Pieaug konkurence uz Valsts prezidenta amatu

Vairāki valdību veidojošās partijas pārstāvoši Saeimas deputāti 9. maija rītā jau oficiāli izvirzījuši Valsts prezidenta amatam Eiropas tiesas tiesnesi Egilu Levitu. Viņš gan nebūs vienīgais kandidāts – opozīcijā strādājošie deputāti jau pēcpusdienā gatavojas prezidenta amatam oficiāli izvirzīt tiesībsargu Juri Jansonu. Tuvākajās dienās prezidenta amatam izvirzīto kandidātu skaits varētu vēl pieaugt.

“Tā lielā atšķirība, ka Jansona kungs dzīvojis visus šos gadus Latvijā. Viņš ļoti labi izprot Latvijas problēmas, iedzīvotāju problēmas. Viņš kā tiesībsargs iedziļinājies ļoti daudzos aktuālos, sabiedrībai sāpīgos jautājumos,” tā Zaļo un zemnieku savienībā (ZZS) ietilpstošo Latvijas Zemnieku savienību pārstāvošais Armands Krauze pamato partijas lēmumu Valsts prezidenta amatam virzīt tiesībsargu Juri Jansonu.

Oficiāli Jansona kandidatūru plānots izvirzīt šopēcpusdien. Krauze neslēpj cerību, ka Jansona kandidatūru varētu atbalstīt arī kādi valdošo koalīciju pārstāvoši deputāti.

Jaunās konservatīvās partijas deputāte Juta Strīķe Latvijas Radio uzsvēra, ka uz viņas pārstāvētās partijas balsīm Jansonam cerību nav: “Neesmu frakcijai uzdevusi to jautājumu, bet neredzu iemeslu. Ja mēs savu izvēli esam izdarījuši un savu parakstu uzlikuši, kāpēc mums būtu jātiekas ar visām citām kandidatūrām, kas var parādīties turpmāk.”

Savukārt atsevišķi partijas “KPV LV” deputāti Valsts prezidenta amatam virzīs frakcijas deputātu Didzi Šmitu, vēsta Latvijas Televīzija.

Atsevišķi opozīcijas deputāti neslēpj, ka ar šo soli vēlējušies iejaukties prezidenta ievēlēšanā. Šmits no komentāriem sarunā ar Latvijas Televīziju atteicās, sakot, ka runās pirmdien, kad kandidatūru plānots oficiāli iesniegt.

Iespējams, Šmits var cerēt arī uz “Saskaņas” deputātu balsīm. Viņi paši šoreiz nevienu kandidātu negrasās izvirzīt.

„Saskaņa”, kas ir lielākā no Saeimas opozīcijas partijām, uzklausīs un vērtēs visus prezidenta amatam izvirzītos kandidātus, Latvijas Radio sacīja deputāts Jānis Urbanovičs. Savu kandidātu „Saskaņa” gan nevirzīšot.

“Pēteris Sproģis joprojām ir nepārspēts kandidāts. Viņam nav paveicies, ka viņu izvirzīja nepareizā partija. Viņi vēl var viņu izvirzīt, mēs nebūsim greizsirdīgi. Mēs nevaram to darīt, jo viņu dzina zemē kā mietu mūsu dēļ,” sacīja Urbanovičs.

Valsts prezidenta vēlēšanas Saeimā notiks 29. maijā.

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Kristaps Ziemelis
Kristaps Ziemelis

Ievēlēs pašu ērtāko! To, kurš derēs noteiktas grupas interesēm.