Kā tad tā, jūs teiksit? Mūsu māmiņas un vecmāmiņas mācījušas, ka pirms visyu likt katlā, tā ir jānoskalo. Tomēr izrādās, ka vistu pirms gatavošanas labāk ir nemazgāt. Zinātniski pierādīts, ka 3-13% vistu ir salmonella, savukārt 70% – kampilobaktērija (campylobacter).
Arī saindēšanos visbiežāk izraisa kampilobaktērija, kas smagākajos gadījumos var izraisīt bīstamas veselības komplikācijas un pat nāvi.
Vistas pārnēsā baktērijas, taču pašas neslimo. Vistas sagatavošanas procesā pārdošanai šīs bīstamās baktērijas nonāk arī uz vistu spārniem, kājām un citām ķermeņa daļām.
Kādēļ vistu ir bīstami pirms gatavošanas mazgāt? Šīs slimības izraisošās baktērijas, pašas nekur nepārvietojas, taču mazgājot putnu, tās nonāk uz saimnieces ādas. Ar šļakatām slimību baktērijas nonāk izlietnē, uz jūsu apģērba vai citām vietām un virsmām virtuvē, līdz ar to jūs tās pārnēsājat tālāk. Tātad apdraudat sevi un citus vēl vairāk.
Tad ko iesākt? Pavisam vienkārši: gatavojiet vistu 165 grādu temperatūrā. Tā jūs pasargāsiet sevi un savu ģimeni no saslimšanas, ko var izraisīt vistas pārnēsātās baktērijas.
Sagatavojot vistu cepšanai, mazgājiet rokas pēc iespējas biežāk (pēc katras darbības ar jēlu vistas gaļu) ar kastu ziepjūdeni. Sargi sevi pats, tad arī vista tevi sargās, kā sacīt jāsaka.
Vai jūs mēdzat mazgāt gaļu pirms gatavošanas? Rakstiet komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!