Jaungada uzkodas, kuru pagatavošana daudz laika neprasa, noderēs ne tikai uzēšanai starp rasolu un cūkas šņukuru, bet arī būs lielisks ciema kukulis, ja plānojat doties sagaidīt Jauno gadu ciemos vai brīvā dabā. Lai pagatavotu šīs gardās Jaungada uzkodas, nevajag nīkt stundām ilgi pie plīts, kā arī tās ir parocīgas līdznešanai. Var, protams, gatavot arī mazas sviestmaizītes, taču kuram gan gribas ķimerēties virtuvē, kamēr viesībās jautrība sit augstu vilni?
Piedāvājam dažas idejas, kā „noorganizēt” Jaungada uzkodas maksimāli īsā laikā, taču ar glanci.
Čipsi ar siera salātiem
Vajadzēs:
- Kartupeļu čipsus
- 300 g tomātu
- 100 g siera
- 2 daivas ķiploka
- majonēzi
- zaļumus / olīves
Pagatavošana:
- Sasmalcināt tomātus un zaļumus, sarīvēt sieru.
- Visu sajaukt un pievienot sasmalcinātu ķiploku.
- Pievienot majonēzi un samaisīt. Iegūto masu salikt uz čipsiem. Ilgi nekavēties ar pasniegšanu, jo čipsi var zaudēt kraukšķīgumu.
Tomāti ar siera masu
Vajadzēs:
- 2–3 vidējus tomātus
- 100 g siera
- 2 daivas ķiploka
- majonēzi
- zaļumus
Pagatavošana:
- Smalki sarīvēt sieru un pievienot sasmalcinātu ķiploku.
- Pievienot majonēzi un visu samaisīt.
- Sagriezt tomātus šķēlēs un uzlikt uz tām iegūto masu. Izdekorēt ar zaļumiem.
Pildītas olas ar kūpinātu zivi
Vajadzēs:
- 5 olas
- 150 g kūpināta laša vai foreles
- majonēzi
- zaļumus
Pagatavošana:
- Cieti novārīt olas, atdzesēt un pārgriezt gareniski uz pusēm.
- Izņemt olu dzeltenumus, ielikt atsevišķā traukā un ar dakšiņu sasmalcināt.
- Sasmalcināt zaļumus, pievienot olu dzeltenumiem un sajaukt.
- Pievienot majonēzi un samaisīt.
- Iepildīt iegūto masu olu baltumos, izrotāt ar zivs gabaliņu un zaļumiem.
Salatētis no krekeriem
Vajadzēs:
- sāļos krekerus
- salami
- svaigo sieru
- kaperus (vai olīvas)
- selerijas kāts
Pagatavošana:
- Iepildīt svaigo sieru polietilēna maisiņā, cieši aizsiet un ar šķērēm iepakojumā izveidot nelielu atveri. Ja ir pieejama speciāla konditorejas piltuve, izmantot to.
- Uzmanīgi izspiežot sieru no iepakojuma, uz krekera uzzīmēt Salatētim bārdu un cepures rotājumu.
- Izgriezt no salami trijstūrīšus, kas kalpos par Salatēta cepuri, bet kaperi būs acis.
- Sagriezt plānās šķēlītēs selerijas kātu un izveidot Salatētim ūsas.
Šķiņķa rullīši ar siera masas pildījumu
Vajadzēs:
- 300 g šķiņķa
- 200 g siera
- 3 cieti vārītas olas
- 3 daiviņas ķiploka
- majonēze
- zaļumi
Pagatavošana:
- Cieti novārītajām olām atdalīt dzeltenumus no baltumiem. Olu baltumus atsevišķā traukā sasmalcināt ar dakšiņu vai sarīvēt
- Sajaukt rīvēto sieru, olu baltumus, zaļumus un sasmalcinātus ķiplokus.
- Pievienot majonēzi un labi samaisīt.
- Šķiņķa šķēlītes vienā malā likt apmēram deserta karoti pagatavotās masas, pārkaisīt ar sasmalcināto dzeltenumu un satīt rullītī.
- Ieklāt šķīvī salātlapas un uz tām kārtot šķiņķa rullīšus.
Šāds cienasts derēs arī brīvdienās, ja novēlēt laimīgu Jauno gadu piepeši ieradīsies draugi vai radi. Lai labi garšo!
Pastāstiet komentāros, ko galdā celsit jūs un sekojiet mums Facebook un Twitter!