“Cilvēks pasēdēja, lai iet mierīgi” – koalīcijas partneri gāž no amata Ādažu mēru Sprindžuku

Māris Sprindžuks

Ādažu novada domes sēdē šodien no amata gāzts domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks (ZZS), par kura atsaukšanu nobalsojuši viņa koalīcijas partneri, informē pašvaldībā.

Deputāti nekavējoties organizējuši jauna domes priekšsēdētāja vēlēšanas, kurās piecas koalīcijas partijas izvirzījušas Normunda Zviedra (V) kandidatūru, savukārt seši opozīcijā esošie “Reģionu alianses” deputāti atkārtoti šim amatam izvirzījusi nupat gāzto Sprindžuku.

Aizklātā balsojumā Sprindžuka veidotā piecu partiju koalīcija nobalsoja par savu jauno favorītu Zviedri, bet Sprindžukam ar opozīcijas atbalstu bija par maz, lai nosargātu savu amatu.

Kā liecina Centrālās vēlēšanu komisijas informācija, Zviedris 2011.gadā pabeidzis Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmiju un ieguvis sporta pedagoga izglītību, viņš ir SIA “Zviedri” un SIA “Centrs V” valdes loceklis. Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka Zviedris 2009.gadā izcīnījis Latvijas čempiona titulu MTB riteņbraukšanā.

Pirms Sprindžuka gāšanas Ādažu novada domes deputāti šodien vienbalsīgi apstiprinājuši pašvaldības 2014.gada budžetu.

Jautājumu par domes priekšsēdētāja atsaukšanu un jaunām domes priekšsēdētāja vēlēšanām iesniedza Sprindžuka vietniece Karina Tinamagomedova (SC). Viņa sacīja, ka Sprindžuka gāšanas iemesls ir koalīcijas līguma neievērošana, kas paredzot konkrētus nosacījumus. Pašvaldības deputāte atteicās atklāt, ko tieši Sprindžuks pārkāpis, norādot, ka tā ir “privāta vienošanās”. “Cilvēks pasēdēja, lai iet mierīgi,” sacīja Tinamagomedova.

Sprindžuks atzina, ka ar paša izveidoto koalīciju sadarbība nav izdevusies – viņš no partneriem izjutis ilgstošu spiedienu, lai sāktu “šeptēties” un rīkotu iepirkumus un konkursus “savējiem”.

Sprindžuks norādīja, ka ar savu reputāciju un vērtību sistēmu uz šādu rīcību atteicies parakstīties, tāpēc atklāti sācis sarunas ar opozīcijā esošo partiju “Reģionu alianse” par jaunas koalīcijas izveidi. “Brāļošanās ar pretinieku nometni”, kur savtības esot mazāk, kļuvusi par galveno iemeslu, kāpēc koalīcijas partneri nolēmuši mēru no amata gāzt.

Sprindžuks Ādažu novada priekšsēdētāja amatā ievēlēts 20.jūnijā, pārņemot varu no Pētera Balzāna, kura pārstāvētā “Reģionu alianse” 2013.gadā pašvaldību vēlēšanās Ādažos saņēma 40% vēlētāju atbalstu un sešus no 15 pašvaldības deputātu mandātiem. Pats Balzāns par mēru atkārtoti kļūt nevēlējās, tāpēc viņa vietā mēra amatam tika virzīts Valērijs Bulāns (“Reģionu alianse”).

Taču Sprindžukam bija izdevība izveidot jaunu koalīciju no piecām partijām, kuru sadarbība, piemēram, valdības koalīcijā, nebūtu iedomājama. Par Sprindžuku mēra amatā nobalsoja trīs deputāti no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), pa diviem – no “Vienotības” un “Saskaņas centra”, kā arī pa vienam – no nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK un “Sadarbības”. Tādējādi koalīcija izveidota astoņiem cilvēkiem, kas pārstāv piecas dažādas partijas.

Pērn jūnijā, uzreiz pēc ievēlēšanas, Sprindžuks skaidroja, ka sadrumstalotā koalīcijā ir apvienojušās partijas, kas vēlas izmaiņas Ādažos. “Ādažu gadījumā bija skaidrs, ka jābūt izmaiņām. Un bija partijas, kas uz tām pozicionējās. Konsultācijas notiks visos virzienos, un tā “ķīmija” veidojās starp mazajiem. Protams, piecām mazām partijām būs grūtāk saprasties, bet tas būs izaicinājums, un es ceru, ka izdosies turēt kopā koalīciju,” pauda jaunievēlētais Ādažu novada mērs. Tāpat viņš piebilda, ka ir pazīstams arī ar opozīciju, ar kuru vieno darbs desmit gadu garumā, un pauda, ka koalīcijai būtu veselīgi skatīsies arī uz opozīcijas priekšlikumiem.

Taujāts par Ādažu novadā nepieciešamajām izmaiņām, Sprindžuks atzina, ka tās ir nepieciešamas visās jomās, kā vienu no izaicinājumiem minot finanšu situācijas stabilizēšanu. “Te pirmo reizi toni noteiks cilvēki, kas nav bijuši uzņēmumos un nav saistīti ar izpildvaru, tālab ar svaigu skatījumu varēs raudzīties uz lietām. Protams, ir spēles noteikumi, kas dažos gadījumos ir labi, bet citos – tomēr ne,” pauda novada domes priekšsēdētājs.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar