Vai Rēders palīdz Zatleram tikt ārā no sastrēguma?

Sākoties pašvaldību vēlēšanu kampaņai, Valdis Zatlers Latvijas televīzijā ir biežāks viesis nekā Lauris Reiniks raidījumā SeMS. Pagājušajā nedēļā pie Egila Zariņa un 100.pantā, šonedēļ – atkal pie Zariņa un vēl arī pie Rēdera Sastrēgumstundā.

Ar Zatleru ir lieta tāda, ka viņu var eksponēt cik grib, viņš vienalga izskatās – runājot īpaši maigā valodā – nepārliecinoši. Laikam tādēļ Gundars Rēders bija apņēmies izdarīt visu, lai drusku pastutētu nabaga Zatleru. Vispirms jau izvēloties viņam oponentus. Diskusijā par nepieņemtajiem Satversmes grozījumiem Zatleram oponēja Daina Reizniece-Ozola, kas īsti oponēt nevarēja, jo bija balsojusi tāpat kā Zatlers. Un vēl oponēt bija aicināts Jānis Ādamsons – kas ir tāpat, kā jautājumā par integrāciju aptaujāt Aivaru Gardu.

Raidījuma formāts bija izvēlēts šāds: Gundars Rēders brūk virsū Ozolai un Ādamsonam, ka viņi esot aiz tīra ļaunuma izgāzuši pašu tīrāko un svarīgāko lietu brīvvalsts laikā – deputātu imunitātes un slēgto balsojumu svītrošanu no Satversmes. Ozola atbild, ka viņa neko nav izgāzusi, jo ir balsojusi PAR. Ādamsons atbild, ka viņu vajā slepenie dienesti. Zatlers saka – mums visiem kopā ir jākalpo Latvijai. Zāle applaudē. Gundars Rēders smaida.

Tad viss atkārtojas vēl trīs reizes, un Rēders iesaista diskusijā publiku, kas pārstāv tautu. Pirmā no tautas runā Iveta Kažoka (Providus), kas atzīst – pateicoties jaunajai valdībai, viņa tagad naktīs var mierīgi gulēt. Vēl arī tautu pārstāv “Televīzijas skatītājs” un “Vienkāršs vēlētājs”, kā arī jaunieši no Debašu kluba, kas laikam ir saīsināts nosaukums žurnāla IR jauno lasītāju pulciņam. Vismaz debatētāju leksika aizdomīgi atgādina Vienotības ārštata līksmotāju Aivaru Ozoliņu un tāpat kā Ozoliņš, jaunie debatētāji nekādi nevar saprast – kā vispār kāds varēja atļauties balsot savādāk? Iespēja, ka otrai pusei varētu būt citāds viedoklis, protams, nevienam neienāk prātā. Un raidījumā aicinātā otrā puse šo iespaidu nemazina. Ozola taisnojas, ka vajadzēja citādi organizēt balsojumu, tad varbūt arī viņas draugi būtu nobalsojuši. Ādamsons atkal sūdzas, ka viņu vajā specdienesti. Rēders atgādina, ka viņi abi ir anti-morāli un pret-tautu vērsti indivīdi. Zāle aplaudē. Tā arī diskusija paiet.

Neveikli organizēts raidījums ir viena lieta, bet Gundara Rēdera stils un manieres liek atcerēties kādu citu gadījumu. To, ar viņa iepriekšējo kolēģi Ilzi Nagli, kas pēc līdzvērtīgi agresīva un vienā virzienā stūrēta “diskusiju cikla” pēkšņi aizgāja nodarboties ar sabiedriskajām attiecībām kaut kur citur. Konkrētāk – Ventspils naftā. Ar šādu pieredzi būtu tikai pašsaprotami, ja uz kādu jautājumu atbildētu arī pats raidījuma vadītājs. Piemēram, uz tādu, kāds minēts virsrakstā.

 

Autors: Nils Sakss

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar