Vēl viens liels ražošanas uzņēmums pamet Latviju

uzņēmums

Valsts spiediens uz uzņēmējdarbību pieaug, tāpēc mēs esam spiesti aiziet no ražošanas un pārstrādes sektora, komentējot plānus samazināt ražošanu Latvijā, portālam rus.db.lv norāda Severstal Distribution valdes priekšsēdētājs Andrejs Aleksejevs.

Kā zināms, sākot no jaunā gada uzņēmums samazinās savu ražošanu Latvijā un pārtrauks cauruļu ražošanu. Uzņēmuma kapitāls gan aizvien paliks Latvijā, taču neizslēdz iespēju 2017.gadā arī citus ražošanas segmentus pārnest uz citu valsti.

«Uzņēmums SIA Severstal Distribution 15 gadus attīstīja darbību Latvijā, un ir izveidojis veiksmīgu uzņēmumu – ievērojamu eksportētāju, tas ir 16.lielākais šīs valsts uzņēmums,» norāda uzņēmuma vadītājs. Tomēr šā gada decembrī kompānija plāno samazināt ražošanas programmas apmēru Latvijā, jo valsts kļūst pārāk dārga. Tā, piemēram, cauruļu ražošanas tiešās izmaksas Latvijā šogad, salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo periodu, ir pieaugušas par 7%, vienlaicīgi tirgus cena metināto cauruļu tirgos Ziemeļeiropā un Centrāleiropā saruka par 9%. Atdeve no produktu pārdošanas Latvijā šajā gadā sarūk, tādējādi samazinās arī iespējas peļņu reinvestēt biznesa attīstībā, viņš skaidro.

Uzņēmuma vadītājs uzsver, ka šajā biznesā SIA Severstaļ Distribution vienmēr ir bijis veiksmīgs, pārdošanas apjomi aug. «Mēs turpināsim attīstīt pārdošanu, piedāvāsim klientiem dažādu metāla produkciju, taču diemžēl tie vairs daļēji netiks ražoti Latvijā. Jā, mazināsies mūsu ražošanas apjomi, saruks darbaspēka nodokļu maksājumi, samazināsies maksājumi partneriem. Valdības spiediens nacionālajam biznesam aug un tādēļ mēs esam spiesti aiziet no ražošanas un pārstrādes nozares,» viņš saka.

Runājot par valsts politiku ražošanas attīstības veicināšanai, Aleksejevs norāda, ka viņam par to gandrīz nekas nav zināms.

«Valdība sevi neredz kā nacionālā biznesa partneri,» viņš saka. «Nodokļi aug, tiek ieviesti jauni maksājumi, elektroenerģija sadārdzinās – rūpnieciskā ražošana Latvijā kļūst nerentabla,» viņš norāda, piebilstot, ka, « Eiropā sarucis vieglās rūpniecības apjoms, un uzņēmumi pārnesuši ražošanu uz Āziju un patlaban Ķīna ir līderis, un cik daudz tiek ražots Eiropā?» viņš vaicā.

Pēc Aleksejeva teiktā, uzņēmēji gaida paplašinātu dialogu ar valsti par sistēmisku darbību, kas vērsta uz reālās ekonomikas attīstību Latvijā. Uzņēmējdarbība saskaras ar dažādiem izaicinājumiem, kas saistīti ar nepamatotu agresiju, pat kareivīgumu, ārpus tirgus instrumentiem, dažādām sankcijām. Patiesībā, mūsu ekonomika ir kļuvusi par vecās Eiropas flešmoba ķīlnieku, viņš uzsver.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twiter!

Avots: db.lv

 

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar