Par kalciju: kā mūs krāpj jau kopš skolas laikiem

par kalciju

Par kalciju – cik tas ir nepieciešams mūsu zobiem un kauliem – šķiet, neviens nešaubās. Kopš skolas laikiem mums nemitīgi stāsta, ka vislabākais kalcija avots ir piena produkti. Taču vai patiešām pienā un biezpienā ir visvairāk kalcija?

Kā tad ir patiesībā?

 Lūk, augu valsts produkti, kuri kalciju satur atliku likām:

Magones – 1460 mg/100 g

Sezama sēklas – 670 — 975 mg/100 g

Nātres – 713 mg/100 g

Ceļmallapas – 412 mg/100 g

Saulespuķu sēklas – 367 mg/100 g

Mežrozīšu augļi – 257 mg/100 g

Mandeles – 252 – 273 mg/100 g

Pētersīļi – 245 mg/100 g

Lazdu rieksti – 226 mg/100 g

Amaranta sēklas – 214 mg/100 g

Kreses – 214 mg/100 g

Ir arī daudz citu produktu, kuru sastāvā ir daudz kalcija. Sarakstu var aplūkot vietnē www.kauluveseliba.lv.

Tostarp govs pienā kalcija ir tikai 120 mg/100 g , bet biezpienā 80 mg/100 g.

Dienas norma veselīgam cilvēkam ir vismaz 1 000 mg (1 g) kalcija. Ja šis līmenis ir mazāks, organisms dzīvībai nepieciešamo kalciju ņem no kaulu “kalcija bankas”, tādējādi ilgākā laika posmā padarot tos trauslākus.

 

Izsaki savu viedokli komentāros un seko mums Facebook un Twitter!

 

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Subscribe
Paziņot par
guest

3 Comments
jaunākie
vecākie populārākie
Inline Feedbacks
View all comments
nazis
nazis
9 gadus atpakaļ

Ir jāpiedomā, kurš cilvēks dienā apēdīs 100 g magones vai sezamu, ceļmallapas vai jebkuru citu pieminēto produktu. Pienu izdzert nav nekāda problēma. Man teorētiski pietiktu ar akas ūdeni, lai nodrošinātu vajadzīgo kalcija daudzumu, tikai nezinu, cik no tā organisms ir spējīgs uzņemt.
Burkānu sulai gan eļļu nevajadzētu pievienot, jo tā tikai traucē karotīnus pārvērst par A vitamīnu.

paldies
paldies
9 gadus atpakaļ
Reply to  nazis

Es centos tos eļļas pilienus pilināt burkānu sulai,vairs tā nedarīšu.

YOPT
YOPT
9 gadus atpakaļ

Kārtējais mīts. Bet svarīgi ir nevis cik daudz ir kalcija, bet kā organisms pārstrādā noteikto produktu un cik daudz uzņem, pie kādiem nosacījumiem. Visi tak zin, ka burkānu sulai jāpievieno mazliet eļļas u.t.t