Valdība ir uz savas planētas, tauta – uz citas

Foto: Valsts kanceleja

ELITA VEIDEMANE, Neatkarīgā

“Biju pārliecināts, ka mūsu ceļi nekad nekrustosies. Bet, re, valsts svētki ir tas, kas tomēr vieno, kaut arī mūsu politiskie uzskati ir pilnīgi pretēji,” saldi smaidot, vienā no 18. novembra pasākumiem mani uzrunāja kāds augsts ierēdnis. Vienojošais elements gan bija tikai reālā, “taustāmā” telpa, kurā atradāmies, bet politiskajā, sociālajā telpā mūs šķīra bezdibenis. Un joprojām šķir. Tas paliek arvien dziļāks un platāks. Ne jau tikai starp mani un konkrēto ierēdni, bet starp tautu un ierēdniecisko valsts aparātu.

Bieži domāju: kāpēc valsts amatpersonas – deputāti, ministri, ministru prezidenti utt. – ievieš savus sociālo tīklu kontus? Lai, piemēram, paziņotu, ka augstais amata krēsls tiekas ar tādu un tādu vēstnieku, lai paustu apņēmību attīstīt valstu ekonomisko sadarbību? Vai arī – lai visi uzzinātu, ka krēsls dodas uz kādu kaimiņvalsti oficiālā vizītē? Varbūt, lai visiem būtu skaidrs, ka “dzīvot bez bailēm no vardarbības ir sieviešu tiesības; apkarot dzimumā balstītu vardarbību ir mūsu pienākums”. Nu, un kāpēc tad jūs nepildāt šo savu pienākumu?

Manuprāt, sociālie tīkli ir paredzēti tam, lai cilvēki kontaktētos cits ar citu, izteiktu viedokli, nevis lai izplatītu parlamenta un valdības preses relīzes. Protams, var darīt arī to pēdējo, bet tas nav ne interesanti, ne produktīvi.

Taču cilvēciska kontaktēšanās valdības un parlamenta krēslu gadījumā nav paredzēta. Nav manīts, ka ministri vai deputāti (vairums) ar degsmi lauztos atbildēt uz jautājumiem, komentēt problēmas vai kliedēt šaubas – ja tas viss izteikts sociālajā tīmeklī un adresēts konkrētām amatpersonām.

Esmu 100% pārliecināta, ka, piemēram, uz Ģirta Lapiņa rosinājumu neatbildēs neviens no uzrunātajiem: “Nekompetents, augstprātīgs un nu jau arī valsts līdzekļus izšķērdējošs ministrs. Lūdzu, @EvikaSilina un @Jauna_Vienotiba, atbrīvot no amata savu nekompetento ministru.”

Nē, nu skaidrs, ka neviens Kariņu no amata neatbrīvos. Bet vajadzētu taču beidzot saņemties un izskaidrot, kāpēc bijušajam ministru prezidentam uz Briseli vajadzēja lidot teju par 50 000 eiro, kāds ir bijis neatsveramais pienesums valstij utt. Un tajā pašā skaidrošanas reizē saprotamā valodā izklāstīt, kāpēc daudzu vēža slimnieku ārstēšanai līdzekļus saziedo līdzcilvēki (tikko lasīju: kādai sievietei līdz 26 000 eiro pietrūkst vēl 13 000 eiro), savukārt Kariņa lidināšanos apmaksājam mēs no saviem nodokļiem – piespiedu kārtā.

Negaidiet, nekāda skaidrošana nenotiks, jo Siliņa neredz, ko mēs rakstām, sak, ies tur atbildēt visādiem plebejiem. Neatbildēs arī pats Kariņš, vien sabiedriskajā medijā pačaukstēs par to, cik mums izmaksā neratificētā Stambulas konvencija. Nevar tikai saprast, kāds sakars viņa izšķērdīgajiem lidojumiem ar Stambulas konvenciju…

Arī tieslietu Lībiņa-Egnere (JV) nekomentēs tīmeklī lasāmo: “Vienotības tieslietu ministre Lībiņa-Egnere mērķtiecīgi izņēma no 15. novembra grozījumiem Ceļu satiksmes likumā Baltkrieviju, iestrādāja likumā caurumu, lai Baltkrievijā pārreģistrēti Krievijas auto var uzturēties Latvijā.”

Tāpat klusēs labklājības Augulis (ZZS) par fraciņas pārmešanu Stambulas konvencijas sakarā, kaut arī tīmeklī ne reizi vien ticis uzdots jautājums par to, kāpēc tik konservatīvais politveidojums – ZZS – pārgājis liberastisma pusē. Nē, šoreiz nepietiks ar neveiklajiem Auguļa skaidrojumiem par sieviešu aizsardzību pret varmākām utt. Bet neko citu jau viņš nespēs izskaidrot: neba nu ies taisnoties par to, ka, zināt, ir politiskais tirgus, ir koalīcija ar pirkšanu/pārdošanu, ir amati partijbiedriem utt.

