Solvita Āboltiņa atkal būs premjere?

Solvita Āboltiņa premjere?

Solvita Āboltiņa, partijas «Vienotība» līdere, ir gatava uzņemties premjeres pienākumus kritiskā situācijā, turklāt viņa uzskata, ka valdošo koalīciju varētu paplašināt ar Latvijas Reģionu apvienību (LRA).

Solvita Āboltiņa intervijā TV3 raidījumam «Nekā personīga» piekritusi, ka Laimdotas Straujumas (V) valdība nav pietiekami aktīva un svarīgi lēmumi netiek pieņemti. «Es ne vienu reizi vien esmu teikusi, ka es gribētu redzēt aktīvāku valdības rīcību. Izlēmīgāku un aktīvāku valdības rīcību.»

«Mēs pēc Parīzes atkal dzīvojam citā drošības telpā. Nekas jau nav beidzies Krimā. Klāt esošiem apdraudējumiem nākuši klāt jauni no starptautiskā terorisma. Valdībai, lai spētu pirmkārt nodrošināt ārējo apdraudējumu, ir jābūt stabilai un pārliecinātai par tās rīcībspēju. Arī sociālā neapmierinātība, streiki apdraud iekšējo stabilitāti un tas var ķēdes reakcijā izraisīt citas sekas,» izteikusies politiķe.

«Mums ir trīs opozīcijas partijas – kamēr ir jautājums Krima un Sīrija, un līgums ar Putina «Vienoto Krieviju», es nedomāju, ka kaut viens koalīcijā nopietni izskata jautājumu par «Saskaņas» ņemšanu koalīcijā. Kas attiecas uz Bondara partiju, viņu plus attiecībā pret Sudrabas partiju ir tāds, ka viņi vismaz spēj parādīt, ka viņi spēj būt kā vienota komanda. Ja mēs runājam par «No sirds Latvijai», tad es gribētu teikt, ka esmu pazaudējusi sajūtu, ka viņi ir vienota organizācija. Tur katram deputātam ir savs viedoklis, un tur nekad nezini, kurš kuram kurā brīdī piesliesies. Tur nav šo septiņu balsu, ja mēs tādā parlamenta matemātikā runājam,» par koalīcijas nākotni izteikusies Āboltiņa.

Taujāta par pašas politisko nākotni, Solvita Āboltiņa sacījusi, ka tas esot «ļoti smags jautājums». «Nenoliedzami, pēc šīm vēlēšanām man pašai šis ir pārdomu laiks, vai man ir tiesības palikt politikā un man ir ļoti svarīgi, ko par to domā «Vienotības» iekšienē. (…) Jo katram cilvēkam ir tas lēmums jāpieņem, izvērtējot tos ārējos apstākļus. Un šobrīd tās ir divas dilemmas – es joprojām vadu «Vienotību» un šogad kongresā nav paredzēta līdera pārvēlēšana. Neatkarīgi no tā, vai pēc gada es būšu kandidāts vai nē, ir jābūt pārliecībai, ka tā ir jauna komanda. Dažiem nelabvēļiem patīk salīdzināt ar Tautas partiju, kam nav nekādas līdzības, jo tur bija stingra varas vertikāle. Un tiklīdz tā izira, tā izjuka šī partija. Taču mums ir identiska situācija kā «Latvijas ceļam» – ilgstoši pie varas, nespēja piesaistīt jaunus cilvēkus. Iekšēji cilvēki mēģina sev atrast izpletņus un nodrošināties, līdz ar to ir svarīgi, lai politikā nāk cilvēki, kuriem mirdz acis un kuri kaut ko grib izdarīt.»

Par premjeri Solvita Āboltiņa esot gatava kļūt «kritiskā situācijā, kad ir skaidrs, ka cita risinājuma nav». Vaicāta, vai pašlaik ir šāda kritiska situācija, Āboltiņa atteikusi, ka «mēs droši vien analizēsim šo situāciju kongresā un valdē».

«Svarīga ir iekšējā stabilitāte. Ar to es nedomāju stagnāciju. Tikpat svarīga ir rīcībspējas demonstrēšana. Jo mūsu sabiedrotie var mums palīdzēt, ja mēs paši esam rīcībspējīgi un stabili. Valdībai ir jābūt komandai, kas spēj saskaņoti darboties kā komanda, kurai ir absolūts atbalsts parlamentā,» piebildusi politiķe.

Savukārt LNT «Ziņu top 10» vēsta, – ja kritīs pašreizējā Straujumas valdība un uz premjera krēslu vēlēsies pretendēt viņas partijas biedre Solvita Āboltiņa, galvenā cīņa viņai būtu jāizcīna pašas partijā, jo vismaz seši «Vienotības» deputāti par viņu nav gatavi balsot un šo kandidatūru atbalstītu, tikai izvirzot savus nosacījumus. Valsts prezidents Raimonds Vējonis Āboltiņu gatavs nominēt tad, ja viņa spēs nodrošināt visas «Vienotības» frakcijas atbalstu, liecinot neoficiālā informācija.

Neoficiāla informācija liecinot, ka  Āboltiņai vismaz pagaidām nebūtu arī Nacionālās apvienības (NA) balsu. Oficiāli NA līderis Gaidis Bērziņš norāda, ka partijai svarīgi, lai jaunais premjers baudītu sabiedrības uzticību. «Ja gadījumā tiešām «Vienotība» izlemj mainīt Ministru prezidenta amata kandidātu, izvirzīt kādu citu kandidātu, tad mums viens ļoti būtisks priekšnoteikums, kas mums ir izskanējis frakcijā – lai šis kandidāts baudītu arī sabiedrības uzticību,» teicis Bērziņš.

Izskanējis, ka nolūkā mazināt NA lomu notiek sarunas par Mārtiņa Bondara vadītās Latvijas Reģionu apvienības kā ceturtā partnera iesaisti valdībā. Bondars šādas sarunas noliedzis, vienlaikus atzīstot, ka Āboltiņas kļūšana par premjeri būtu politiski loģiska, jo viņa ir šī politiskā spēka vadītāja.

Sestdien, 5.decembrī, notiks «Vienotības» kongress, kurā prezentēs savu ilgi loloto jauno rīcības programmu Latvijas simtgadei. Tiek pieļauts, ka par savu aiziešanu no premjeres amata Straujuma varētu paziņot jau šajā kongresā, kā iemeslu minot to, ka jaunās «Vienotības» programmas īstenošanai vajadzīgs jauns līderis. Neoficiāla informācija liecina, ka Straujuma gatava atkāpties tikai tad, ja viņu apmierinās nākamās valdības potenciālās aprises.

Izsaki savu viedokli komentāros un seko mums Facebook un Twitter!

 

Avots: LETA

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


4
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
tauta
tauta

nevaram vien sagaidīt!

Eh
Eh

Ko viņa tur murkšķ? Šo uztrauc Sīrija, Krima un Parīze? Nu tad ņem kalašņikovu un kraties uz turieni…

No ministra Rasnača intervijas:
No ministra Rasnača intervijas:

Pašlaik var redzēt divas “Vienotības” – pozitīvo un prognozējamo partiju Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) personā un neprognozējamo “Vienotību” tās priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas personā.

Drusciņ skumji
Drusciņ skumji

Liekas, ka Āboltiņas iekļūšana Saeimā nebija tīra.Un tagad premjerēšana, kad padarīti galvenie darbi(ES Prezidentūra un budžets) arī nav ētiska.