Trīs Rīgas domes neatkarīgie deputāti izveido frakciju “Rīgai”

Pēc trīs nedēļu Rīgu vadījušā “Gods kalpot Rīgai” politiķa Daiņa Turlā gāšanas domnieku solītā pāris nedēļu atpūta beigusies līdz ar Līgosvētkiem. Lai gan iepriekš opozīcija bija apņēmusies, lai galvaspilsētā divus mēnešus nebūtu mēra un tam sekotu ārkārtas vēlēšanas, Rātsnama kuluāros tomēr aktīvi tiek meklēts jaunā domes priekšsēdētāja kandidāts, vēsta Latvijas Radio.

Jau izskanējis Nacionālās apvienības politiķes Baibas Brokas vārds, tāpat ceturtdien savu mēru sola piedāvāt “Gods kalpot Rīgai”.

Tikmēr jaunu frakciju nodibinājuši trīs deputāti, kas iepriekš pārstāvēja Jauno konservatīvo partiju (Imants Keišs un Druvis Kleins) un partiju “Latvijas attīstībai” (Oskars Putniņš).

Jaunās frakcijas vadītājs Oskars Putniņš pastāstīja, ka deputāti nolēmuši dibināt savu frakciju ar nosaukumu “Rīgai”.

“Līdzšinējā pilsētas pārvalde neiztur nekādu kritiku. Rīgas domes darbā trūkst konsekvences lēmumu pieņemšanā,” norādīja Putniņš.

Jaundibinātā frakcija ir izvirzījusi trīs prioritātes: pirmā ir efektīvāka pilsētas pārvalde, nekavējoša informācijas pieejamību, otrā prioritāte ir atbalsts ģimenēm – frakcija apņemas cīnīties ar bērnudārzu rindu problēmu, palielināt bērna piedzimšanas pabalstu divkāršā apmērā, bet trešā prioritāte ir uzņēmējdarbības vides uzlabošana.

“Mēs esam gatavi atbalstīt opozīcijas partiju izvirzītu mēra kandidātu. Pastāv arī iespēja, ka mēs atbalstītu varavīksnes koalīcijas kandidātu. Jau ir izskanējis Baibas Brokas vārds, un mūsu frakcija pauž atbalstu viņas kandidatūrai,” sacīja Putniņš.

Neskaidrības ar Rīgas domes vadību sākās pēc tam, kad  aprīlī par dažādiem pārkāpumiem no amata atstādinātais mērs Nils Ušakovs tika ievēlēts par Eiropas Parlamentā un 29. maijā oficiāli paziņoja par amata atstāšanu. 30. maijā par galvaspilsētas mēru ievēlēts “Gods kalpot Rīgai” politiķis Dainis Turlais.  Taču pēc viņa ievēlēšanas no “Saskaņas” frakcijas izslēgti četri deputāti, jo viņi atteikušies balsot par sava partijas biedra Sandra Bergmaņa ievēlēšanu vicemēra amatā, un  “Saskaņas” un “Gods kalpot Rīgai” (GKR) koalīcija domē zaudēja vairākumu.

Izslēgtie domnieki Valērijs Petrovs, Aleksejs Rosļikovs, Vitālijs Dubovs un Vadims Baraņņiks izveidoja “Neatkarīgo deputātu frakciju”.

20. jūnijā pēc opozīcijas pieprasījuma sasauktajā sēdē no mēra amata gāzts arī Turlais. Pēc šī balsojuma no opozīcijā esošās Jaunās konservatīvās partijas frakcijas izslēgti deputāti Imants Keišs un Druvis Kleins, jo viņi neatbalstīja frakcijas nostāju.

Ja divu mēnešu laikā Rīgai netiks ievēlēts jauns mērs, Saeima būs tiesīga rosināt domes atlaišanu.  

Patlaban Rīgas mēra pienākumu izpildītājs ir vicemērs Oļegs Burovs (GKR).

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar