Profesors Leons Taivans: Latvijas valdībā ir papilnam čekistu

profesors Latvijas valdībā

Leons Taivans, LU profesors un speciālists Tuvo Austrumu jautājumos, runājot Latvijas Radio 4 raidījumā „Aleksandra studija”, norādīja, ka Latvijas neatkarības dibināšanā aktīvi piedalījās liekuļi un oportūnisti, kas nekaunīgi izlikās par patriotiem, kaut gan vēl pavisam nesen bija tikpat dedzīgi, sadarbojoties ar PSRS Valsts drošības komiteju (VDK). Visiem sen ir labi zināms, kuri tie ir, turklāt daudzi no viņiem joprojām sēž valdībā, teica profesors.

Profesors atgādināja, ka pats savulaik ir atzinis savu sadarbošanos ar VDK un aicinājis to pašu darīt arī pārējiem padomju specdienestu slepenajiem aģentiem Latvijā. Tomēr to izdarīt nevienam nav pieticis drosmes.

„Esmu visu to notikumu dalībnieks un aculiecinieks un esmu sadarbojies ar VDK. Savu saistību ar VDK es vēl deviņdesmitajos gados pastāstīju rakstā laikrakstam, tāpēc nevienam vairs nav noslēpums, ka esmu bijis VDK aģents. Man kā vēsturniekam ir ļoti interesanti vērot, kā cilvēki, kuri toreiz bija pie varas, arī šobrīd ieņem amatus valdībā, neraugoties uz nacionālas valsts izveidošanos.

Tie paši cilvēki, kuri veikli mainīja krāsu no sarkanās uz sarkani-balti-sarkano. Tas ir ļoti interesanti.

Deviņdesmitajos gados es nācu klajā ar iniciatīvu, ka būtu labi, ja visi tie, kuri savulaik sadarbojušies ar VDK, atklātu kārtis, publiski atzīstot to un līdz ar to pagātnei pieliekot punktu. Es pats tā izdarīju, tā bija mana personīgā iniciatīva. Es cerēju, ka gūšu atsaucību, taču neviens mani neatbalstīja”, – teica Taivans.

Profesors uzsvēra, ka ar VDK sadarbojušies visi vecākās paaudzes politiķi, kuri bija pie neatkarīgās Latvijas „stūres” pirms 25 gadiem.

„Ir cilvēki, kuriem nav problēmu pārkrāsoties jebkurā krāsā. Diemžēl tādi ir arī Latvijā. Viņi, kuru vārdus es tomēr nenosaukšu, lai gan uzminēt nav grūti, daudzi no viņiem vēl joprojām darbojas politikā, viņi visi tā vai citādi sadarbojās [ar VDK]. Viņi visi, ja tā var teikt, ir sasmērējušies. Nu un, protams, tikai tādi muļķi kā es var tajā atzīties. Gudri cilvēki to nedara”, – ironizē zinātnieks.

Taivans piebilda, ka atzīstoties [saistībā ar VDK] neko nav zaudējis, jo neesot darbojies politikā. Iemesls, kāpēc viņš sadarbojies ar VDK – šantāža.

„Iemesls, kāpēc es sadarbojos ar VDK, bija ļoti vienkāršs, es taču biju otrās, pat trešās šķiras cilvēks: pirmkārt, esmu latvietis, otrkārt, mans tēvs ir garīdznieks. Tēvs mani, protams, brīdināja, lai es nekādā gadījumā nesadarbojos. Bet man šķita, ka esmu gudrāks un sāku muļķot VDK. Tas man kādu laiku izdevās. Pēc tam manu mānīšanos atklāja un pašu aiztrieca ratā”, – smejas profesors.

 

Avots: LR4

 

 

 

 

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


10
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
edžus
edžus

nau jēgas tai tēmai,ko pec gandrīz 30 gadiem paceļ..jāskatās shēmas,nevis kas kurš te ir..ko atrisina tie čekas maisi.neviens taču netiks atlaists ne sodīts..nulles saruna..čekisti shēmas jau sataisijusi..vajag tas mainīt..

ruksene
ruksene

bija tādi,kas vazājās pa veikaliem,tēloja draugus un ziņoja,nesmādēja arī naudu.

Vova the Vagabond
Vova the Vagabond

L. Taivans norāda, ka Latvijas valdībā ir papilnam čekistu
…………..
Un vinam bija vajadzigs ¼ gadsimta pec PSRS sabrukuma, lai nonaktu pie si secinajuma?! Ja, leni gan vinam “pielec” – ka zirafei…

Andris
Andris

Jautājums nav par to, bet gan par to, ka viņi joprojām ir valdībā — 1/4 gadu pēc sabrukuma.

Andris
Andris

gadsimtu

.
.

ja par atteikšanos vai krāpšanu nenovāca, tad krāpšanas un atteikšanās nebija, par tādam lietām vismaz morāli novāca, lettinus par slepkavotkāru bandu nosauca HITLERSu&HESS, sucmanis eduards ošs uz sibīriju aizsūtīja brāļus, māsu – zemniekus, šucmaņa sieva ludmila saņēma ļeņina ordeni ne jau ar moscow gadību, bet par baigiem kriminālnoziegumiem kopā ar stukačenes vizmas bandu

Info
Info

Par terminoloģiju: Latvijas valdība ir pavisam konkrēti 14 cilvēki.

Jānis
Jānis

Man savukārt šķiet, ka nevajag par šo tēmu pārspīlēt. Tas vien, ka kāds bijis izlūks, čekas funkcionārs vai vienkārš ziņotājs, nenozīmē, ka cilvēks nevarēja vēlēties mainīties, atbalstīt jauno valsti. Domāju, ka starp nečekistiem ir vismaz tikpat daudz kretīnu un nodevēju, kā starp čekistiem, tāpēc profesora viedoklis ir lēta publicitātes meklēšana.

Pantelejevs
Pantelejevs

Mani savervēja Glavnoye razvedyvatelnoye upravleniye.
Esmu nodzēries, snaudošais aģents.
Mani pamodinās Godmanis.

antiglobalisti
antiglobalisti

Sāksim ar ”ZZS”un beigsim ar “”Vienotību”” .Par ”Saskaņu” tā pat visiem skaidrs.Latvijas tautas Fronte-Tur čekistu bija kā biezs,.