Šauru interešu kopa ar medicīnisku ievirzi – partijas “Izaugsme” dīvainības

partija Izaugsme

12. Saeimas vēlēšanās ar piekto numuru startējošā politiskā sīkpartija „Izaugsme”, varētu teikt, ir šauru interešu radu un kolēģu kopa ar medicīnisku ievirzi. Būtu grūti to nodēvēt par nopietnu politisku partiju, jo pats „Izaugsmes” līderis Andris Skride atzinis, ka viņa vadītā partija sapulcinājusi savstarpēji pazīstamus cilvēkus.

Pētot dīvainības 12. Saeimas vēlēšanu listēs, aplūkosim jaunpienācēju uz lielās politiskas skatuves, kas lielākajai publikas daļai ir nezināmi – nav ne pazīstamu uzvārdu, ne arī skaļu deklarāciju programmās.

Tomēr troksni „Izaugsme” var sacelt. Tajā esošais teologs Rinalds Brālis, darbojoties reklāmas kompānijā „565 aģentūra”, var izveidot masīvu propagandas kampaņu. Partijas līderis, kardiologs Andris Skride, kurš amatu savienošanas kārtībā ir arī režisors – amatieris un filmu studijas vadītājs, var paspēt vēl līdz vēlēšanām uzņemt kādu kino kases grāvēju. Savukārt jautru ballīti iespēs noorganizēt partijas Ētikas komisijas locekle, pensionāre Velga Eklone, kuras dzīvoklī ir reģistrēta dīdžeju apvienība.

„Izaugsme” dibināta, lai iekarotu pāris pašvaldības

Pērn pavasarī nodibinātā partija „Izaugsme”, pēc visa spriežot, radusies tikai tādēļ, lai iekarotu domnieku krēslus pāris pašvaldībās. Partiju nodibinājis Madonas pusē dzimušais ārsts, Stradiņa slimnīcas kardiologs Andris Skride, lai tās saraksts varētu startēt Madonas un Ķekavas pašvaldību vēlēšanās. Acīmredzot taipusē bija cilvēki, kuri vēlējās iekļūt pašvaldībās, bet viņi sev vietu neatrada jau esošajos politiskajos spēkos un tādēļ nodibināja savu „kabatas partiju”.

Madonas novadā par pašvaldības deputātu kļuva viens no „Izaugsmes” līderiem – bioloģiskais zemnieks Artūrs Čačka, kurš ir arī politiski atpazīstamākais partijas cilvēks un tagad mērķē arī uz Saeimas deputāta krēslu. Nav liels brīnums, ka Čačka iekļuva Madonas pašvaldībā, jo viņš taipusē ir pazīstama persona un par savējo cilvēki jau balso, neatkarīgi no tā, kurā partijā viņš radies patvērumu. Savukārt skandalozajā Ķekavas domē, kas gan pagājušajā, gan šajā sasaukumā izcēlusies ar dažādiem skaļiem kašķiem un nelikumībām, no „Izaugsmes” gan neviens netika. Uz Ķekavas domi tēmēja toreizējais novada Tūrisma informācijas centra vadītājs Juris Žilko, kurš tagad jau grib būt parlamentārietis.

Jāsaka, ka jānotiek īstam Dieva brīnumam, lai mazpazīstamā „Izaugsme”, kura mazliet pazīstama Vidzemes pusē un daļā ar medicīnu saistītās aprindās, iegūtu kādu krēslu Saeimas plenārsēžu zālē. Tomēr mūsu demokrātiskajā sistēmā arī „Izaugsmei” ir sava vieta…

Ģimeniska draugu kopa

„Izaugsmi” grūti nosaukt par nopietnu partiju. Tā ir neliela šauru interešu ģimeniska kopiena ar medicīnisku ievirzi.

Par to liecina paša partijas šefa Skrides izteikumi presē. Viņš neslēpj, ka partijā saaicinājis savu tuvāko ļaužu loku – „pazīstamus un uzticamus cilvēkus”, kuri vairāk zināmi kā ārsti. Tāpat viņš arī atzinis, ka partijā nav visu jomu pārzinoši cilvēki, tādēļ „Izaugsme” nelien sev svešās jomās, kā, piemēram, ārlietās un iekšlietās. Partija vairāk koncentrējas tikai uz trim jomām – izglītību, veselību un tautsaimniecību. Te nu vēlētājs var ļaut vietu iztēlei un iedomāties zinātniskās fantastikas grāvēju: „Izaugsme” tomēr iekļūst Saeimā un koalīcijas padome tai uztic divas visnotaļ svarīgas jomas – iekšlietas un ārlietas!

Pati partija uzsver, ka ilgtermiņā Latvijai ir tikai trīs prioritāras problēmas, kas „balstās uz sabalansētu tautsaimniecības izaugsmi, samazinātām darbaspēka izmaksām un efektīvu nodokļu politiku.”

„Izaugsme” sola cīnīties ar lieko svaru

Kā jau specifiskai domubiedru kopai partijai nav izdevies atrast 100 cilvēkus, lai varētu pilnībā aizpildīt visas vēlēšanu listes. Piemēram, Latgales vēlēšanu apgabalā partija ir ierakstījusi tikai četrus kandidātus. Vai tas nozīmē, ka „Izaugsme” jau zina, ka nekāda Saeima tai nespīd? Ja kāds pārāk ņems pie sirds „Izaugsmes” diagnozi, tad viņam uz kājām palīdzēs nostāties partijas kandidāti vēlēšanās – kā nekā 11 no 39 ir mediķi, kā vēl arī pāris citu ar medicīnu saistītu cilvēku.

