Ķirbja kūkas un plātsmaizes, ķirbju čatniji un saldēdieni, marinēti ķirbji – no virtuves nāk apetīti rosinošs aromāts, kā jau rudenī. Saimnieces rosās pie plīts un atkritumu spainis pildās ar ķirbja „ķidām”. Bet, izrādās, ķirbju sēklas var sagatavot lietošanai uzturā.
Ko darīt ar ķirbja sēklām, iesaka Džeimijs Olivers. Profesionālais pavārs piedāvā vienkāršu recepti, kā apgrauzdēt ķirbju sēklas, lai pēc tam tās lietotu gan kā veselīgu našķi, gan pievienotu ēdieniem – zupām, salātiem, brokastu putrām un pat desertam.
1. Ar platu karoti izņem no ķirbja sēklas kopā ar mīkstumu:
2. Atdali:
3. Noskalo sēklas bļodā ar ūdeni:
4. Atdali sēklas vienu no otras un izvieto uz cepešpannas:
5. Izvēlies garšvielas:
Izvēlies garšvielas pēc savas gaumes, bet atceries, ka noteikti ir jāpievieno sāls. Šajā receptē izmantotas svaigi maltas fenheļa sēklas un čili pārslas. Eksperimentē un atrodi, kas vislabāk garšo tev.
6. Apslaki ar olīveļļu:
7. Pievieno garšvielas:
Pārkaisi izvēlētās garšvielas. Vislabāk tās sasmalcināt piestiņā nevis izmantot jau maltas gatavās garšvielas.
8. Samaisi ķirbju sēklas kopā ar olīveļļu un garšvielām:
9. Liec cepeškrāsnī 180 grādos un 10 minūtes grauzdē:
9. Atdzesē, pirms sāc našķoties
10. Uzglabā hermētiski noslēgtā traukā
Avots: Džeimija Olivera mājaslapa
Kopš senatnes latviešus dēvē par arāju tautu. Zemkopība ir katra latvieša gēnos. Latvijas iedzīvotāju mīlestība pret Dabas Māti ir iedzimta. Bez mazdārziņa nevar iztikt neviens kārtīgs laucinieks. Kaut arī mūsdienas audzēt dārzeņus savai mājsaimniecībai ir kļuvis finansiāli neizdevīgi, taču mazdārziņš var uzlabot apkārtējo ainavu. Lai apliecinātu savu uzticību Dabas Mātei, nelietosim mazdārziņos biocīdus: insekticīdus, herbicīdus un fungicīdus. Būsim uzticīgi Dabas Mātei ne tikai ar vārdiem, bet arī ar darbiem. Nelietosim pārmērīgi slāpekli saturošos minerālmēslus. Slāpekļskābes sāļi ļoti labi šķīst ūdenī, ja tos pārmērīgi lieto, tad augi tos nevar uzsūkt un tie skalojas gruntsūdeņos. Rūpēsimies par apkārtējo vidi. Stādīsim savos mazdārziņos… lasīt vēl »