“Vienotības” finansējums ir nelikumīgs, bet nav izspiests, tāpēc viss kārtībā, secina prokuratūra pēc KNAB lēmuma pārbaudes

Ģenerālprokurors Juris Stukāns

Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrā 2024. gada 22. augustā pabeigta divu fizisko personu sūdzību pārbaude par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) amatpersonu 2024. gada 12. jūlija lēmumiem par atteikšanos uzsākt kriminālprocesus saistībā ar abu personu sniegto informāciju par iespējamām pretlikumībām politiskās partijas “Vienotība” un partiju apvienības “Jaunā Vienotība” finansēšanā, vēstīts valsts iestādes tīmekļvietnē.

Sūdzību pārbaudes rezultātā, izvērtējot lēmumos konstatētos apstākļus un izdarītos secinājumus kopsakarā ar abu fizisko personu sūdzībās norādītajiem argumentiem, lēmumi ir atzīti par likumīgiem, tiesiskiem un pamatotiem, bet sūdzības ir noraidītas.

Sūdzību pārbaudes laikā tostarp ir konstatēts un ņemts vērā, ka abu personu publiskajā telpā sniegtā informācija par notikušā apstākļiem būtiski atšķiras no abu personu tiesībaizsardzības iestādēm sniegtās informācijas. Ja personu ar likumu aizsargāto interešu apdraudējums vai aizskārums patiesi ir noticis, personām pilnīga, patiesa un skaidra informācija ir jāsniedz tieši tiesībaizsardzības iestādēm. Turklāt personām viņu tiesības ir jāizmanto godprātīgi un ziņas par iespējamiem likumpārkāpumiem tiesībaizsardzības iestādēm ir jāsniedz savlaicīgi.

Vienas personas sniegtā informācija par politiskās partijas “Vienotība” un partiju apvienības “Jaunā Vienotība” grāmatvedības uzskaitē neuzrādītas darba samaksas izmaksāšanu tostarp bija pilnīgā pretrunā ar pašas personas valsts amatpersonas deklarācijā norādītajām ziņām par attiecīgajos pārskata periodos gūtajiem ienākumiem.

Savukārt otra persona, kura kā pakalpojuma sniedzējs vienīgā ir kompetenta sniegt pilnīgu un korektu informāciju par politiskajai partijai “Vienotība” nodrošināto pakalpojumu apjomu un to veidojošajām izmaksām, ir spējusi sniegt vien vispārīgas, nekonsekventas un pat savstarpēji izslēdzošas ziņas.

Prokuratūrā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja amatpersonu veiktā pārbaude ir atzīta par pilnīgu un visaptverošu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja amatpersonas izsmēla visas iespējas, lai pārbaudītu no abām personām saņemtās ziņas par notikušo un noskaidrotu objektīvo patiesību.

Ne Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, ne prokuratūra nekonstatēja ticamus un pārbaudāmus pierādījumus, kas apstiprinātu abu personu sniegtās ziņas par to, ka politiskā partija “Vienotība” un partiju apvienība “Jaunā Vienotība” būtu veikusi grāmatvedības uzskaitē neuzrādītas darba samaksas izmaksāšanu ievērojamā apmērā.

Lai gan pārbaudē konstatēts, ka politiskā partija “Vienotība” ir pieņēmusi nelikumīgu finansējumu, nav iegūti ticami un pārbaudāmi pierādījumi, kas apstiprinātu, ka nelikumīgais finansējums būtu izspiests,

ka nelikumīgais finansējums būtu pieņemts pēc tā pieprasīšanas lielā apmērā vai ka nelikumīgā finansējuma pieņemšana būtu notikusi personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās vai lielā apmērā.

Līdz ar to politiskās partijas “Vienotība” izdarītie nodarījumi nav krimināli sodāmi saskaņā ar Krimināllikuma 288.4 pantu.

Avots: prokuratura.lv

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Subscribe
Paziņot par
guest

6 Comments
jaunākie
vecākie populārākie
Inline Feedbacks
View all comments
Seniors
Seniors
21 d. atpakaļ

Interesanti, vai šāds spriedums nav izspiests no prokuratūras?

Derdz
Derdz
21 d. atpakaļ

Iz vēstures, pastidejiet, tur kur ir korumpētība tur valsts neplaukst bet degradējas utt

pilsonis
pilsonis
21 d. atpakaļ

KNAB un prokuratūra darbojas kā JV aizstāvji. Jv premjere jau pateicās par to un KNAB piešķīra 854 000 € tehnoloģiju iegādei, ko notērēt slepenos iepirkumos.
Zīmīgi, ka KNAB ir tiešā JV premjeres pakļautībā.

PZR
PZR
22 d. atpakaļ

Tas jau bija gaidāms. Ja runa par nelikumībām saistībā ar naudu, tad ir jābūt arī pašai naudai. Citādi tas ir tikai bla bla bla. Labs mājiens arī dažādu kompromatu vācējiem un izmantotājiem. Tiesības jāizmanto godprātīgi un jāziņo uzreiz, nevis kaut kad apšaubāmu iemeslu dēļ, kad neko vairs nevar pierādīt.

pilsonis
pilsonis
21 d. atpakaļ
Reply to  PZR

Jā, un naudai jābūt tajās pašās aploksnēs, kurās tā tika glabāta, parvadāta un dalīta, citādi tas nekam neder un neko nevar pierādīt.:))) Klauni.

Debilais
Debilais
22 d. atpakaļ

Ha ha ha