“Prezidenta flīģeļa” naudai būs iespēja sniegt labu garastāvokli cilvēkiem

Ivars Zariņš
Saeimas deputāts Ivars Zariņš (S)

Saeimas deputāts Ivars Zariņš (“Saskaņa”) iesniedzis priekšlikumu 2022. gada budžetā prezidenta jaunajam flīģelim paredzēto naudu novirzīt migrēnas ārstēšanai.

Iepazīstoties ar valsts budžetu 2022.gadam izrādās, ka tajā joprojām ir paredzēta izdevumu pozīcija “prezidenta flīģeļa iegādei”. Tostarp Latvijā vairāk nekā desmito daļu (11,4%) iedzīvotāju skar migrēna – slimība, kas būtiski ietekmē cilvēku dzīves kvalitāti. Taču tās ārstēšanai nauda budžetā nav atrasta. Jau šī gada vasarā tika savākti nepieciešamie paraksti portālā “Mana balss” Latvijas Galvassāpju pacientu biedrības(LGPB) iniciatīvu “Par migrēnas iekļaušanu kompensējamo diagnožu sarakstā” izskatīšanai Saeimā.

Deputāti lielā vienprātībā atbalstīja šīs iniciatīvas tālāku izskatīšanu Saeimā, nododot to Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai, radot cerību tūkstošiem cilvēku, ka tuvākajā laikā viņiem kļūs pieejamāka iespēja uzvarēt mokošās galvas sāpes.

Taču viss nav tik vienkārši kā izskatās. Sevišķi politikā. Turpinot izskatīt šo iniciatīvu, pēc 26.oktobra Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdes, komisijas vadītājs paziņoja, ka tikai “2023.gadā valstij vajadzētu sākt kāda no migrēnas novēršanai paredzētā medikamenta kompensēšanu”. Tātad, solīts tiek kaut ko sākt darīt tikai pēc vēlēšanām.

Izrādās, ka nevienam joprojām nav īsti skaidrs, cik liels finansējums būtu nepieciešams, lai migrēnas ārstēšanai nepieciešamos preparātus varētu iekļaut kompensējamo medikamentu sarakstā. NVD un LGPB aplēses atšķiras nozīmīgi – desmitiem reižu. Kamēr NVD vaimanā par miljoniem, skatoties savā excel tabuliņā, saskaņā ar LGPB pausto – iesākumam varētu pietikt ar 200 tūkstošiem eiro finansējumu.

Ņemot vērā, ka 2022. gada valsts budžetā ir paredzēts finansējums “prezidenta flīģelim” 183 921 eiro apmērā, no kā prezidenta kanceleja it kā nu esot gatava atteikties, tad šo jau budžetā ieplānoto finansējumu ir iespējams izmantot citam mērķim – piemēram migrēnas ārstēšanai, kas akurāt sastāda apmēram to summu, kuru iesākumam varētu novirzīt migrēnas ārstēšanai jau 2022.gadā – tā, kā to vēlējās Latvijas Galvassāpju pacientu biedrība.

Šis ir tas gadījums, kad “labāk zīle rokā, kamēr mednis vēl kokā” – zinot, cik čakli ir politiķi solīt kaut ko uz nākamajām vēlēšanām, un pēc tam to nepildīt. Diemžēl tieši šāda situācija patreiz veidojās ap šo migrēnas ārstēšanas iniciatīvu – solot to sākt īstenot tikai pēc nākamajām Saeimas vēlēšanām. Ja tā nav tikai kārtējā vēlētāju maldināšana un deputāti ir patiesi savā vēlmē palīdzēt ar migrēnu sirgstošajiem, nekas netraucē to sākt darīt jau ar nākamo gadu – nauda budžetā tam ir atrasta!

Paradoksāli sanāks, bet nauda, kas tika paredzēta “prezidenta flīģelim”, lai dāvātu cilvēkiem labu garastāvokli, to sniegs to daudz vairāk ļaudīm, ja netiks tam iztērēta, bet gan novirzīta migrēnas ārstēšanai.

Balsojums par šo priekšlikumu, kurš ir “fiskāli neitrāls”, būs kārtējais patiesības brīdis, jo uzskatāmi visai sabiedrībai parādīs, cik patiesi savos solījumos ir šīs Saeimas deputāti, kuri solās migrēnas sirgstošajiem palīdzēt.

Deputāta Ivara Zariņa iesniegtais priekšlikums 2022.gada Valsts budžetam izlasāms šeit: https://titania.saeima.lv/…/F93D03C8387D13A4C225877A004…

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: Facebook

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


3
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Ojārs
Ojārs

Katrreiz kad redzu šo krievnacistu latvieša ādā — Zariņu — man garastāvoklis pasliktinās.

saimnieks
saimnieks

Ko tas boļševiks Zarins sajēdz no kultūras?

alfons
alfons

“Tostarp Latvijā vairāk nekā desmito daļu (11,4%) iedzīvotāju skar migrēna – slimība, kas būtiski ietekmē cilvēku dzīves kvalitāti. “

Zariņ, ir vēl viena kaite, kas skar 100% Latvijas iedzīvotājus un par, ko Tu dikti “cīnījies”, tik tagad tā kā padevies vai kas cits…
To kaiti par OIKu sauc, tās “izārstēšana” paceltu labsajūtu 99% Latvijas iedzīvotāju.
Un ja to izārstētu, jei bogu, vēlētu par Saskaņu un Tev vēl “+” piešķirtu😁