Aprauj pusvārdā un “muļķību runātājiem” izslēdz mikrofonu – opozīcija neapmierināta ar Rancāna komisijas sēžu vadības stilu

Juris Rancāns
Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns (JKP)

Saeimas opozīcijas deputātu dusmas izpelnījies parlamenta Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītājs Juris Rancāns (JKP), kurš, kā raksta Māris Možvillo (KPV LV) ziņojumā Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai, sistemātiski pieļauj pārkāpumus, vadot komisijas sēdes, vienpersoniski pieņemot lēmumus un izslēdzot mikrofonu Rancāna prāt muļķības runājošiem opozīcijas deputātiem.

Posted by Maris Mozvillo on Svētdiena, 2021. gada 19. decembris

Iesniegumā norādīts, ka vairākkārt Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti ir saskārušies ar sistemātiskiem komisijas vadītāja pārkāpumiem, kas izpaužas kā mikrofona atslēgšana deputātam, kurš pauž savu viedokli vai vēlas saņemt skaidrojumus no speciālistiem, kuri piedalās komisijas sēdē.

Tāpat iesniegumā teikts, ka sēdes gaitā ir novēroti gadījumi, kad komisijas vadītājs vienpersoniski pieņem lēmumus par to, kurš speciālists atbildēs vai neatbildēs uz deputāta uzdotu jautājumu, interpretē uzdoto jautājumu un izsaka savu viedokli par to. “Pārkāpumi tiek turpināti, lai gan komisijas deputāti vairākkārt norādījuši uz šādas rīcības nelikumību,” pauž opozīcijas deputāti.

Iesniegumam pievienoti pierādījumi, kas apliecinot Rancāna pārkāpumus, piemēram, Rancāns komisijas deputātam Raimondam Bergmanim (ZZS) neļauj runāt un argumentēt, komisijas vadītājs slēdz ārā mikrofonu deputātei Regīnai Ločmelei (S), Rancāns deputātei Evijai Papulei neļauj izteikties, izslēdz mikrofonu un izsaka aizvainojošas piezīmes. Iesniegumā uzskaitīta virkne šādu piemēru.

“Mēs uzskatām, ka komisijas vadītājs apzināti pārkāpj Satversmi, Saeimas kārtības rulli un Saeimas deputātu ētikas kodeksu. Ar savu rīcību viņš pieļauj tikai vienpusēja viedokļa paušanu komisijas sēdēs, kā arī veicina nekvalitatīvu likumdošanas aktu tālāku virzību, tos neizdiskutējot komisijas sēdē un neļaujot deputātiem noskaidrot atbildes uz viņiem interesējošiem jautājumiem un paust savu viedokli,” teikts opozīcijas iesniegumā.

Pēc opozīcijas domām, Rancāns ir pārkāpis Saeimas deputāta ētikas kodeksa punktus, kas nosaka, ka deputāts ciena un vienmēr ievēro Satversmi, Saeimas kārtības rulli un citus normatīvos aktus; deputāts ir morāli atbildīgs par savu rīcību (runām, balsojumiem u.c.); deputāts nevar aizbildināties ar valdības pārstāvju, partiju vai citu personu spiedienu, lai attaisnotu balsojumu pret savu sirdsapziņu; deputāts atzīst savas kļūdas un cenšas labot tās.

Tāpat iesniegumā teikts, ka Rancāns ir pārkāpis ētikas kodeksa punktu, kas nosaka, ka deputāts publiskos izteikumos izvairās no vārdiem, žestiem un citādas rīcības, kas var būt aizskaroša, kā arī nelieto apvainojošus vai ar Saeimas cieņu nesavienojamus izteicienus; deputāts balstās uz faktiem, to godīgu interpretāciju un argumentāciju; deputāts ir pieklājīgs pret Saeimas, citu valsts un pašvaldību iestāžu darbiniekiem un ikvienu sabiedrības locekli.

Opozīcijas deputāti lūdz izvērtēt Rancāna rīcību, vadot komisijas sēdes, un iespējamā pārkāpuma konstatācijas gadījumā saukt deputātu pie atbildības Saeimas deputāta ētikas kodeksā noteiktajā kārtībā.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šā 1. decembrī noraidīja vairāku deputātu parakstīto iesniegumu par deputāta Jura Rancāna (JKP) rīcību un iespējamiem ētikas kodeksa pārkāpumiem, vadot Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdes.

Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētāja Janīna Kursīte-Pakule (NA) sacīja, ka ētikas komisijas uzdevums nav izvērtēt, vai ir kvalitatīvi vai nekvalitatīvi izstrādāti likumprojekti un neviens no iesniegumā minētajiem punktiem nedod iespēju ierosināt lietu par ētikas kodeksa pārkāpumu.

Deputātu vairākums nobalsoja pret lietas uzsākšanu, taču, kā Kursīte beigās sacīja, tas nenozīmē, ka “iesniedzēji nevar iesniegt precizētu iesniegumu”.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: delfi.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


3
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
virgo
virgo

Varu iedomāties, ka savaldīt Ločmeli un Pupeli nav viegli, Bet tas ir sapulces vadītāja darbs.

Stienis
Stienis

KJP? Kurš gan cits…?

Stienis
Stienis

JKP