Pats partijas līderis Skride ar pirmo kārtas numuru startēs Vidzemes vēlēšanu apgabalā. Viņš ir lepns par „Izaugsmi” un ir gandarīts, ka tai nevar pārmest aizdomīgus finanšu darījumus un aizdomīgas izcelsmes ziedojumus. Skride uzsver, ka partija apvieno jaunus cilvēkus, kuriem „nav svarīga politiskā karjera, bet sirds deg par valstij nozīmīgiem jautājumiem” un „kuriem nav slēptas aizmugures, nav mistisku finansējumu.”

Jaunā partija paziņojusi, ka par saviem darbības mērķiem uzskata „demokrātiskas un pilsoniskas sabiedrības attīstību”, „valsts un tās iedzīvotāju labklājību un izaugsmi” un tā tālāk. Viss tas, ko kā svēto mantru atkārto visas partijas pirms katrām vēlēšanām, tikai reizēm pamainot vārdu kārtību. Tomēr „Izaugsmes” programmā ir arī kaut kas inovatīvs, par ko citas partijas aizmirsušas. Tā, piemēram, „Izaugsme” sola cīnīties, lai Eiropas Savienības līdzfinansējums veselības jomā tiktu piešķirts arī tādām problēmām kā cīņai pret mazkustīgu dzīvesveidu un lieko svaru.

Pensionāre – dīdžeju pavēlniece un aizņemtais ugunsdzēsējs

Pērn pirms pašvaldību vēlēšanām „Izaugsme” deklarēja, ka partijas kandidātiem obligāti tiek prasīta augstākā izglītība. Šoreiz gan šis princips ir pārkāpts. Vairumam, protams, ir augstākā izglītība. Bet šai kompānijā ielidojis arī „baltais zvirbulis” – pensionāre, partijas Ētikas komisijas locekle Velga Eklone, kurai augstākās izglītības nav. Viņa arī ir gados cienījama kundze, kas varētu izjust mazliet neērtu diskomfortu starp salīdzinoši jaunajiem kolēģiem vēlēšanu listēs. Tomēr tas tā nav – bijusī kinoteātra „Rīga” (tagad – kino „Splendid Palace”) direktora vietniece Eklone ļoti labi izprot un saklausa jauniešu problēmas. Par to liecina kaut vai tas, ka Eklones īpašumā esošajā piecistabu dzīvoklī, pēc publiski pieejamo reģistru ziņām, ir reģistrēta dīdžeju apvienība „Vess Inc”.

Vēl viens partijas „baltais zvirbulis” ir Smiltenes ugunsdzēsēju posteņa priekšnieks Agnis Šumakovs, kurš oficiālajā deputāta kandidāta anketā ailē „ģimenes stāvoklis” ierakstījis – „aizņemts”. Lielumlielais vairums gan šajā ailē raksta „precējies” vai „neprecējies”. Sīkāk 30 gadu vecais Šumakovs nav paskaidrojis ar ko un kādā veidā viņš ģimenes dzīvē ir aizņemts. Iespējams, ka viņš pārāk daudz varētu būt aizņemts ar sportu – viņš ir aktīvs sportists, kurš nesmādē ne šautriņu mešanu, ne futbolu…

Partijas vadītājs vada “vilkaču grupu”

Lai arī „Izaugsme” nav diez ko bagāta ar cilvēkresursiem, tai ir visas iespējas par sevi skaļi atgādināt. Piemēram, Rīgā startējošais teoloģiskās zinības ieguvušais Rinalds Brālis par projektu vadītāju strādā reklāmas kompānijā „565 aģentūra”. Viņš varētu būt viens no partijas publiskā tēla veidotājiem.

Tomēr krāšņu vizualizāciju, droši vien izdosies radīt partijas līderim Skridem, kurš pirms astoņiem gadiem kopā ar medicīnas studiju biedriem nodibinājis savu kino biedrību „Vilkatis Group”, kas režisē, producē, un arī spēlē filmas.

Redzamākās „Vilkatis group” filmas ir par Vidzemes vēsturi. Filma „Sesswegen” (2012.) stāsta par to, kā savulaik Dzelzavas barons Rozenieks un Cesvaines barons Vulfs dalījuši zemi, kā arī vēsta par Loti – barona Vulfa mīļāko, kurai Vulfs uzcēlis Cesvaines pili. Savukārt filma „Bakana apburtie” (2010) atklāj leģendu par nogrimušo ezerpili. Filma ir par to, kā 1982. gadā arheologu komanda dodas uz Bakana ezeru Dzelzavas pagastā meklēt nogrimušo ezerpili un viņus tur sagaida dažādi piedzīvojumi.  

„Vilkatis Group” kontā vēl nav neviena politiskā trillera, bet, iespējams, ka „Izaugsmes” gaitas varētu būt labs scenārija aizsākums. Austrālijas latviešu laikrakstam „Latvietis” Skride uzsvēris, ka viņa vadītā mediķu radītā filmu kompānijā, iespējams, ir vienīgie ārsti pasaulē, kas uzņem kino jau sesto gadu pēc kārtas. Katrā ziņā Skride par entuziasma trūkumu žēloties nevar. Vispirms viņš ap sevi kolēģus sapulcināja, tos aizraujot ar kino taisīšanu, bet pēc tam ar politikas taisīšanu. Gan jau nākotnei pataupīts vēl kāds interesants projekts…

Vienlaikus, protams, jāuzsver, ka „Izaugsmes” līderis Skride ir pelnījis lielu paldies par savu profesionālo darbību. Viņš, piemēram, bija Zanes Lazdiņas ārstējošais ārsts. Zanes stāstam sekoja līdzi visa Latvija, viņas ārstēšanai nepieciešamos līdzekļus saziedoja tauta, jo valsts Zanei palīdzību atteica. Viņa ir pirmā paciente mūsu valstī, kurai transplantētas plaušas.

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar