ES piešķir Ukrainai un Moldovai kandidātvalsts statusu

Gan Ukrainai, gan Moldovai piešķirts Eiropas Savienības (ES) kandidātvalsts statuss, paziņojis Eiropadomes prezidents Šarls Mišels.

“Vienošanās. Šodien izlemts par labu ES kandidātvalsts statusam Ukrainai un Moldovai. Vēsturisks brīdis. Šodien ir sperts izšķirošs solis jūsu ceļā uz ES. Apsveicu Volodimiru Zelenski, kā arī Ukrainas un Moldovas iedzīvotājus. Mūsu nākotne ir kopā.”

Ukraina pieteicās dažas dienas pēc Krievijas iebrukuma februārī, un process noritēja rekordātrumā.

Tās sūtnis ES raksturoja kandidatūru kā psiholoģisku stimulu.

Taču sarunā ar “BBC” Vsevolods Čencovs atzina, ka “īstā integrācija” varētu sākties tikai tad, kad karš būs beidzies.

Kandidātes statuss ir pirmais oficiālais solis ceļā uz dalību ES. Taču, lai pievienotos, var paiet daudzi gadi, un panākumi nav garantēti.

Nav skaidrs, kad varētu sākties iestāšanās sarunas, taču Eiropas Komisijas prezidents sacīja, ka process būs “balstīts uz nopelniem” un “pēc grāmatas”. Komisijai ir jāveic novērtējums 2022. gada beigās.

Šis solis neapšaubāmi ir liels un populārs brīdis Ukrainai.

Kamēr Moldovas pieteikums tika pieņemts, trešajai bijušajai padomju valstij Gruzijai joprojām ir jākvalificējas.

Mišels sacīja, ka Padome ir atzinusi valsts “Eiropas perspektīvu” un ir “gatava piešķirt kandidātvalsts statusu, tiklīdz būs atrisinātas nenokārtotās prioritātes”.

ES prezidente Urzula fon der Leiena sacīja, ka visas trīs valstis ir “daļa no mūsu Eiropas ģimenes”. “Šis lēmums mūs visus stiprina.”

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis gandrīz katrā pēdējās nedēļas runā pauda savas valsts vēlmi pēc kandidāta statusa. Viņš zina, ka, uzsākot dalību ES, Ukraina neatgriezeniski izkļūs no Krievijas ietekmes sfēras.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Latvijas naudas atmazgātāju asociācija
Latvijas naudas atmazgātāju asociācija

Sliktas ziņas latvijai. Saasināsies konkurence