Valsts prezidenta apsvērumi: Gobzems vai Pabriks?

Vējonis

Pēc tam, kad izgāzās Jāņa Bordāna (JKP) mēģinājums izveidot valdību, sabiedrībā virmo jautājums – kuru nākamo Valsts prezidents Raimonds Vējonis nominēs kā potenciālo valdības vadītāju?

Vismaz sākotnēji premjera amatam tikšot vērtēti divu jauno partiju nominētie kandidāti – Aldis Gobzems (KPV LV) un Artis Pabriks (AP), Vējonis pavēstīja intervijā LTV raidījumam “Rīta Panorāma”.

Liela daļa vēlētāju ir izvēlējušies jaunās partijas, tāpēc mana pirmā izvēle par premjera amata kandidātu bija starp šīm partijām, skaidrojot savu izvēli kā pirmo Ministru prezidenta nomināciju uzticēt Jaunās konservatīvās partijas (JKP) līderim Jānim Bordānam, LTV “Rīta panorāmā” teica Vējonis.

Pirmajam kandidātam izveidot valdību nav izdevies, bet tālāk izvēle sākotnēji notikšot starp Gobzemu un Pabriku.

“Vairāk jaunās politikas pārstāvis” būtu Gobzems, jo Pabriks jau ir bijis politikā, teica Valsts prezidents. Taču no otras puses, Pabrika pieredze esot vērtējama arī kā pluss, jo tas ļautu viņa vadītajai valdībai ātrāk sākt kvalitatīvu darbu.

Sabiedrība ir pateikusi, ka vēlās jaunu politiku, un šādi premjera amata kandidāti vēl ir, piebilda prezidents.

Vienlaikus Vējonis izteica viedokli , ka tieši “jaunība” un mazā pieredze bija viens no iemesliem, kāpēc Bordānam neizdevās izveidot valdību. “Manuprāt, viena no problēmām bija tā, ka jaunās partijas ir ar mazāku pieredzi, tām ļoti pietrūkst zināmas iemaņas kā runāt ar citām partijām,” teica prezidents.

Otrs iemesls pirmajai neveiksmei izveidot valdību, pēc Vējoņa domām, bijis tas, ka katrs gribējis būt galvenais un nav bijis gatavs piekāpties.

Vējonis atzīmēja, ka šādos apstākļos lielu daļu iniciatīvas partijas atstājušas prezidenta ziņā.

Prezidents atzina, ka “pilsētā ir dzirdētas runas”, ka dažu politiķu mērķis it kā esot panākt parlamenta ārkārtas vēlēšanas. Tomēr viņa darba plānā šāda scenārija neesot, jo Saeimas vēlēšanas ir tikko notikušas, lai arī parlaments ir sadrumstalots.

Komentējot citas runas, ka partijas pirmajā mēģinājumā nemaz nav īsti mēģinājušas izveidot valdību un tas bijis tikai tāds kā teātris, Vējonis izteica cerību, ka partiju sarunas bijušas un būs nopietnas un neviena no tām nespēlējas ar valsti.

 

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


2
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
vēlētājsiespējams
vēlētājsiespējams

prezidenta padomnieki , ja jau rv nelasa Satversmi, tad vismaz jūs ieborējiet tam rv, kaSatversmē rakstīts:” premjera kandidātu izvēlas prezidents ” ,ja izvēlētais balsojumā nesaņem 51 balsi, lai :” strādā ar mazākuma valdību,beidziet čammāties un pasakiet vienreiz stingru vārdu,ka prezidentam jāizvēlas premjera kandidāts Vai tad vējo nis gaida ,lai abi kandidāti uztaisa divkauju un ,kurš paliks dzīvs , to vejo nis nominēs ?

Lamata
Lamata

Izsaku līdzjūtību Vējonim. Nosauc, kuru gribi, pārējie būs PRET. Pavingrināties var, ja “tauta “tā ir gribējusi. Bet , jārēķinās arī ar staļinistu (ar latviešu uzvārdiem) vēlmi visus’, kuri nepatīk, likt pie sienas , durt ar mēslu dakšām, sabāzt cietumos. Izveidot Berijas laika “troiku” un vadīties pēc revolucionārās sirdsapziņas. Izskatās, ka visai Latvijas “tautai”steidzīgi nepieciešama psihiatra palīdzība.