžeris”. Visos laikos, neskatoties uz trūkumiem. Nu nav valstij jākontrolē vismaz trešdaļa ekonomikas kā tagad.

Paralēli var domāt par valsts funkciju reducēšanu tur, kur tas nav kritiski. Ja nevaram nodrošināt visu (un nevaram), tad vismaz jānodrošina būtiskākais, bet tad tas jādara labi. Nevis kā tagad – bezmaksas pamatizglītība ir, bet tā nav izglītība, diplomus dod analfabētiem. Bezmaksas veselība skaitās, bet tāda nav pieejama visiem. Šīs nozares ir piemēri, kur jānodrošina labi un nekā citādi. Izskaužot tarakānu domāšanu.

Avots: platforma “X”

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Subscribe
Paziņot par
guest

2 Comments
jaunākie
vecākie populārākie
Inline Feedbacks
View all comments
turlais
turlais
1 mēn. atpakaļ

Pionieru pils “valdnieka” budžets ir 50 miljoni gadā. Ar milzīgu aparātu – būvniekiem,drēbniekiem,dārzniekiem u.t.t Nav laiks no tā atteikties?

AndrisR
AndrisR
1 mēn. atpakaļ

Jebkura liela kompānija, kas ir publiskā akciju sabiedrība ir tikpat efektīva/neefektīva kā valsts pēc definīcijas, jo tur tāpat visu nosaka nevis neesošie uzņēmēji, bet gan birokrāti. Tā, ka ja ar nodošanu “privātās rokās”, mēs domājam uzņēmumus ar neskaitāmu un pat nesaprotamu akcionāru skaitu un sastāvu, tad tas neko labu nedos. To mēs redzam enerģētikā, to mēs redzam pensiju fondos, to mēs redzam visur tur, kur ieplūst nodokļu maksātāju naudiņa. Tā, ka saprātīgākais risinājums ir samazināt nodokļus principā un samazināt valsts “pakalpojumu” klāstu. Ja ļaudīm, nodokļu maksātājiem ko vajaga, lai paši kooperējas veido skolas, spaarkasses, brīvprātīgo ugumsdzēsēju brigādes, utt. Mums nevajaga… lasīt vēl »