Ekonomists: Jārēķinās, ka nākotnē iet pensijā varētu nākties vēl vēlāk

sieviete

Iemaksu likme 2. pensiju līmenī nav jāmazina, jo tas varētu brucināt un vājināt pašreizējo pensiju sistēmu, kas finansiāli ir ilgtspējīga, tomēr apmierinātība ar pensiju apmēru arī nākotnē varētu būt zema. Kā vienu no virzieniem Latvijas Bankas ekonomists Uldis Rutkaste diskusijā Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” minēja pensionēšanās vecuma celšanu.

Viņš pauda, ka laika gaitā arvien pasliktināsies saņemtās pensijas apmērs attiecībā pret algu. Ja nākotnes pensionāri saņems vien 20% no algas, cilvēki būs neapmierināti un augs sociālā spriedze. Viņa ieskatā viena universāla risinājuma tam nav, taču ir daudz dažādu virzienu, piemēram, pensionēšanās vecuma celšana.

Pieaugot cilvēku dzīves ilgumam, būtu jārēķinās, ka arī iet pensijā nākotnē varētu nākties vēlāk.

Vienlaikus viņš minēja, ka aizvien darāmā ir daudz arī pašreizējā 2. pensiju līmeņa sistēmas sakārtošanā, tomēr izteicās pret iepriekš izskanējušajām idejām mazināt iemaksu likmi par labu pašreizējām pensijām jeb 1. līmenim.

Rutkaste uzskata, ka pašreizējais modelis nebūtu jāmaina, taču ir jāievieš risinājumi laika gaitā. Piemēram, pakāpeniski ceļot pensionēšanās vecumu un ļaujot cilvēkiem tam sagatavoties, nevis piedāvā pēkšņus risinājumus, lai iegūtu brīvus līdzekļus kādu pabalstu izmaksai vai nodokļu samazināšanai.

Ekonomists norādīja, ka 2. pensiju līmenis, kas ir katra strādājošā individuālais uzkrājums, ir mehānisms, kā kompensēt demogrāfisko slodzi, proti, strādājošo skaita samazināšanos, kas nodrošina pensijas pašreizējiem senioriem un rēķinās, ka pēc solidaritātes principa nākotnē tieši tāpat maksās viņiem.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka aizvien ir jāseko līdzi, kā strādā 2. pensiju līmeņa pārvaldītāji, kāds ir iemaksu ienesīgums, salīdzinot ar citām valstīm.

Tomēr tad, ja kādu gadu ienesīgums ir zemāks, tāpēc nav jāmaina “sistēmas arhitektūra”.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: lsm.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Miezis
Miezis

20% no tagadējiem ienākumiem? Tb visu darba mūžu maksājis nodokļus, krietnu algas daļu, 2 pensijas līmenis, lai finālā saņemtu kkādus 200-300 eur? No kuriem vēl novilks nodokļus? Absolūts vājprāts. Man šķiet ka tiko izdomāju labāku plānu – nemaksāju nodokļus, bet par ietaupīto nopērku dažus hektārus mežu/zemi. Vajadzētu pietikt. Plāns jau itkā pareizs, ja skatās tikai uz skaitļiem – jo lielaks būs pensionēšanās vecums, jo vēlāk būs jāmaksā pensija. Daudzi viņu nemaz nesagaidīs. Skarbi, bet šķiet ka šāds ir valdības plāns. Šķiet ka valdībā strādājošajiem pašiem nav ģimenes un vecāku. Vai arī viņus nemaz nemīl. Viņi ir padomājuši kur strādās tie… lasīt vēl »