Brisele gatavojas atvērt durvis 80 miljoniem turku

brisele
Eiropas Komisija (EK) rekomendē bezvīzu režīma ieviešanu starp Eiropas Savienību (ES) un Turciju. Brisele paziņojusi, ka Ankarai ir jāveic papildu pasākumi, lai līdz jūnijam varētu ieviest bezvīzu režīmu.

“Komisija piedāvā plānu, lai iekļautu Turciju to valstu sarakstā, kurām nav vajadzīgas vīzas,” aģentūrai AFP atklāja informācijas avots ES institūcijās, piebilstot, ka ir “izpildīti tikai 64 no 72 kritērijiem” un piedāvājums balstās uz nosacījumu izpildi.

Turcijai kopā ir jāizpilda 72 kritēriji, kuru vidū ir gan biometriskās pases, gan cilvēktiesību ievērošana, lai tās pilsoņi iegūtu iespēju 90 dienas Šengenas zonā uzturēties bez vīzas.

Pēc EK lēmuma bezvīzu režīms ir jāapstiprina arī bloka dalībvalstīm un Eiropas Parlamentam (EP).

Vācija un Francija vēlas panākt, lai ES un Turcijas bezvīzu līguma noslēgšanas gadījumā būtu paredzēts mehānisms uz laiku apturēt šī līguma darbību.

Atbilstoši līgumam, kas martā tika noslēgts ES un Turcijas starpā, Ankara apņēmusies uzņemt atpakaļ visus nelegālos imigrantus, kas nekvalificējas bēgļu statusam. Par katru Turcijas atpakaļ uzņemto nelegālo imigrantu ES solījusi uzņemt vienu imigrantu no Turcijas bēgļu nometnēm.

ES piekritusi arī paātrināt bezvīzu režīma ieviešanu Turcijas pilsoņiem un aktivizēt sarunas par Turcijas iestāšanos blokā.

Saskaņā ar vienošanos ES piekritusi arī paātrināt iepriekš apsolīto trīs miljardu eiro piešķiršanu Turcijā esošo bēgļu apgādei un uzturēšanai. Vienlaikus apsolīts līdz 2018.gada beigām savākt papildus vēl līdz trīs miljardiem eiro, taču šo summu Ankaras saņems tikai tad, ja pirmie trīs miljardi būs iztērēti.

Vienlaikus pastāv bažas par vienošanās ietekmi uz cilvēktiesībām un tās savienojamību ar ES tiesību normām.

 

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: BNS

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


2
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
sprīdis
sprīdis

nu nezinu nezinu, man domāt ka ar to turciju nav labi, runā ka tāds ekstrēmistu midzenis vien ir, ticība šiem ar cita. man domāt ka ar šo mēs ienaidnieku ielaidīsim savā teritorijā.

Z
Z

Tas būs murgs – turku būs vēl vairāk un atpakaļ viņi pēc tām 90 dienām nebrauks