Rīgas dome Lucavsalā plāno iznīcināt rīdzinieku relaksācijas oāzi, lai par 44 milj. EUR ierīkotu futbola laukumu?

Pixabay.com

Rīgas dome lems par vairāk nekā 10 hektāru zemes piešķiršanu nacionālā futbola stadiona būvniecībai Lucavsalā. Vakar, 2. aprīlī, Rīgas domes Pilsētas īpašuma komiteja atbalstīja zemes nodošanu bezatlīdzības lietošanā Latvijas Futbola federācijai (LFF).

Ne visi ar aplausiem sveikuši šo RD komitejas lēmumu.

Kā komitejas sēdē teica deputāts Kaspars Spunde (NA/LRA), uzbūvējot stadionu un uzbūvējot jaunu ielu savienojumu caur Kazas sēkli, cietīs daļa mazdārziņu, kuri būs jālikvidē. Līdz ar to pašvaldībai būs jāpiedāvā iedzīvotājiem cita teritorija, kur iekopt dārziņus.

Gala lēmums par zemes piešķiršanu bezatlīdzības lietošanā LFF būs jāpieņem Rīgas domei.

Balstoties uz pēdējiem publiskotajiem aprēķiniem, nacionālā futbola stadiona projekta realizēšana varētu izmaksāt apmēram 44 miljonus eiro,

iepriekš Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisiju informēja LFF prezidents Vadims Ļašenko.

No šīs summas 12 miljonus jeb nedaudz vairāk kā ceturto daļu segtu Eiropas Futbola federāciju asociācija (UEFA). Papildu finansējums no citiem avotiem nepieciešams nepilnu 32 miljonu eiro apmērā. Šīs aplēses balstītas uz to, ka sadarbībā ar Rīgas domi nepieciešamā zemes gabala iegādei nebūs nepieciešami papildu līdzekļi.

Sašutums par futbola laukuma ierīkošanu Rīgas centrā izvirdis arī platformā “X”, kuru pirms miljardiera Īlona Maska uzsāktajām rotaļām ar savā īpašumā pārgājušo mikroblogošanas vietni iepriekš pazinām ar nosaukumu “Twitter”.

“Rīgas domes koalīcija lēma par Lucavsalu kā futbola stadiona mājvietu. Lai nodrošinātu piekļūšanu pie stadiona tiks būvēta infra[struktūra] no Bauskas ielas līdz Mūkusalas ielai, platformā “X” vakar satraukti iečivinājis Andrejs Urbāns, RD Tiesiskā atbalsta nodaļas vadītājs.

“Esmu drošs, ka par šādām infras[truktūras] izmaksām RD varētu pati nopirkt zemi pieejamā vietā un uzbūvēt stadionu, nerunājot, ka Kazas sēklis būs gone (tā ir applūstoša teritorija), tāpat arī Lucavsalas rekreācijas zona tiks degradēta ar ielas izbūvi. Tas, ka Rīgai vajag futbola stadionu, es domāju, ka ir vairāk kā skaidrs, tomēr šāda sasteigta rīcība pirms
Latvijas Futbola federācijas vēlēšanām, rīdzinieku iecienītā rekreācijas zonā ar milzīgām būvniecības izmaksām dēļ applūšanas riskiem, ir neprāts,” brīdina domnieks.

Attēls: X/Andrejs Urbāns

Par RD koalīcijas nodomiem nožēlu izsaka arī citi: “Es patiešām nesaprotu, kāpēc šādu stadionu nevar būvēt kaut kur apmēram ap Rīgas robežām. Minhenē Alianz Arena ir apmēram pie apvedceļa. Lionā jauno stadionu arī uzbūvēja ārpusē pie šosejas. Tikai pie mums ir kaut kāda vēlme visu centrā iespiest…” turpat raksta Armands Brants.

“Varbūt lai Šķēles znots kārto to futbola stadionu uz izmuķītajām zemēm Andrejsalā? Koncertzāle nesanāca, varbūt futbola stadions sanāks? Upes malā, forši,” pieņem “X” diskusijas dalībnieks Jānis Neimanis.

Rīgas domnieks, partijas PROGRESĪVIE valdes loceklis Igors Kļaviņš skaidro, ka Lucavsala Rīgas centrā futbola laukuma ierīkošanai izvēlēta no aptuveni sešiem apspriešanai piedāvātajiem zemes gabaliem: “9,3 līdz 24,1 miljoni EUR sanāk. Taisnības labad man šķiet, ka šīs saistības vēl nav uzņemtas, bet tikai dots zemesgabals LFF, lai veiktu izpēti. Kopumā tika vērtēti kādi ~6 zemesgabali, bet ar izvērtējumiem deputātiem nebija iespējams iepazīties laicīgi. Palūdzām tos nodrošināt. Pilnā prezentācija pieejama šeit, kam interesē – https://pkip.riga.lv/agendaitempubl.”

Neapmierināta par rīdzinieku relaksācijas vietas plānoto iznīcināšanu par labu futbola laukumam ir Marta Kotello, Grīziņkalna apkaimes biedrības aktīviste ar mazdārziņu Kazas sēklī: “Likvidēt advancētāko mazdārziņu kopienu Rīgā, darīts! Kazas sēkļa biedrība pirms dažām dienām pabeidza ceļu uzlabošanu.

Foto: “X” / Marta Kotello

Katru sezonu tiek monitorēts, kuri dārziņi netiek kopti, lai izvairītos no potenciāliem ne dārzniekiem.”

Trešdien Rīgas domes “X” kontā parādījās ieraksts, ka viss neesot tā, kā izskatās:

“Kā norāda plānošanas speciālisti, šajā zemesgabalā nav mazdārziņu, teritorija nav applūstoša un patlaban šī nav īpaši populāra atpūtas vieta rīdziniekiem. Turklāt blakus šim zemesgabalam drīzumā sāksies daudzstāvu dzīvojamo māju celtniecība. Satiksmes infrastruktūras nodrošināšanai paredzēts izbūvēt vēl vairākus gājēju un velo tiltus gan uz Lucavsalu, gan starp Lucavsalu un Zaķusalu, tāpat jau sen plānošanas dokumentos paredzēta savienojuma izbūve ar Dienvidu tiltu.”

Gala lēmums par zemes piešķiršanu bezatlīdzības lietošanā LFF būs jāpieņem Rīgas domei.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


5
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Malda
Malda

Kur rīdzinieku protesti???? Ejiet ielās un izsakiet savas velmes un vajadzības? Kur putniņi ligzdos, kā zivtiņas jutīsies šajā troksnī un piesārņojumā un t.t.t Es arī esmu pret futbola laukumu Lucavsalā. Ir Spilves pļavas un vēl lidostas ēka, ir vietas Rīgā kur izvērsties. ….. Savādāk visu mūsu vietā nosaka politiķi, troikas, padomes, eksperti, vēsturnieki, valodnieki un t.t.t , bet tagadējā laika noteicēji un pilsētas veidotāji ir rīdzinieki, kas dzīvo Rīgā.

beta
beta

kāpēc Lucavsalā daudzstāvu mājas????

aa10aa
aa10aa

ja kāds ir samaksājis diezgan, tad var pieņem jebkuru lēmumu

pommerz
pommerz

Tas, ka saistībā ar ieplānoto Lucavsalas apbūvi ir notikusi korupcija, irvairāk nekā ticami. Citu iemeslu, kādēļ pilsētas iedzīvotājiem atņemt iemīļotu atpūtas vietu, vienkārši nav.

viedoklis
viedoklis

Viņi ir pilnīgi teļi?