Kartupeļi slaidumam nekaitē, pierādījuši zinātnieki

Kartupeļi no ēdienkartes nav jāizslēdz arī tiem, kuri cenšas atbrīvoties no liekā svara, pierādījuši Ilionīsas (ASV) Tehnoloģiskā institūta zinātnieki.

Zinātnieki veikuši eksperimentu, kurā piedalījušies 90 vīriešu un sieviešu ar liekā svara problēmām.

Dalībnieki tikuši sadalīti trīs grupās. Pirmās grupas locekļi savā ēdienkartē samazināja kaloriju skaitu, bet ēda produktus ar augstu glikēmisko indeksu, pie kuriem pieder arī kartupeļi; 2. grupas locekļi samazināja kaloriju skaitu un ēda pārtiku ar zemu glikēmisko indeksu, bet 3. grupas dalībnieki ēda visu, produktiem kalorijas neskaitīja un glikēmiskajam indeksam uzmanību nepievērsa.

Visām grupām tika izsniegtas veselīgu kartupeļu ēdienu receptes (vārīti, cepti un sautēti kartupeļi ar dārzeņiem) un rekomendēts notiesāt 5–7 porcijas kartupeļu nedēļā.

Pēc 12 nedēļām izrādījās, ka notievējuši visu triju grupu locekļi, turklāt nomesto kilogramu skaits būtiski neatšķīrās nevienai no grupām. No tā tika secināts, ka kartupeļi, ja tie pareizi pagatavoti, netraucē atbrīvoties no liekā svara, bet, iespējams, pat palīdz.

Tādā veidā šis pētījums satriec pīšļos valdošo uzskatu, ka kartupeļi tā augstā glikēmiskā indeksa dēļ veicina svara pieaugumu un traucē iegūt slaidu augumu.

Starp citu, pirms tam kādā citā pētījumā zinātnieki arī konstatējuši: kad cilvēks ēd cietu barību, viņš uzņem par 13% mazāk kaloriju, jo ēšanas process ir lēnāks, bet sāta sajūta rodas ātrāk.

 

Avots: Healty Minds Book

Populārākie raksti



Subscribe
Paziņot par
guest

1 Comment
jaunākie
vecākie populārākie
Inline Feedbacks
View all comments
solaris
solaris
9 gadus atpakaļ

Vārīti / sautēti vai taukos brūni sacepti kartupeļi / čipsi – tie ir divi dažādi ēdieni. Vārīti kartupeļi ir veselīgi un slaidumam netraucē. Savukārt taukos cepti un čipsi – ļoti nevēlams ēdiens.