Eiropai ir jāgatavojas militāram konfliktam ar Krieviju 6-8 gadu laikā, brīdina jaunais ES aizsardzības komisārs

Andrjus Kubiļus

Eiropas Savienībai ir ātri jāpalielina sava aizsardzība, jo Krievija var būt gatava konfrontācijai sešu līdz astoņu gadu laikā, intervijā aģentūrai Reuters sacīja ES pirmā aizsardzības komisāra amata kandidāts Andrjus Kubiļus.

“Aizsardzības ministri un NATO ģenerāļi ir vienisprātis, ka Vladimirs Putins varētu būt gatavs konfrontācijai ar NATO un ES 6-8 gadu laikā,” trešdien, 18. septembrī, aģentūrai Reuters sacīja Kubiļus.

“Ja mēs šos novērtējumus uztveram nopietni, tad tas ir laiks, kad mums ir pienācīgi jāsagatavojas, un tas ir īss. Tas nozīmē, ka mums ir jāpieņem ātri un ambiciozi lēmumi,” viņš sacīja.

Kubiļus sacīja, ka viņa pirmais darbs komisāra amatā būs kopā ar ES augstākā diplomāta amata kandidāti Kaju Kallasu izpētīt, kādi resursi Eiropas Savienībai ir nepieciešami, lai tā būtu gatava militārajam izaicinājumam. Viņa mērķis ir pabeigt pētījumu pirmo 100 dienu laikā.

Viņš sacīja, ka desmit gadu laikā kopš finanšu krīzes nepietiekamās investīcijas vairāk nekā triljona eiro apmērā nozīmē, ka Eiropas aizsardzības rūpniecība ir “neapmierinošā stāvoklī”.

Pēc apstiprināšanas amatā, Kubiļam priekšā ir cīņa ar vairākām ES valstu valdībām, kuras nevēlas, lai Brisele noteiktu to, kā tās organizē savu aizsardzības rūpniecību.

Eiropas Komisijai nav juridisku pilnvaru noteikt aizsardzības politiku, un ES valstis koordinē savu aizsardzību ar NATO starpniecību.

Kubiļus uzskata, ka viņa darbs papildina NATO, nevis konkurē ar to.

“Eiropas Savienībai nebūs aizsardzības plānu vai militārās vadības, kā to dara NATO – bet Eiropas Savienībai ir instrumenti, lai iegūtu lielāku finansējumu, ko NATO nedara,” viņš sacīja.

Andrjus Kubiļus ir bijušais Lietuvas premjerministrs un strādājis, lai stimulētu kontinenta ieroču rūpniecību, panākot, ka ES valstis tērē vairāk līdzekļu ieroču iegādei un veic kopīgus iepirkumus, kā arī panākot, ka uzņēmumi paši vairāk sadarbojas pāri robežām.

Avots: Reuters

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Subscribe
Paziņot par
guest

6 Comments
jaunākie
vecākie populārākie
Inline Feedbacks
View all comments
neticu
neticu
23 s. atpakaļ

Pēc noasiņošanas Ukrainā, un savas ekonomikas izpostīšanu (pateicoties Putleram), Krievija ilgu laiku nekāda karotāja nebūs.

SDR
SDR
11 s. atpakaļ
Reply to  neticu

Tev tas ir ticības jautājums, fakti un skaitļi rāda ko citu. Ticība ne vienmēr atbilst realitātei. Ekonomika atšķirībā no ES ekonomikas Krievijai augoša, Krievijā iedzīvotājiem pieaugusi pirktspēja, kamēr ES viss paliek dārgāks (tas bija pat LV ziņās). Armijas lielums arī kopš sācies karš krieviem ir nevis samazinājies, bet tieši otrādi palielinājies. Noasiņo Ukrainas armija, tāpēc vīriešiem mobilizācijas vecumā neļauj izbraukt no valsts. Mūsdienās visi dati ir pieejami, plika ticība/neticība nav arguments, izņemot ja ticību/neticību var pamatot ar faktiem.

esunes
esunes
8 s. atpakaļ
Reply to  SDR

Ne gluži: IKP pieaugumu veicina militārā ražošana un karošana. Tomēr tā kā preci šis IKP pieaugums neražo, jeb uzreiz iznīcina, par šo naudu tiek nojaukts preču – naudas apmaiņas mehānisms. Rezultātā: IKP pieaugums ir, naudas daudzums pieaug strauji, bet tikai vienai grupai un preces pretī nav. Rezultātā ir hiperinflācija, bet pirktspēja cilvēkiem, kas nav metušies karot, faktiski krītās. Jo izejvielu cenas kāpj, pirktspēja nē, secīgi nav par ko maksāt lielākas algas.
Citiem vārdiem: nekontrolēta naudas drukāšana ar visām sekām.

SDR
SDR
4 s. atpakaļ
Reply to  esunes

Vienalga ne gluži tā. To rietumu presē tā stāsta ka visa ekonomikas augšana tikai uz militārajiem tēriņiem. Katru nedēļu atverās lielākas vai mazākas rūpnīcas vai ražojošās līnijas esošajās. Un lielākoties priekš civilajām vajadzībām. To ko agrāk importēja no rietumiem, un kam bija patērētāji, to tagad ražo uz vietas, nodarbina savus cilvēkus, un nauda neaizplūst no valsts dēļ tā ko var saražot paši. Tas ir pateicoties sankcijām. Nevar nosankcionēt valsti kurā ir tik daudz iedzīvotāju ar vēsturiski labu izglītību, valsti kura ir ar visiem iespējamajiem resursiem bagātākā valsts pasaulē. Kamēr nebija sankcijas, un visu importēja tikmēr arī inženieri nebija vajadzīgi, daudzi… lasīt vēl »

SDR
SDR
1 d. atpakaļ

Es tam visam arī visu laiku neticēju. Bet pēdējā laikā ir radusies doma, ka no Krievijas kāda raķete kā brīdinājums var atlidot pa kādu Lielvārdes lidlauku. Pieņemot ka tas ukraiņu drons kurš lidojis pāri Baltkrievijai uz Murmansku un iemaldījies Latvijā tomēr ir bijis krievu drons, kā signāls šejienes kara retorikai, ka te var brīvi ielidot. Krievijai ir vienalga par šejienes mikroskopiskajām militārajām mācībām, jāskatās kādi notikumi notiek globāli pasaulē. Tieši tajā laikā notika lemšana par atļauju ar rietumu ieročiem dot triecienus dziļi Krievijas teritorijā. Putins daudz reizes ir brīdinājis par sarkanajām līnijām. Te visi tikai smejās. Bet tas ir tikai… lasīt vēl »

ccnn
ccnn
1 d. atpakaļ

kur tad doma, ka krievija 6-8 gadu laikā izputēs???