Rēzeknes novada mērs par Krievijas dronu uzzinājis tikai no medijiem

Pašvaldību vadītāji pauž sašutumu par novēloto informācijas saņemšanu no valsts atbildīgajiem dienestiem saistībā ar Krievijas drona nokrišanu, vēsta TV3 Ziņas.

Rēzeknes novada mērs par notikušo uzzināja no medijiem un nav varējis nekādā veidā brīdināt iedzīvotājus par iespējamām briesmām.

Eksperti kritizē arī dienestu rīcību, neceļot trauksmi un neziņojot cilvēkiem par apdraudējumu.

Par to, ka 7. septembra rītā Rēzeknes novada Gaigalavas pagasta Šaurītēs nogāzies no Baltkrievijas ielidojušais “Shahed” drons, kurš turklāt tās dienas vakarā tika arī deaktivizēts jeb uzspridzināts, pašvaldība par notikušo savā teritorijā uzzinājusi vien no medijiem – divas dienas vēlāk.

Līdz pat šim brīdim tā arī neesot skaidrs, vai Rēzeknes iedzīvotājiem bija apdraudēti vai ne, jo precīza drona lidošanas trajektorija netiek atklāta.

Lai arī bruņotie spēki apgalvojuši, ka šim bruņotajam bezpilota lidaparātam Latvijā “nebija ļauni nolūki”, tas ir niecīgs mierinājums iedzīvotājiem, pār kuru galvām drons lidojis.

Pašvaldību savienības vadītājs Gints Kaminskis uzsver, ka šis incidents izgaismojis, ka krīzes brīdī vietvaru un cilvēku informēšana atstāta novārtā.

Ģeopolitikas pētījumu centra direktors Māris Andžāns uzskata, ka Latvijas iedzīvotāji bija jābrīdina par potenciālām briesmām.

Kā norāda Nacionālās drošības komisijas vadītājs Ainārs Latkovskis (JV), Iekšlietu ministrijā jau ilgāku laiku notiek darbs pie agrīnās brīdināšanas sistēmas jeb šūnu apraides sistēmas ieviešanas Latvijā. Bija paredzēts, ka iedzīvotāji jau šogad savos telefonos saņemtu brīdinājumus no dienestiem draudu gadījumā, taču sistēmas ieviešana “iesprūdusi”.

Tikmēr Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs norāda, ka informācijas aprite būtu bijusi raitāka, ja pašvaldību vadītājiem būtu pielaide valsts noslēpumam: “Mēs redzam, ka atsevišķām pašvaldībām, to vadītājiem un izpilddirektoriem, šī pielaide būtu faktiski vajadzīga šodien. Un varbūt drusku labāka informācijas aprite būtu, jo atsevišķi jautājumi nav publiski.”

Prezidenta rosinātie grozījumi likumā jau ir pieņemti, taču tie stāsies spēkā pēc nākamajām pašvaldību vēlēšanām, tātad nākamgad. Jaunā kārtība noteiks, ka visiem vietvaru mēriem mēnesi pēc stāšanās amatā ir jāsaņem pielaide darbam ar valsts noslēpumu saturošu informāciju.

Pašvaldību izpilddirektoriem un viņu vietniekiem šī pielaides prasība par pielaidi valsts noslēpumam stājusies spēkā jau šovasar.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Subscribe
Paziņot par
guest

1 Comment
jaunākie
vecākie populārākie
Inline Feedbacks
View all comments
Lidmašīnas
Lidmašīnas
2 d. atpakaļ

Rēzeknes mērs var izstrēbt šmuces savā pilsētā, bet NATO valsts komandķēdes daļa viņš noteikti nav.