Āboltiņa neatnāk uz sēdi, kur bija jālemj par viņas nākotni partijā

Āboltiņa

Partijas “Vienotība” valde šodien neiekļāva darba kārtībā Edvarda Smiltēna aktualizēto jautājumu par Solvitas Āboltiņas turpmāko atrašanos partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētājas amatā, trešdien žurnālistiem pavēstīja politiskā spēka priekšsēdētājs Andris Piebalgs.

Jautājums netika skatīts, jo Āboltiņa nebija ieradusies uz sēdi, kā arī tāpēc, ka tas ir lielā mērā saistīts ar kandidātu uz partijas valdes priekšsēdētāja amata redzējumiem, skaidroja Piebalgs. Nepieciešams laiks kompromisu atrašanai, kas nostiprinātu partijas vienotību, piebilda politiķis.

Edvardu Smiltēnu viņas neierašanās pārsteidza, un neviens nezinot, kāpēc Āboltiņa neatnāca, šovakar vēsta Latvijas Radio. Viņa uz tālruņa zvaniem neatbildēja, iespējams, atrodas ārpus Rīgas.

Smiltēns Latvijas Radio pauda, ka apsver iespēju pamest “Vienotību”, ja Āboltiņa partijā saglabā amatu.

Pie “Vienotības” valdes priekšsēdētāja Smiltēna rosinātā jautājuma par Āboltiņu plānots atgriezties nākamajā valdes sēdē.

Piebalgs arī pastāstīja, ka pašlaik no atsevišķiem, bet ne vairāk kā desmit biedriem ir saņemti iesniegumi par izstāšanos no partijas.

Smiltēns šodien žurnālistiem norādīja, ka ir gatavs kompromisa variantam, kurš gan neparedz iespēju Āboltiņai saglabāt frakcijas priekšsēdētājas amatu. Viņš neiepazīstināja ar kompromisa saturu, ņemot vērā, ka tas ir izklāstīts valdes sēdē, bet viņš nav tiesīgs atklāt sanāksmes saturu.

Nepieciešamās izmaiņas jāveic līdz 19.augustam, jo pēc šajā dienā gaidāmā kongresa pārmaiņas partijā “faktiski vairs nebūs iespējams veikt”, teica Smiltēns. Jau šajā datumā politiskajam spēkam ir jānāk ar “pilnīgi baltu lapaspusi, novelkot robežšķirtni starp “Vienotību”, kas ir bijusi pagātnē, un iezīmējot, ko nozīmē jaunā “Vienotība””, pauda valdes priekšsēdētāja vietnieks. Viņš skaidroja, ka viņa mērķis ir atjaunot “Vienotības” rīcībspēju un partijai Latvijas politiskajā spektrā jābūt kā stabilizējošajam un līdzsvarojošajam spēkam, kas ir prognozējams.

Kā vēstīts, Smiltēns iepriekš sacīja, ka līdz 19.augusta “Vienotības” kongresā gaidāmajam balsojumam par partijas priekšsēdētāju jābūt skaidrībai par Āboltiņas lomu “Vienotības” frakcijas un partijas vadībā.

Politiķis norādīja, ka viņš ir aicinājis Āboltiņu atkāpties no frakcijas priekšsēdētājas amata, lai partija, veicot radikālas pārmaiņas, varētu pretendēt uz 10% līdz 20% lielu atbalstu sabiedrībā. Neveicot lielas izmaiņas līdzšinējā darbībā, viņaprāt, var piepildīties prognozes, ka “Vienotība” nākamajās Saeimas vēlēšanas var nespēt nokomplektēt tādu komandu un piedāvājumu, kas varētu labi startēt vēlēšanās.

“Vienotība” vadību pārvēlēs 19.augustā partijas kongresā. Pašreizējais partijas vadītājs Piebalgs paziņojis, ka uz šo amatu nekandidēs.

Savukārt līdzšinējais “Vienotības” Saeimas frakcijas vadītāja vietnieks Smiltēns 21.jūlijā atkāpās no politiskā spēka Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieka amata. Līdz ar atkāpšanos no šī amata viņš uz laiku apturēja arī savas kandidatūras virzīšanu partijas priekšsēdētāja amatam “Vienotības” kongresā 19.augustā.

Smiltēns skaidroja – nevar būt situācija, kad viņš tiek izvirzīts par partijas vadītāju un atbalsta gadījumā vada partiju, bet parlamenta frakciju vada cilvēks ar diametrāli pretējiem uzskatiem. Tāpēc politiķis mudinājis frakciju beidzot pieņemt “atklātu un godīgu lēmumu”, izsakot uzticības mandātu Āboltiņai vai viņam.

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar