Bordāns par pusmiljonu eiro revidēs tieslietu sistēmu

Bordāns

Lai veiksmīgāk varētu definētu tieslietu jomas nākotnes prioritātes, jau šogad tiks veikts tieslietu sistēmas padziļināts audits jeb izpēte, Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta panorāma” pastāstīja tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP).

Viņš skaidroja, ka nozarē viena no galvenajām prioritātēm ir tiesnešu, prokuroru un citu tieslietās iesaistīto kvalifikācijas un atalgojuma celšana. Taču, lai celtu kvalifikāciju, ir nepieciešama specializēšanās, līdz ar to jau šogad tiks sākta tiesu specializēšanās, informēja Bordāns. Tāpat, pēc viņa teiktā, jau šogad tiks pārskatīta tieslietu struktūra – tas, kādā veidā tiek veidots budžets, kam tiek atvēlēti būtiskākie līdzekļi.

Savukārt, lai visu minēto varētu paveikt pilnvērtīgāk, vispirms tiks veikts tieslietu sistēmas padziļināts audits jeb izpēte. Saskaņā ar Bordāna stāstīto, šo izpēti veiks pati Tieslietu ministrija (TM), konkursa kārtībā piesaistot starptautisku auditoru. “Tā ir viena no prioritātēm, kuru es burtiski šodien esmu uzsācis,” uzsvēra ministrs.

Minētā audita veikšana izmaksās līdz pusmiljonam eiro, un šī summa jau ir iezīmēta 2019.gada budžetā, norādīja Bordāns, vienlaikus piebilstot, ka TM šogad budžetā nekādu papildu finansējumu nav lūgusi. Ministrs ir pārliecināts, ka auditā ieguldīto naudu vēlāk izdosies “ar uzviju atdot sabiedrībai”.

Otrdien  valdības sēdē plānots uzklausīt tieslietu ministra ziņojumu par tiesiskuma stiprināšanu jeb tieslietu sistēmas attīstību, pirmdien pēc valdību veidojošo partiju sanāksmes pavēstīja politiķi.

Sabiedrība ir norādījusi, ka ļoti maz lietu, kas saistītas ar naudas atmazgāšanu un korupciju, nonāk līdz tiesai, uzsvēra Bordāns. Pēc viņa teiktā, vēl mazāk esot tiesu kvalitatīvu spriedumi šādās lietās, kas kopumā atturētu no attiecīgo noziegumu veikšanas.

Arī komerctiesību jomā saistībā ar saimnieciskajiem darījumiem iedzīvotāji sagaida, ka tiesību sistēma būs balsts tautsaimniecības izaugsmei, pauda politiķis. Otrdien valdības sēdē tiks prezentēta pašreizējā situācija tieslietās un identificētās problēmas, skaidroja Bordāns.

Saistībā ar Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas ekspertu komitejas “Moneyval” ziņojumu politiķis norādīja, ka laikus neidentificētu problēmu dēļ Latvijā iepriekš ir bijušas vairākas ar bankām saistītas krīzes. Daudzos jautājumos pamatā ir tieslietu jautājumi, kuru sakārtošanas gadījumā, iespējams, šādas krīzes neatkārtotos, sacīja politiķis.

Savukārt premjers Krišjānis Kariņš (JV) pavēstīja, ka koalīcijai ir vienota izpratne par to, ka nepieciešams strādāt pie izmeklēšanas un tiesvedības procesu paātrināšanas, tajā pašā laikā nodrošināt kvalitatīvus lēmumus.

 

 

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


5
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Atis
Atis

Visās ministrijās nepieciešams funkciju un izdevumu audits. Bet auditoriem jāuzdod pareizie jautājumi. No vēstuļnieka publiskiem paziņojumiem nešķiet, ka viņš to ir spējīgs izdarīt. Izskan tikai kaut kādi murgi par “tiesiskuma” auditu.

alberto
alberto

Vai drīkst lūdzu zināt, ko tieši ministrs grasās pasūtīt starptautiskajam auditoram par 0,5 milj? Un ko darīs viņs pats un viņa ministrija ar visu neskaitāmo tās ierēdņu gūzmu? Ko tieši no auditējamā nevar paveikt paši TM ierēdņi, un kāpēc?
No saņemamajām atbildēm varbūt izkristalizēsies, ka audits visupirms ir jāveic pašā TM, lai saprastu, vai ministra iecerētie starptautiskajam auditoram uzdodamie darbi gadījumā nav jāveic pašam TM ierēdņu aparātam?

Viesturs
Viesturs

Cerams, ka šis pusļimons (!) būs no paša kabatas?!
Nereāls shēmotājs un dirsējs

Jurists
Jurists

Vajag uzaicināt advokātu biroju Meroni Und Smit no Šveices

Ēriks
Ēriks

Lai Bordānam veicas.