Tikpat cieši mute būs aizvērta kultūras Loginai, ja kāds gribēs lasīt tīmeklī atbildi uz jautājumu: cik dziļi jādegradē jēdziens “patriotisms”, lai tas atbrīvotos no nacionālisma? Vai arī – kādu samaksu kultministrija varētu solīt dziesmu svētku koru un deju kolektīvu vadītājiem?

Augstprātīgā klusēšana liecina ne tikai par atsevišķo īpatņu audzinātību, bet arī par gadu desmitos iegūto pārliecību: mums nav nekādas vajadzības dzirdēt vēlētāju jautājumus, bažas, attieksmi.

Mēs esam uz savas planētas, jūs – uz savas. Kā pareizi teica augšminētais ierēdnis: mūsu ceļi nekad nekrustosies.

Krustosies vienīgi – vēlēšanu dienā, jā, un mazliet pirms tās – kad mums vajadzēs pacensties, karot makaronus uz ausīm tiem, kuri par mums balsos. Kā zināms, vēlētāju atmiņa ir īsa kā nolauzts grābekļa kāts, un uz tā virtuozi spēlē tie, kuri šobrīd pie varas. Tie paši, kuri gribēs nokļūt pie varas arī nākamajās vēlēšanās. Ar to pašu aroganci, nekaunību, meliem un tukšpaurīgu muldēšanu.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


9
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
PEPE
PEPE

nu nav mums vairs speķa eksports uz Angliju nav burenieku ,nav baļķu pludinātāji nav cukurfabrikas tris tējkarotītes , Rīgas Balzāma, PIENA KOMBINĀTA un Ķuzes fabrīķis LAIMA, ALDARIS un Bauskas-Piebalgas ,Cēsu ,un miltu gaņģis Dobeles DZirnav,-toties 4 asinssūcējas bankas ar virtuālo LB Rutkasti pārvaldnieka āksta lomā ar dubultzodu un veselu kolobriantu dienaszagļu masu

somiņa
somiņa

Planēta jau tā pati, bet zeltmatīšu vadība – tā jau cita dimensija ar to īpašo sieviešu loģiku un ttiesībām izpausties Par to bildes, jaunas kleitiņas

Gallileo
Gallileo

Precizēsim. Tauta ir uz planētas, savas vai ne, nav svarīgi. Valdība principā arī, tikai tā piedevām atrodas arī uz pulvera mucas…. Un šitādām mucām ir nosliece uziet gaisā. Ko arī novēlu

Audzējs
Audzējs

Ko tā cista dara pie ministru galda?

Jeblonskis
Jeblonskis

Pelna.
Un kroplie daunēni tā grib.

Gada glezna
Gada glezna

Kaut kā jau vajag tos augstprātīgi pašpārliecinātos plutokrātijas trubadūrus (deputātus) noņemt no trases, jo šāda tipa viduvējības (tieši viduvējības, nevis stulbeņi) ir šizofrēniski paštaisni. Latvijā jāievieš ostarkisms, proti, reizē ar jaunā parlamenta vēlēšanam vēlētājiem jābalso par esošās saeimas sliktākajiem (nelietīgākajiem) deputātiem. 10 šī saraksta līderiem jāliedz uz 5 gadiem būt par deputātiem pat pašvaldībās. Papildus izdevumi šādai akcijai būs niecīgi, taču plutokrātijas trubadūrus tā varēs noņemt no trases.

un arī
un arī

un Veidemane no Neatkarīgās, kuru gadiem finansē nezināma nauda uz trešās.

Komunikācijas piemērs
Komunikācijas piemērs

Daži politiķi saviem vēlētājiem gandrīz katru dienu stāsta ko darījuši un kāpēc. Piemēram Rosļikovs, par viņu neesmu balsojis, bet esmu sācis sekot viņam soc tīklos. Viņš ir vienīgais, kurš izstāstīja savam vēlētājam, kāpēc visa opozīcija 4dien nepiedalījās balsošanā pret Stambulas konvencijas ratifikāciju. Tur ir vesela stratēģija, pēc Satversmes jābūt 3/4 Saemas jāpiedalās šādā balsojumā. Ja opozīcija piedalītos balsotu pret, tāpat balsu nepietiktu. Bet tagad var iet uz Satversmes tiesu, jo balsojums neatbilst Latvijas Satversmei, balsojumā nav piedalījušies minimālais deptuātu skaits. Tas pie nosacījuma ja es pareizi esmu viņu sapratis, jo krievu nav mana dzimtā valoda. Neviena cita partija savam vēlētājam… lasīt vēl »

Jeblonskis
Jeblonskis

Jūs esat nedapisteņi.
Tādi kropļi…